28.5.13

'Film' filmi üzerine..


FİLM, ismi ve tarzı bakımından hakkında oldukça söz söylenmesine neden olan bir yapım olarak, özellikle yurt dışında gördüğü ilgi neticesinde Nisan 2012'de Türkiye'de gösterime girmişti.

19 kopya olarak vizyona giren Kerem Topuz imzalı yapım, eleştirmenlerden ve izleyiciden övgü dolu yorumlar almasına karşın gişede beklediği ticari başarıyı yakalayamamıştı.

Bunun sebeplerinden biri olarak da, oldukça düşük bir bütçeyle tamamlanan filmin vizyon tanıtımı için neredeyse hiçbir kaynak bulunamamış olması gösterilmişti.

Aslında FİLM, tasarım sürecinden, izleyici ile buluşmasına kadar,  sektör gerçekleri dışında tamamen kendine özgü ve kendi belirlediği yöntemlerle ilerlemeyi amaç edinmişti.


Bu yüzden sektör tarafından burun kıvrılmış ve görmezden gelinmeye çalışılmıştı. Buna rağmen bir çokları tarafından, yapım tekniği ve hikaye anlatımına getirdiği özgünlük bağlamında özellikle Türk sineması için sıra dışı bir yapım olarak nitelendirildi.
Sektör dinamiklerine karşı aldığı tavrı, Türkiye'deki festival destekli film üretim modelini destekleyenlere karşı da sürdürdü. Tek tornadan çıkmış gibi hepsi birbirinin kopyası olan, 'sanat sineması' adı altında yutturulmaya çalışılan filmlerin arasında olmamayı seçerek (İstanbul Film Festivali'nde ilk gösteriminin yapılması haricinde), Türkiye'de hiçbir festivalde yer almadı.

Film üretim mekanizmasını sadece ticari veya sadece festival odaklı olmaktan uzaklaştıran bir yöntemin peşinde "underground" olarak nitelendirilebilecek bir duruşla da yapılabileceğini göstermeyi hedefledi.

Geldiğimiz şu an itibariyle de FİLM'in geçirdiği süreç, peşinde olduğu amaca oldukça yaklaşmış olduğunu gösteriyor. FİLM'in hayranları tarafından el altından dağıtılan ve izlenen film, nihayetinde internet üzerinde de izleyiciye ulaşabiliyor. Şu an itibariyle internet üzerinden iki yüz binin üzerinde izleyiciye ulaşan Film, özellikle belli bir yaş skalasındaki izleyici için şimdiden fenomen olmuş durumda. Bunun kanıtlarından biri de yakın zamanda internete yüklenmiş olan, filmin hayranları tarafından oluşturulmuş fragmanlar.


Fan yapımı fragmanlar

http://youtu.be/6SRflus1qbc

http://youtu.be/u8-qu50GtXo