11.5.13

Spring Breakers :: Sonsuza Kadar Bahar Tatili


Çocukluklarından beri iyi arkadaş olan Brit (Ashley Benson), Candy (Vanessa Hudgens), Cotty (Rachel Korine) ve Faith (Selena Gomez), 'sıkıcı' kasabalarından kurtulmuş olmalarına rağmen, en son yine birlikte oldukları üniversite hayatında da sıkılmaktadırlar..

Azmak için bahane arayan Amerikan üniversite gençliğinin dört gözle beklediği Bahar Tatili (Spring Break), nihayet gelmiştir..

Bizim kızların da kurtlarını dökmesi ve bu müzmin sıkıntılarından kurtulması için bu tatil iyi bir fırsattır..
Gelgelelim, bunun için gerekli olan para da bu gariban kızlarda yoktur..

'Bütün okul boşalmış, bir onlar kalmış' vaziyetlerine dertlenirken akıllarına gelen 'çılgınca' bir plânı uygulamaktan başka çareleri kalmamış gibidir..

Bir lokantaya dalarak gerçekleştirdikleri, maskeli, balyozlu ve su tabancalı soygun, onları, hayatlarında hiç görmedikleri miktarda paraya kavuşturmuştur..

 


Bahar tatiline hızlı giriş yapan kafadar kızlar, polisin yaptığı bir baskın sonucu, uyuşturucu kullanmaktan kodesi boylarlar; ancak, Alien (James Franco) adında bir rapper'in kefaletlerini ödemeleriyle de serbest kalırlar..

Hiç tanışmadıkları halde kendilerini kurtaran bu 'tuhaf' adam, onların 'masum' Bahar Tatili'ni, başka ve acayip boyutlara taşıyacak potansiyele sahip görünmektedir..
Peki ya birbirinden güzel ve alımlı bu dört kızımız, oldukça tehlikeli bu yeni duruma, uyum sağlayabilecekler midir?.




Senarist yönetmen Harmony Korine, bu dördüncü uzun metraj filminde seks, alkol ve uyuşturucunun yanı sıra, her türlü suça bulaşmaya gönüllü bir gençlik portresi çiziyor..

Paranın her şey olduğu bir dünyada, ona kısa sürede ve kolayca sahip olmanın tek yolu -elbette- soygun yapmaktır..
Filmlerde gördüklerinin aynısını taklit ederek yaptıkları soygunla, özgüvenleri tavan yapan kızlar için şiddet, giderek bir eğlence nedeni halini alacaktır..

Örneklerine -özellikle yaz aylarında- bolca rastladığımız, komedi ve erotizm ağırlıklı 'havai' gençlik yapımlarını 'taklit ederek' başlayıp ilerleyen film, bir müddet sonra hayatın gerçeklerini bir bir devreye sokuyor; devamında da, gerçeğin içindeki fanteziye özellikle vurgu yapan, 'kafası kıyak' bir ruh halini koruyarak, finale varıyor..




Tamamen dünyevi zevklere teşne arkadaşlarının aksine, bir pop star havasında müzikle falan gençleri dine yönlendirmeye çalışan vaizlerin toplantılarına katılarak, mutluluğu ya da umudu dinde bulan Faith, gruba katılarak alemlere akarsa da bu 'günahkâr' yoldan korkarak kaçan ilk kız olur..

Hedonizmi nihilizmin kollarında yaşamayı seçmiş bu gençleri anlatırken kullandığı makro ve ağır çekimlere eşlik eden, örneğine nadir rastlanacak ustalıktaki dinamik bir kurguyla yönetmen, adeta içeriğin biçeme hükmetmesini sağlayarak, oldukça özgün bir iş ortaya çıkarıyor..




Öte yandan yönetmen, yarattığı karakterlere kamerayla mümkün olduğu kadar yaklaşmasına rağmen, anlattığı öyküye tamamen dışardan bakmayı tercih ediyor..
Hatta kendisine, yarattığı kullarının hayatlarına -hem de yalvardıkları halde- müdahale etmeyi aklından bile geçirmeyen bir tanrıyı taklit ediyor demek de mümkün..

Her ne şekilde, her ne yolla olursa olsun -diğerleri gibi- eğlenerek yaşamak, hayatlarının en büyük amacı olan 'tüketim kültürü' gençliğine, üniversiteli dört kız arkadaş üzerinden sert, tavizsiz ve çarpıcı bir bakış..





Spring Breakers / Bahar Tatili

Senarist ve yönetmen: Harmony Korine
Tür: Dram
Oyuncular: Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Ashley Benson, Rachel Korine, James Franco
Yapım: ABD, 2012, 94'

  3.5 / 5