3.5.13

Dead Man Down :: İntikamcıların Aşkı Büyük Olur


Her elini sallayanın bir mafya liderine çarptığı New York'ta, bu liderlerden biri olan Alphonse (Terrence Howard)'un yanında faaliyet gösteren Victor (Colin Farrell), şirin suratlı biri olmasına karşın, karısı ve küçük kızı bir kaç yıl önce öldürüldüğünden olsa gerek, daha çok mutsuz ve de kızgın görünen bir arkadaşımızdır..

İhtisasını 'adam öldürmek' üzerine yapmış Vic, annesi Valentine (Isabelle Huppert)'le birlikte karşı apartmanda yaşayan, yüzünün bir tarafında çok belirgin yara izleri taşıyan -eski güzellik uzmanlarımızdan- Beatrice (Noomi Rapace) ile tanışır..

Bu arada 'patron' Alphonse, çetesindeki adamların esrarengiz bir şekilde öldürülmesini araştırmakta, aldığı alay ve tehdit içerikli notlar yüzünden de kafası iyice karışmaktadır..

Bir gün karşı pencereden baktığında, iş üzerinde yakaladığı Victor'un profesyonel bir katil olduğunu öğrenen Beatrice, arabasıyla çarparak yüzünü mahveden ve çok küçük bir cezayla kurtulan adamdan intikamını almak için ondan yardım ister..




Daha doğrusu tehdit eder; intikamı için yardımcı olursa eğer, o da onun adam öldürdüğünü polise bildirmeyecektir..

Aralarında giderek bir 'elektriklenme' meydana gelen bu ikilinin 'intikam' paydasında da birleştikleri görülecektir..
Bir başka deyişle, 'Hacı hacıyı Mekke'de, intikamcı intikamcıyı dakkada bulurmuş' hesabı, birbirlerini bulmuşlardır..

Colin Farrell, kendisine hiç yakışmayan, üzerinde emanet gibi duran bu rolle, hiç de inandırıcı olamıyor..




Sırf bu yakışıklı oğlumuza eşlik etsin deyu uydurulmuş bir bayanla 'zorlama' aşkının bayması yetmezmiş gibi, kızın, hiçbir mantıkla açıklanamaz özellikli, ipe sapa gelmez intikam öyküsü de pes dedirtiyor..

Filmin mantık hataları, en mantıksız adamı bile çileden çıkarabilecek güce sahipti..
Şöyle hayal ediniz: Ben, Demirören AVM'nin üçüncü kat penceresinden iki metrelik dürbünlü tüfeğimi dışarı doğru uzatıcam ve o sırada yoldan geçmekte olan Beyoğlu Belediye Başkanı Misbah Demircan'a nişan alıcam; ama, ne caddenin karşısındaki binalarda oturanların, ne de o anda yoldan geçmekte olan ya da hayran hayran bu dünya şahanesi AVM'ye bakıp bakıp, önünde hatıra fotografı çektiren Arap turistlerin dikkatini çekmiycem.. Oldu!.




O değil de, mahallesindeki çocukların yetişkin bir kadına sırf yüzündeki yaralar yüzünden "Canavar Canavar!" deyu alay etmeleri, yetmedi taşa tutmaları, yönetmenin umduğunun aksine trajik falan değil resmen komikti yahu!.

Anca vasata yaklaşan genel kalitesiyle, kötü bir senaryo ve palavradan aksiyonuyla bu suç draması, benim için tam bir hayal kırıklığı oldu..

Yönetmen Niels Arden Oplev'in bundan önceki işinin Män som hatar kvinnor / Ejderha dövmeli kız (2009) olduğunu bilmek, hayal kırıklığımın asıl nedeni tabii..
Bu duruma göre, bir filmin kaderini -her şeyden önce- senaryonun belirlediğini bir kez daha ve ibretle anlamış bulunuyoruz..




Dead Man Down / İntikam Benim

Yönetmen: Niels Arden Oplev
Senaryo: J.H. Wyman
Tür: Aksiyon, polisiye, dram
Oyuncular: Colin Farrell, Noomi Rapace, Terrence Howard
Yapım: ABD, 2013, 118'

5   /10