25.8.13

The Possession :: Dybbuk'lar Ölmez


Basketbol koçu Clyde (Jeffrey Dean Morgan) ile takı tasarımı yapan Stephanie (Kyra Sedgwick), üç ay önce boşandıkları halde, kızları Emily (Natasha Calis) ve Hannah (Madison Davenport) yüzünden sürekli birbirlerini görmek, eski tartışmalarını aynen sürdürmek zorunda kalırlar..

Bu boşanma en çok küçük Emily'yi sarsmıştır..
Onun en büyük dileği, ailesinin tekrar bir araya gelmesidir..

Clyde'ın kızları yanına alıp da evine götürdüğü bir gün, yolda rastladıkları 'garaj satışı' yapılan bir evden, Emily'nin seçtiği, üzeri oymalı ahşap bir kutu satın alırlar..

Bu küçük seçim, ilgili herkes için büyük bir kâbusun başlangıcı olacak gibidir..
Zira satışa çıkarılan bu kutu birkaç gün önce, kendisini çekiçle parçalamaya kalkışan yaşlı bir kadını yerden yere çalmıştır..

Emily'nin adeta arkadaşı gibi bağlandığı, asla yanından ayırmak istemediği bu uğursuz kutunun etkisi, meydana gelen tuhaf ve ürpertici olaylarla ve de Emily'nin gittikçe acayipleşen tavırlarında açıkça görülür..




Kızının fazlasıyla endişe verici durumuna çok üzülen Clyde, her şeyin nedeninin bu kutu olduğuna emin olduğunda bir çare aramaya başlar..
Kutuyu incelettiği bir bilim adamına göre bu bir Dybbuk kutusudur..
Kötü ruhların ya da iblisin ta kendisinin kapatıldığı bu kutu açıldığından, Emily'nin başı büyük derttedir..
Tek çare olarak, Yahudi inancına göre yapılması gereken bir şeytan çıkarma ayinidir..




Kötü ruhun ya da direkt Şeytan'ın bir insanın içine girmesi, sonra da bir ayinle çıkarılması üzerine çok film izledik tamam; ama bunun gibi layıkıyla yapılınca, hiç sıkılmadan ve tam bir konsantrasyonla izlemek, hatta iliğinize kadar ürpermek mümkünmüş demek..

Gerçek bir olaydan esinlenildiği özellikle belirtilse de -aman Dybbuk duymasın!- bu bana hiç de inandırıcı gelmedi tabii..
Pekii.. Böyle 'şeytani' kuyruklu bir yalana -para için tabii- tevessül edilmesine üzülmem, sadece benim tuhaflığım ya da sorunum olabilir mi?.

Yahudi usulü Exorcism'e sinemada en son The Unborn / Doğmamış (2009) ile tanık olduğumu ve korkmak bir yana sinirden kahkahalar savurduğumu hatırlıyorum..
Oysa bu kez karşımızda, Dybbuk'un hakkını veren, oldukça etkileyici ve sürükleyici bir korku-gerilim filmi var..




Şu sıralar hemen her korku filminde uygulanan, büyük bir gürültüyle kapı çarpmak, aniden birisinin karşısına çıkmak gibi, seyirciyi boş yere ürküten, daha doğrusu aptal yerine koyan o gereksiz ses ve görsel efektlere hiç ihtiyaç duymaması bile, bu filmi takdir etmeye yeterli bence..

Finale bakarsak bir devam filminin de beklenebileceği yapımın Danimarkalı yönetmeni Ole Bornedal'ı -çoğu yönüyle- klişe bir konuyu bu denli iyi işlemesiyle överken; Emily'i canlandıran çocuk oyuncu Natasha Calis'in büyük yeteneğini de zikretmeliyim..



The Possession / Şeytan Tohumu

Yönetmen: Ole Bornedal
Senaryo: Juliet Snowden, Stiles White
Oyuncular: Jeffrey Dean Morgan, Kyra Sedgwick, Natasha Calis
Yapım: 2012, ABD-Kanada, 92'

6   /10



1 yorum:

  1. Adsız25.8.13

    Sanırım bu "gerçek olay" klişesi afişte daha fazla seyirci beklentisiyle kullanılmanın ötesine geçemiyor!
    Bu film benim de izlenecekler listemde ilk sırada!

    YanıtlaSil