12.12.13

Battle of the Year :: Yeteneksizsiniz Amerika


Hip-hop’ın dev ismi Dante Graham (Laz Alonso) b-boy (break dansçı erkek) geçmişi sayesinde milyar dolarlık bir iş kurmuştur.
Şimdi, amacı Fransa Montpellier’de gerçekleşecek olan, hip-hop’ın bir numaralı efsanevi yarışması Battle of the Year’ı kazanabilecek bir Amerikan rüya takımı yaratarak, ABD’nin bu danstaki üstünlüğünü yeniden kabul ettirmektir.

Graham takımın koçluğuna eski dostu ve takım arkadaşı Jason Blake’i (Josh Holloway) getirir.

Blake, yardımcı koçu Franklyn (Josh Peck) ve koreografı Stacy’nin (Caity Lotz) yardımıyla dik kafalı 13 bireyi tüm rakipleriyle mücadele edebilecek, disiplinli, uyumlu ve gösterişli bir takıma dönüştürmeye çabalar.

Fakat yarışmaya haftalar kala, dansçılardan Rooster (Chris Brown) ile Do Knock (Jon Cruz) arasındaki çekişme takımı ikiye böler.


Bu arada Blake de eşini ve çocuğunu trajik bir kazada kaybettiğinden beri pençesine düştüğü umutsuzluk ve alkol sorunuyla başa çıkmaya çalışmaktadır.

Eğer rüya takım üyeleri b-boy dünya şampiyonluğunu 15 yıl aradan sonra Amerikan topraklarına geri getirmek istiyorlarsa, başarılı olmak için kişisel şeytanlarını alt etmeleri gerekecektir.


Benson Lee'nin yönettiği Battle of the Year / Yılın Savaşı -bir ihtimal- 'Bboy' ve Bgirl'lerin ilgisini çekebilecek, diğer seyirci kesimini hiç de ırgalamayacak denli kalitesi düşük bir müzikli danslı drama..

Bir zamanlar mesleğinde başarılı olmuş, ama ailesini yitirince de inzivaya çekilerek dünyada olup bitenlerden bihaber ve alkollü yıllar geçirmiş -dansla tek ilgisi, on yıllar önce düğününde yaptığı komparsita olan- bir basketbol koçunun, bir kaç dans videosu izledikten sonra olayı çözme mucizesi karşısında ne desek boş..
Bi dakka yalnız..


Koçu canlandıran kişinin, karizması yere göğe sığmayan Josh Holloway olduğunu da gözardı etmeyelim lütfen..
Bu adam, her istediğini kolayca yapabilirmiş gibi sanki..

Koç'ları da dahil- muhtelif sorunlarla mücehhez bir dans ekibinin -meşakkatli bir sürecin sonunda- özellikle kişisel takılmayı da bırakarak 'bir takım' olmayı başarmaları, filmin ana derdi..

Breakdance'in ana vatanı olan ABD'lilerin bunu başararak, sonradan ortaya çıkan bazı haddini bilmez ülkelerin ele geçirdiği şampiyonlukları geri alması ayrıca önemlidir..
Şimdi olmasa da ikinci filmde şampiyonluk kesin bizimdir arkadaşlar!.
O.k?.


O değil de, 3D teknolojisinin zerre etkisinin hissedilmediği yapımın, yegâne amacı olan dans gösterilerinin -çok kötü kamera açı tercihleri başta olmak üzere- hakkının verilmediği öyle bir görüntü yönetimi vardı ki vatana ihanetten yargılansalar yeridir yani..

O da değil de, belli başlı her ülkenin temsil edildiği bu dans etkinliğinde neden Türkiye yoktu?.
Bu anlaşılır gibi değil..
Her şeyi geçtim, 'Televizyoncular Kralı' Acun Bey'in 'Yeteneksizsin Türkiye' programında bolca örneklerine rastladığımız o yerli Boğlan ve Bkız'ları biraraya getirince bile ne şahane rüya takımlar çıkarırdık..
Hatta fazlasını ihraç bile ederdik..

Neyse artık, ilerde inşallah!.





  2 5