18.4.13

Zerre :: Vahşi Kapitalizmin Kıskaçında


Kapitalizm için, resmen 'rant cenneti' anlamına gelen ve açıkça söylenmese de çok belli ki yoksulları şehir merkezinden uzaklaştırmayı amaçlayan o meşhur 'kentsel dönüşüm'ün Osmanlı tokadını yiyerek yerlere serilen bir İstanbul semtindeyiz..

Konfeksiyon atölyesindeki işine dört elle sarılmış çalışırken, işverenin keyfine binaen işten atılan Zeynep (Jale Arıkan), annesi (Rüçhan Çalışkur) ve hasta kızıyla, çoğu boşaltılmış, bir kısmı da harabeye dönmüş evlerden birinde oturmaktadır..

O uyduruk evin bile kirasını ödeyemeyen, bir lokantadan arta kalan yemeklerle beslenmelerine takviye yaparak ailesinin geçimini idame ettirebilen Zeynep'in yeni bi iş bulmaktan başka çaresi yoktur..

Ev sahibinin şiddet derecesine varan baskıları canına tak eden genç kadın, yaşlı anasını, bakıma muhtaç kızını geride bırakarak, bir fabrikada 'yatılı' çalışmak üzre Trakya'nın yolunu tutar..


Hayatın acımasızlığı ve insanların çıkarcılığıyla belirginleşen tüm olumsuz koşullara rağmen, umudunu, dik duruşunu ve de özsaygısını yitirmeyen bu kadının adeta dayanma gücü sınanmaktadır..

Senaryoyu da yazan yönetmen Erdem Tepegöz bu ilk filminde, Zeynep karakterini odağına alarak, şehir merkezinde varlığını sürdürmesi
-yöneticilerimiz tarafından- artık hoş karşılanmayan bir kesimin sıradan bir hayat sürecine, aniden dahil oluyor ve bir müddet birlikte yol aldıktan sonra da onu kaderiyle baş başa bırakıyor..




Bu tür filmlerin kalıplarını kıran bir tavır içinde olması Erdem Tepegöz'ün, dolayısıyla da Zerre'nin en önemli özelliği..

Zeynep'in, zorunluluk nedeniyle atmak zorunda kaldığı geri adımlar dışında baskıya ve zulme boyun eğmemesi, onunla ev sahibi arasında oluşan gerilimi
-klişelerden kaynaklanan bir şartlanmayla- cinselliğe bağladığımız noktada yanıldığımızı anlamamız, hep bu 'özgün' yaklaşımın izleri..




Bu filmden bahsedip de Jale Arıkan'dan söz etmemek olmaz..
Filmin temel duruşunu -bi şekilde- sağlayıp da korumasını sağlayan şeyin, onun titiz oyunculuğundan kaynaklandığı şüphesiz..

Havada uçuşan toz zerrelerinin evrendeki karşılığı olan insanın -bitmez tükenmez hırsından, çıkarcılığından kaynaklanan- çevresindeki diğer insanlara yönelik zulmüne bir belgesel gerçekliğinde yaklaşan, çarpıcı bir film Zerre..





Yönetmen ve senarist: Erdem Tepegöz
Tür: Dram
Oyuncular: Jale Arıkan, Rüçhan Çalışkur, Özay Fecht, Dilay Demirok
Yapım: Türkiye, 2012

3.5   /5