26.3.14

The Monuments Men :: Gişe Avcıları!.


Başarılı aktör ve yapımcı George Clooney'nin yönetmenliğini üstlendiği film, İkinci Dünya Savaşı döneminde geçiyor.

Bir romandan beyazperdeye uyarlanan filmde, bir grup tarihçi ve sanat uzmanın bir araya gelmesiyle oluşan ekip, Naziler tarafından ele geçirilen ve her an yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan önemli sanat eserlerini kurtarmaya çalışacak.

Askerlikle herhangi bir ilişkisi olmayan, ortak noktaları sanata değer vermeleri olan yedi insanın, Nazilerin çaldığı değerli eserleri sahiplerine ulaştırma çabalarını izliyoruz. 

Ekibimizin aradığı eserler, düşman sınırlarında gizlidir ve ortaya çıkarılmaları için kahramanlarımız her türlü tehlikeyi göze almışlardır.

Sadece yakışıklı değil akıllı da


Büyük bir ihtimalle, 'Heyecanı en düşük 2. Dünya Savaşı filmi' olarak tarihe geçeceğini düşündüğüm The Monuments Men, aslında dramatik hatta trajik tarafı çok daha ağır basan öyküsünü -her nedense- komik unsurlarla sulandırmak için elinden geleni yapıyor; ancak çıkan sonuç, 'hiçbiri' oluyor..


Hiç de güldürmeyen 'demode' esprilerden oluşan diyaloglarla şişirilmiş, büyük Amerikan milletinin 'şovenist' tarafını okşamaya yönelik ögelerle de uçurulmuş koca bir balon bu..

Acaba diyorum, George Clooney, "Sadece yakışıklı değil, akıllıyım da" mealindeki o replik için çekmiş olabilir mi bu filmi?.
Ya da 'sanatsever bir entelektüel' olduğunu kanıtlamak için?.

Kitabını okumadım ama film gerçekten de ona sadık kaldıysa eğer, onun da pek bi halta benzemediğini rahatlıkla iddia edebilirim..


Aslında konu ilginç ve anlamlı..
İyi bir senaryo ve rejiyle güzel bir iş çıkarılabilirmiş; çıkmadığını gördüğümüze göre, nerelerde yanlış yapıldığı da gayet açık..

Öte yandan şu da var: Bu örnekte de görüldüğü gibi -savaş zamanı da geçse- her 'yaşanmış olay' filmi çekilebilecek kadar yeterli malzeme içermiyor olabilir..

İşbu yavanlığı gidermek, olaya heyecan, aksiyon katmak için bi uğraş verilmiş, ama çıkan bu sonuca bakıp da olaya rahatlıkla 'doku uyuşmazlığı' teşhisi konabilir..
Bu 'iyi' niyetle çekilmiş tüm sekanslar, filmin geneli içinde birer yama gibi sırıtıyor da sırıtıyor..


Birbirinden değerli oyuncuların varlığı, bu yapımın da tek zenginliği..

Onlar, yetersiz senaryonun kıskacında ellerinden geleni yapıyorlar, hepsi bu..

En çok da 'güzelim' Cate Blanchett'e acıdım yahu..
Belli ki sırf kadroda çekici bir kadın olsun da renk katsın diye uydurulmuş, ama hiç 'geliştirilmemiş' bir karakterle de harcanmış gitmiş..

Filmin Hazine Avcıları olan Türkçe adı, 'sıfır yaratıcılık' özelliği, buna karşın 'sonsuz ticari' beklentisiyle aslında bu filme cuk oturuyor..
İlgilileri hassaten kutluyorum..





The Monuments Men / Hazine Avcıları

Senarist Yönetmen: George Clooney
Oyuncular: George Clooney, Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett
Yapım: ABD, 2014, 118'

  5