10.2.14

Frozen :: Donmuş Kalplere Şifadır Aşk


Bir varmış bir yokmuş..
Ülkelerden bir ülke, milletlerden bir millet
-maalesef böyle gelip böyle gittiğinden dolayı da- bunları yöneten bir kral, bu kralın da Elsa ile Anna adlarında dünyalar güzeli iki kızı ve ayrıca bunların hepsini birden etkileyen, büyük bir dertleri varmış..
Bu dert, büyük kız Elsa'nın özel durumuyla ilgiliymiş..

Efendim..
Elsa'nın doğuştan sahip olduğu sihirli ve aşırı büyüklükteki güç -göz kamaştırıcı tarafı baskın olsa da- oldukça tehlike arz etmektedir..

Aslında bir büyünün etkisi altında olan; dokunduğu yeri buz kestirip, istediği yeri kutup soğuğuna uğratabilme yeteneğine sahip Elsa, istemeden de olsa kardeşi Anna'ya verdiği zarardan ötürü -daha küçücük yaşta- sarayın bir bölümüne hapsedilir..

Ailesinin ondan ve bu tecritten beklentisi, sahip olduğu bu 'sonsuz' gücü, yaşı ilerledikçe kontrolünde tutabilecek bir hale gelme ihtimalidir..


Birbirlerini pek seven ve çok iyi anlaşan iki kardeşin ayrılığı en çok, koskoca sarayda arkadaşsız kalmaktan feci canı sıkılan Anna'yı etkiler..

Bu arada, Kral ve kraliçenin bir gemi kazasında ölmeleri neticesinde Kraliçe unvanıyla tahta geçen Elsa'ya -gayrıresmi- 'Karlar Kraliçesi' ünvanı daha bi yakışmıştır sanki..

Taç giyme töreninde meydana gelen istenmeyen olaylar neticesinde dondurucu gücünün kontrolünü tamamen kaybeden Kraliçe, ülkesini ebedi kışa mahkum ederken, büyük bi pişmanlıkla da her şeyi geride bırakarak çekip gidecektir..


Sevgili ablasını bu zor durumdan kurtarmak ve yeniden saraya geri getirmek üzre 'hakikatli kardeş' Anna, düşer yollara..
Çıktığı bu macerada ona, dağ adamı Kristoff ile ren geyiği Sven eşlik eder..

Danimarkalı yazar Hans Christian Andersen'in Karlar Kraliçesi masalından esinlenilmiş, müzikal özellikli bu animasyon, yılın en iyilerinden biri..


'Her türlü olumsuzlukların ilacı 'gerçek' sevgidir; bu yolda göstereceğin irade ve sabırla güçlendirilmiş kararlılığınla -buz kesmiş kalpler de dahil- çözemeyeceğin sorun yoktur.. Hadi dostum göreyim seni!' mesajlı film -bir yandan da- 'Seni sen yapan has özelliklerini kendine saklama, bırak dışarı taşsın; başta belki biraz hoş olmayan durumlar ortaya çıkabilir, ama son tahlilde sadece o özelliklerinle varolabileceğini göreceksin' mealinde kulağımıza fısıldıyor ki bu 'cesur dil'e, Disney'in geleneksel kabuğunu kırma girişimi denebilir bence..


İşçiliği mükemmel jest ve mimiklere sahip bir biçimde yaratılmış 'çizgi' karakterleri, gerçek oyuncuların olası performanslarını bile aşacak bir kalitede sunan Frozen, güzel öyküsü, eğlenceli dilinin yanı sıra 'Sevgi dolu öpücük' hususunda 'anlamlı' sürpriziyle, komik kardan adam Olaf'ı, geyik yapan geyik Sven'i, dünya tatlısı trolleriyle falan, çocuklar kadar -bencileyin- içinde çocuk saklama huyu olan büyüklere de iyi gelecek bir animasyon..

Öte yandan tavsiyemdir, bağzı 'donmuş kalp'lere kesinlikle şifa gibi gelecektir..



Frozen / Karlar Ülkesi

Yönetmen: Chris Buck, Jennifer Lee
Senaryo: Jennifer Lee, Hans Christian Andersen (The Snow Queen)
Yapım: ABD, 2013, 102'


  5