29.10.13

Captain Phillips


2009 senesinin Nisan ayında yola çıkan MV Maersk Alabama isimli Amerikan kargo gemisi, Somali'nin doğu kıyılarında korsanlar tarafından saldırıya uğrar.
Bu durum Amerikalılar'ın yaklaşık 200 yüzyıldır başına gelmeyen türden bir korsan saldırısıdır.

Geminin dümenindeki deneyimli kaptan Richard Phillips, tayfasını kurtarabilmek için kendini rehine olarak feda eder.

Korsan grubuyla, özellikle de liderleri Muse ile psikolojik bir savaşın içerisinde yer aldığı bu süreç, kendisini kurtarmaya çalışan bir kurtarma ekibinin de eşzamanlı çabasıyla oldukça yüksek tansiyonlu anlara ev sahipliği yapacaktır.

ABD konteynır gemisinin bir grup Somalili korsan tarafından kaçırılışını çeşitli düzeylerde inceleyen film, yönetmen Paul Greengrass’in özgün yorumuyla, hem heyecan dozu yüksek bir gerilim, hem de küreselleşmenin sayısız etkilerini gösteren bir yapım.



Kaptan Phillips, Alabama’nın komutanı Kaptan Richard Phillips (iki Oscar® sahibi Tom Hanks) ile onu rehin alan Somalili korsanların kaptanı Muse (Barkhad Abdi) arasındaki ilişkiye odaklanıyor.

Muse ve ekibi, Phillips’in silahsız gemisini hedef alınca, iki adam durdurulamaz bir mücadeleye girişirler.
Bunun sonucunda, Somali sahilinin 145 mil açığında, her iki adam da kendilerini kontrollerinin dışındaki bir gücün merhametinde bulurlar.

Columbia Pictures bir Scott Rudin / Michael De Luca / Trigger Street yapımı olan “Kaptan Phillips”i sunar.
Filmin başrollerini Tom Hanks, Barkhad Abdi, Barkhad Abdirahman, Faysal Ahmed, Mahat M. Ali, Michael Chernus, Corey Johnson, Max Martini, Chris Mulkey, Yul Vazquez, ve David Warshofsky paylaşıyor.
Paul Greengrass’in yönettiği filmin yapımcıları ise Scott Rudin, Dana Brunetti ve Michael De Luca.
Senaryosunu Billy Ray’in kaleme aldığı film Richard Phillips ve Stephan Talty imzalı A Kaptan’s Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea adlı kitaba dayanıyor.
Yönetici yapımcılığını Gregory Goodman, Eli Bush ve Kevin Spacey’nin üstlendiği “Kaptan Phillips”in görüntü yönetimini BSC’den Barry Ackroyd, kurgusunu A.C.E.’den Christopher Rouse, yapım tasarımını Paul Kirby, kostüm tasarımını ise Mark Bridges gerçekleştirdi.
Filmin müzikleri Henry Jackman tarafından bestelendi.





Filmin mmknmrtb notu ::

The Bourne Supremacy (2004) ve United 93 (2006) ile sevdiğim yönetmenler arasına dahil olan, bundan önceki filmi  Green Zone (2010) ile de formda olduğunu gösteren Paul Greengrass, gerçek bir olaydan yararlanarak Billy Ray tarafından senaryolaştırılmış bu son işiyle de yine harikalar yaratıyor..

Doğal olarak- Amerikalılar'ın penceresinden bakan filmde, elbette yine kahraman ABD ordusu ve onun hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan elemanları ortalıkta fink atmakta..
Lâkin, söz konusu Somalili korsanlar 'dahi' olsa, her unsura karşı oldukça tarafsız olmaya çalışan bir bakış açısı söz konusu..

Aslında bakacak olursak, filmin her iki taraftan -biri denizci diğeri de korsan- olan kahramanlarının durumları birbirinden hiç de farklı değildir ki..
Onlar -birbirlerine tıpatıp benzeyen- 'Devlet' ile 'Korsan' liderinin idaresi/emri altında -farklı düzeylerde de olsa- geçim derdine çabalayan birer emekçidir..
Ya da yeri ve zamanı geldiğinde, kendi 'kutsal varlıklar'ı uğruna kolayca harcanabilecek piyonlar..
Daha da doğrusu, kavga eden fillerin fütursuzca ezdiği çimenler..




Yoksa sen, koskoca ABD Donanması'nın Captain Phillips'i korsanların elinden kurtarmak için mi harekete geçtiğini sandın?.

Elbette onların derdi, yüceler yücesi devletlerinin imajını bozmaya kalkışan bir kaç 'kıçı kırık' korsana haddini bildirmektir..

O değil de bu filmle, 'Miço' olarak da olsa bir zamanlar yaşadığım gemiciliğe dair tecrübeleri -korsanlık kısmı değil tabii- anımsamak, bünyeme gayet iyi geldi..
Denizcinin, sonsuz gibi görünen açık denizin ortasındaki büyük yalnızlığını hissetmek de bunlardan biriydi..

Olaylara insancıl yaklaşımının yanı sıra, doğallıkla yarattığı gerilimini süresi boyunca geriletmeyen -emsaline nadir rastlanan- bu 'biyografik aksiyon, Tom Hanks ve Barkhad Abdi'nin mükemmel oyunculuklarıyla, daha da göz kamaştırıcı bir hale geliyor..
Ustalığı bihakkın tescil edilen yönetmen Paul Greengrass'tan sevgilerle..

 /5