3.3.14

13. !f İstanbul sona erdi!


13. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali sona erdi.

13 Şubat’ta İstanbul’dan yola çıkan ve 27 Şubat-2 Mart 2014 tarihlerinde de Ankara ve İzmir’e uğrayan !f İstanbul, bu yıl 80 bin kişiye ulaştı.

Bu yıl da bağımsız sinemanın en iyilerini, yılın çok konuşulan ve bol ödüllü filmlerini sinemaseverlerle buluşturan, !f music partileriyle İstanbul’un eğlence hayatına alternatif olan !f İstanbul, !f ² ile de 30 şehre film götürdü ve bu yıl 80 bin kişiye ulaştı.

Festivalin bu yılki unutulmazları arasında ilk akla gelenler; Nymphomaniac/İtiraf’ın biletlerinin bir kaç saat içinde tükenmesi, genç Türkiyeli yönetmen Koray Kaya’nın Anarşik Armoni adlı filmiyle Aşk & Başka Bi’ Dünya yarışmasını kazanması ve Türkiye’ye ilk kez gelen ünlü yönetmen Michel Gondry’nin konuşmasını dinlemek isteyen sinemaseverlerin Salt Beyoğlu binasının üç katını hıncahınç doldurması sayılabilir.

13. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, 13-23 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da Beyoğlu Cinemaximum Fitaş, İstinye Park Cinemaximum, Cinemaximum Budak; 27 Şubat-2 Mart tarihlerinde de Ankara Cinemaximum Armada ve İzmir’de ise Cinemaximum Konak Pier sinemalarında gerçekleşti.

Sinemacıları İstanbul’da buluşturdu!

!f İstanbul bu yıl da dünya sinemasından usta isimleri ve geleceğin umut veren genç yönetmenlerini İstanbul’da buluşturdu.

Festivalin bu yılki uluslararası konukları arasında; günümüzün en önemli yönetmenlerinden Michel Gondry, Keş!f Yarışması jüri üyeleri Amerikalı yapımcı Michael Hausman, sinema yazarı ve film küratörü Dennis Lim, Kanadalı yönetmen Philippe Falardeau ve Berlinale Forum bölümünün direktörü Christoph Terhechte, Aşk ve Başka Bi’ Dünya Yarışması jürileri Latin Amerikan Film Festival’i programlamacısı ve IndieBrazil Film Festivali'nin sanat yönetmeni Sandro Fiorin ve Selanik Film Festivali'nin belgesel bölümünün programlamacısı Tanos Stavrapulos, What Now? Remind Me’nin yönetmeni Joaquim Pinto, Pussy Riot: A Punk Prayer’ın yönetmenleri Mike Lerner ve Maxim Pozdorovkin, The Waltz Of The Useless’ın yönetmeni Edison Cajas, Everyday Rebellion’ın yönetmenleri Arash T. Riahi ve Arman T. Riahi, Salvation Army’nin yönetmeni Abdellah Taia; Fish&Cat’in yönetmeni Shahram Mokri; Before Snowfall’ın yönetmeni Hisham Zaman, Bloody Beans’in yönetmeni Narimane Mari; Bad Hair’ın yönetmeni Mariana Rondon; sanatçı ve yönetmen Jem Cohen; müzisyen Guy Pucciotto, Jim White ve George Xylouris, Tek Başına Dans’ın yönetmeni Biene Pilavcı, Roboskî Mon Amour’un yönetmeni Bülent Gündüz, İngiliz müzik prodüktörü, remix sanatçısı Ewan Pearson; müzisyen Todd Edwards, Red Bull Music Academy web dergi editörü Todd L. Burns; !f music DJ’leri Anthea, Camea, Kiki ve nd_baumecker bulunuyordu.

