7.3.14

Jack Ryan: Shadow Recruit :: Dokunmayın Amerikama


Ryan (Chris Pine), arkadaşlarının ve onu sevenlerinin gözünde sıradan bir New Yorklu yöneticidir.

Ama aynı zamanda global verileri işleyen, doktora sahibi olan, zeki biri olarak olarak yıllar önce CIA tarafından göreve getirilmiştir.

ABD ekonomisini çökertmek ve global bir kargaşa yaratmak için dikkatle yapılmış bir planı ortaya çıkarınca, bunu durduracak yeteneklere sahip tek kişi de Ryan’ın kendisi olur.

Şimdi sahaya inmiş, şüphe, aldatma ve ölümcül güçle büyüyen bir dünyaya girmiştir.
Sır dolu yönetici Harper (Kevin Costner) ile olaylardan habersiz nişanlısı Cathy (Keira Knightley) ve zeki Rus oligarşi yöneticisi (Kenneth Branagh) arasında kalan Jack’in kimsenin güvenilir görünmediği ama milyonların kaderinin kendisine bağlı olduğu yeni bir gerçeklikle yüzleşmesi gerekmektedir.

Artık ateşlenen bir bombanın baskısıyla etrafındaki herkesten bir adım önde kalma yarışındadır.



Casusluk ustası, yazar Tom Clancy’nin yarattığı CIA analistine dayanan Jack Ryan: Gölge Ajan, savaş gazisiyken Wall Street’de yönetici olan Ryan’ın Moskova’da olağanüstü bir terörist planın peşine düşen zorlu bir Amerikan ajanı olarak başlayan ikili hayatını konu alan dudak uçuklatan bir aksiyon gerilim filmi..





Bir aksiyon gerilim filmi olduğu doğru da kimlerin dudaklarını uçuklattığını çok merak ettim doğrusu..
O dudakları görelim lütfen..

Londra'da kendi halinde ABD'li bir doktora öğrencisiyken ikiz kulelere yapılan meşhur saldırıyı Tv'de izledikten hemen sonra -milliyetçiliği feci köpürdüğünden olsa gerek- okulu asmasının hemen akabinde Afganistan'da -tabii yine kahramanlık yaparken- gazi, iyileştikten sonra da Wall Street’de yönetici ve en sonunda da Moskova’nın altını üstüne getiren bir CIA ajanı olan Jack Oğlan'ın inanılmaz maceraları..

Bunca işin arasına bir de nişanlanmayı sokuşturan bu becerikli oğlanı izlerken, geri plana bi güzel döşenen, çoktan ipliği pazara çıkmış bir takım palavraları yeniden yutturmaya çabalayan bir yapım aslında bu..




Bu palavralara şöyle bi bakacak olursak:
Ülkeler arasında en süperi, en güzeli, en masumu Amerika'dır..
Ona dokunulmadığı sürece o hiçbir şey yapmaz, kimselere de dokunmaz..
Yalnız, ona dokunulup dokunulmadığına sadece o karar verir..
O, "Bana dokundular ayol" diyorsa doğrudur ve bundan sonra yapacakları hakkında kimseye de hesap vermeyecektir..

Yaşasın Amerikan Milliyetçiliği..
Kahrolsun bütün diğer milletler..

Rusya belki artık Komünist değildir ama, en az eskisi kadar kötü niyetlidir, hatta teröristtir ve halâ da baş düşmanımızdır..




Sonuçta, böylesine bi sığ ideolojiyle miğde bulandıran film, boru hattı nedeniyle bol bol Türkiye'nin adı geçtiği için ilginizi çekebilir, özgünlüğü sıfıra yakın olsa da 'ajanlı aksiyon'u zaman zaman gözünüzü okşayabilir ve son olarak, 'İngilizce konuşan Ruslar' aksanıyla -bana olduğu gibi- belki size de sempatik gelebilir..


Jack Ryan: Shadow Recruit / Jack Ryan: Gölge Ajan

Yönetmen: Kenneth Branagh
Senaryo: Adam Cozad, David Koepp
Oyuncular: Chris Pine, Kevin Costner, Kenneth Branagh, Keira Knightley

 /10