2.3.14

Jianyu :: Aşkın ve Fedakârlığın Destanı


(İşbu film -ilan edildiği halde- ülkemizde gösterime girmemiştir.. Yine de ben -sanırım dergiye koymak için- hakkında bunları karalamışım.. Demek ki kısmet bugüneymiş.. En azından, internet ortamında kolayca ulaşılabilen bu filmi izleyecekler için belki bi şeyler ifade eder deyu paylaşıyorum, arz ederim.)

800 yıl kadar önce Keşiş Bodhi, Hindistan'dan Çin'e gelerek, kraliyet sarayında üç yıl geçirir.. 

Daha sonra Kung Fu sanatı ustası olan keşiş ölünce, gömüldüğü mezarı açılır ve cesedi iki parçaya ayrılarak çalınır..

Çok geçmeden bir söylenti yayılmaya başlar; kim o cesede sahip olursa, Kung Fu'da üstat olup, tüm dövüş sanatlarına hükmedecektir..

İşte o zamandan beri bu 'kutsal' kalıntıya sahip olmak için çok çetin mücadeleler verilir..
Son olarak da Dark Stone adlı bir klan, bu işin içine dahil olacaktır..


Ceset parçasının son sahibinin yaşadığı bir konağa baskın yapan çete, konağın sahibini ve oğlunu öldürür..
O kargaşada cesedi Drizzle adlı çete üyesi bir kadın dövüşçü ele geçirir ve hiç bir iz bırakmadan da ortadan kaybolur..

Klan'ın reisi, hem onun başı, hem de yanında götürdüğü keşiş cesedi için büyük ödüller ortaya koyunca, onlarca 'kelle avcısı' kadının peşine düşer..

Bir kaç ay sonra başkentte ortaya çıkan Drizzle -bir bilgenin tavsiyesiyle- yüz değiştirme operasyonu geçirmiş ve Zeng Jing (Michelle Yeoh) adını kullanmaya başlamıştır..


Pazarda tezgâh açan kadın, kuryelik yapan sıradan bir adam olan Jiang A-sheng (Woo-sung Jung) ile evlenir..
Birbirlerini seven bu çiftin tek arzusu, huzur içinde yaşamaktır..

Ancak, 'Aşık Serteli' der ki, "Dostum, şu dünyada huzur denen şeyin, huzursuzluğun bir sigara molasından ibaret olduğunu bilmelisin."

Ve o arada ne olursa olsun, neler değişirse değişsin, unutulması istenen o geçmişin sırları ortaya çıkmak için fırsat kollamaz da ne yapar sayın seyirciler..

Chao-Bin Su'nun yazıp yönettiği, 2010 tarihli 'wuxia' türündeki bu Çin filmini -büyük olasılıkla- Venedik Film Festivali'nde izlemiş olmalıyım..


Uzakdoğu Dövüş Sanatları'nın ve özellikle de kılıçlı dövüşlerin sinemadaki mükemmel bir örneği olarak anımsadığım filmden diğer aklımda kalanlar; benim şu dünyaca meşhur 'gerçek kadın' normlarıma cuk oturan Michelle Yeoh ve bir başka dövüşçü kızımız olan Barbie Hsu idi..

'Estetisyen' doktor Li'nin yüz değiştirme operasyonlarıyla, bu işin başlangıcında Çin'in olduğunu işaret eden film -hayatın, insana neler göstereceğinin ya da ne sürprizlere gebe olduğunun belirsizliği içinde- aşkın ve fedakârlığın destanını, gayet etkileyici sahnelerle betimliyor..

Hafiften bi 'spoiler' olsa da- son olarak şunu söylemek istiyorum: Mutlu sonlar pek tatmin ya da mutlu etmez beni ama, nedense o zaman pek mutlu çıktığımı hatırlıyorum bu filmden..
Sanırım o günlerde yeni bir aşka düştüğümden böyle olsa gerek..
Hem de ne aşktı dostlar..
Üzerinize afiyet..




Jianyu / Reign of Assassins

Senarist - Yönetmen: Chao-Bin Su
Oyuncular: Michelle Yeoh, Woo-sung Jung, Barbie Hsu, Xueqi Wang
Yapım: Çin, 2010, 117'


    3.5 5