Festivalin Türkiye’den konukları ise; Mavi Dalga’nın yönetmenleri Zeynep Dadak ve Merve Kayan; Anarşik Armoni’nin yönetmeni Koray Kaya ve müziklerini yapan Mutlu San; Ben Bir Slogan Buldum: Annem Benim Yanımda’nın yaratıcıları Albina Özden, Ayris Alptekin, Fehime Seven, Nazlı Bulum ve Sefa Tokgöz; Böcek’in yönetmeni Bora Tekay; Müslüm Babanın Evlatları’nın yönetmeni Vuslat Saraçoğlu; Voltrans’ın yaratıcıları P. Ulaş Dutlu, Özge Özgüner; İstanbul Hayali’nin yönetmeni Perihan Bayraktar; Suyun Gözü, Derelerin Kardeşliği ve Kamilet filmlerinden oluşan “Kurtarılmış Bölge?” seçkisinin yönetmenleri İlkay Nişancı, Berkay Kuyzu ve Rüya Arzu Köksal, Aşk ve Başka Bi’ Dünya Yarışması jürilerinden Bejan Matur, Direnişin Sesleri gösterisiyle Erdem Helvacıoğlu, güncel sanatçı Ali Kazma, aktivist sinemacı Olgu Demir, “Şehre Bak” etkinlikleriyle Berke Baş, İrem İnceoğlu, Serdar Darendeliler Can Candan, Refik Akyüz ve Zeynep Gönen; !f music DJ’leri Bengi Ünsal, Duygu Dönmez, Evrim Tüfekçioğlu ve Yeşim Unan oldu.

!f biletleri ilk günden tükendi!

!f İstanbul’da bu yıl uzunlu kısalı 100’e yakın film gösterildi ve Digiturk Galaları’nda yer alan filmler Türkiye galalarını !f İstanbul’da yaptı.
Bunlardan Nymphomaniac/İtiraf ve The Wind Rises/Rüzgâr Yükseliyor’un biletleri festivalin ön satışının ilk gününde tükenirken, Drinking Buddies/Akşamdan Kalanlar, Dallas Buyers Club/ Sınırsızlar Kulübü, The Double/Öteki, The Grandmaster/Büyük Usta, Is the Man Who Is Tall Happy?: An Animated Conversation with Noam Chomsky/Uzun Boylu Adam Mutlu Mu?: Noam Chomsky ile Canlandırma Bir Sohbet, Under the Skin/Derinin Altında gibi merakla beklenen filmlerin biletleri kısa sürede tükendi.

Yılın ilham veren yönetmeni ve yaratıcı müdahalesi bulundu!

!f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nin uluslararası yarışmalı bölümü Keş!f’te bu yıl ABD, Almanya, Fransa, Fas, Irak, İngiltere, İran, İsviçre, Nepal, Norveç, Sırbistan ve Türkiye’den toplam 9 film yarıştı.
Ana jüri ve Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisinin ortak seçimi Fish & Cat/Balık ve Kedi filmiyle İranlı yönetmen Shahram Mokri’den yana oldu. Festivalin bu yılki yeni yarışması Aşk & Başka Bi’Dünya’da ise ABD, Almanya, Arjantin, Avusturya, Irak, İngiltere, İsviçre, Mısır, Rusya, Şili ve Türkiye’den toplam 7 filmin yarıştı. Jüri, “yılın en yaratıcı müdahalesi” olarak Türkiye’den Koray Kaya’nın filmi Anarşik Armoni’yi seçti. Festivalin Türkiye’den Kısalar bölümü kapsamında verilen İzleyici Ödülleri’nde ise, en iyi kısa Azra Deniz Okyay’ın yönettiği Küçük Kara Balıklar seçilirken, Can Evrenol’un Baskın’ı ikinciliği, Onur Yağız’ın Patika / Patika (The Country Road) adlı kısası da üçüncülüğü aldı.

36 farklı noktada aynı anda film izledik!

Dünyada ilk kez !f İstanbul tarafından gerçekleştirilen ‘alternatif dağıtım ve paylaşım’ projesi “!f ²’’ bu yıl beşinci kez ve İş Bankası Maximum Kart ve İş'te Üniversiteli partnerliğinde ve online sinema sitesi MUBI ortaklığında yapıdı.
Festivalin son üç günü olan 21-22-23 Şubat tarihlerinde İstanbul’da gösterilen 5 film, 30 şehir ve 36 farklı noktada, 15 bin kişiye aynı anda ulaştı. İstanbul’daki festival salonlarını Türkiye’nin 26 şehrinin yanı sıra Lefkoşa, Gümrü, Kudüs, Erivan ve Ramallah’a taşıyan “!f ²’’de, Tek Başına Dans, Gabrielle, Bad Hair/Kıvırcık Saç ve Everyday Rebellion/Her Gün İsyan filmlerinin gösterimlerine katılan yönetmenler, 36 farklı noktadan gelen seyirci sorularını yanıtladılar.

Gelecek yıl 14 yaşında!

!f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, gelecek yıl 14. yılında yine Şubat ayında ve İstanbul, Ankara ve İzmir’de gerçekleşecek.