15.5.13

6. Uluslararası Çaydaçıra Film ve Sanat Festivali


6. Uluslararası Elazığ Çaydaçıra Film ve Sanat Festivali 12 - 17 Mayıs 2013 tarihleri arasında ESİNDER - Elazığ Sinema Derneği tarafından düzenleniyor. 

Her sene etkinliğini arttıran Çaydaçıra Film Festivali’nin Anadolu insanının sinema ve görsel sanatlara olan ilgisini artırıcı etkinliklerin düzenlendiği bir festival olması amaçlanıyor. 
Etkinlikte “anne” ve bağlantılı olarak “kadın” teması odak noktası olarak alınacak ve Ödüllü Uzun Metraj Ulusal Film ve Kısa Film Yarışması düzenlenecek. 
Festivalde Türki Cumhuriyetler ve Elazığ Film Seçkileri sunulacak, söyleşiler ve atölyeler gerçekleştirilecek.

Türk Sinemasının Sultanı Türkan Şoray

Bu yıl 6.sı Uluslararası Elazığ Çaydaçıra Film ve Sanat Festivali görkemli bir açılışla başladı. 

Cemo filmini Elazığ’da çeken ve filmin çekim esnasında talihsiz bir kaza geçirip ameliyat olan Türk Sinemasının Sultanı Türkan Şoray 41 yıl sonra onur ödülü almak üzere Elazığ’a geldi. 
Onur ödülünü Elazığ Milletvekili Sermin Balık’tan alan Türkan Şoray “Sinemayı seven, misafirperver Elazığlılarla tekrar buluşmanın heyecanını yaşıyorum.
 İnşallah bu güzel festival daha büyüyerek tüm dünyayı aydınlatacak” dedi. Açılış gecesinde ayrıca Aytaç Arman ve Oktay Kaynarca’ya da onur ödülü verildi.


Türkan Sultan Çayda Çıra Oynadı


Bu yıl 6.sı gerçekleşen Uluslararası Elazığ Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali için Elazığ’a giden Türkan Şoray yoğun ilgi ile karşılaştı. 
Şoray, 41 yıl önce Cemo filminin çekimleri sırasında geçirdiği kazadan sonra tedavi edildiği hastaneyi de ziyaret etti. 
Cemo’nun çekimlerinde attan düşerek boynunu kıran Sultan, tedavi gördüğü Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastahanesi’nde duygusal anlar yaşadı.
 Hastahane ziyaretinin ardından filmin çekimlerinin yapıldığı Harput’a giden Türkan Şoray, kendisi için özel hazırlanan gecede de unutulmaz dakikalar yaşadı, Cemo filmindeki gibi yöresel kıyafetlerle ekiple birlikte Çayda Çıra oynadı.



En İyi Oturan Sinema Yazarı


Bu ilginç olayı mekana çepeçevre döşenmiş sedirlerde yayılarak izleyen basın mensupları, kâh çay içtiler, kâh el çırptılar, kâh fotoğraf çekindiler..

Hem de oturduğu yerden- tüm bu etkinliklere -büyük bir maharetle katılan- ünlü sinema yazarı N.S'nin iki saat boyunca -arada bir gerinse de- yerinden kıpırdamadığını hayretle izleyen festival komitesi, etkinliğin hemen sonrasında olağanüstü bir toplantı yaptı..

Güvenilir kaynaklardan alınan bilgiye göre, festivalin gelecek sene düzenlenecek açılış töreninde takdim edilmek üzere N.S'ye 'En İyi Oturan Sinema Yazarı' ödülü verilmesine karar verilmiş..
Valla, biz de onların yalancısıyız.. 


Not: Sadi Çilingir'e teşekkürler..