2.5.14

Mandela: Long Walk to Freedom :: Kendi Toprağında Özgürce Yaşama Hayali


"5 Aralık 2013 tarihinde hayata gözlerini yuman, Güney Afrika´nın efsaneleşen özgürlük savunucusu Nelson Mandela´nın yaşamını kronolojik biçimde takip eden film, Mandela´nın bir taşra kasabasındaki çocukluğundan başlayarak, Güney Afrika´nın demokratik seçimlerle iş başına gelen ilk başkanı olmasına kadar geçen sürecini sinemaya taşıyor.

Mandela, henüz genç bir hukuk öğrencisiyken, politikaya duyduğu büyük ilginin sonucunda Güney Afrika´da demokrasinin en önde gelen savaşçılarından biri olur.

1964 yılında çarptırıldığı hapis cezasıyla birlikte kontrol altına alınsa da 27 yılın ardından özgürlüğüne kavuştuğunda mücadelesine devam eder.

1993 yılında Nobel Barış Ödülü´ne layık görülen Mandela, bir yıl sonra ülkenin ilk siyahi başkanı olarak göreve gelir."

Sonsuz Barış: İnsanın Gördüğü En Dandik Rüya

Özgürlük savaşı veren devrimciliğiyle, dünyanın tüm mazlum halklarına ilham ve direnme gücü veren nadir halk kahramanlarından biri olan Nelson Mandela (Idris Elba)'nın gerçek hayat hikayesi..


"Özgürlük, uğruna can vermeye hazır olduğum bir ülküdür" diyerek, kendi toprağında özgürce yaşamanın hayaliyle yola çıkan, canını davasına adamış bir radikal eylemcidir o..

Lâkin -kadınlar da dahil- dünyanın güzelliklerine gözlerini kapamayan, 'gerçek' bir insandır da aynı zamanda..

Şartlar elverdiğince ilgilenebildiği ve değer verdikleri de, 'mecburi' yokluğunda onun sahiplenip büyüttüğü -aslında hepsine ait olan- bu 'kutsal' davayı desteklemeye devam ederler..


Madiba, devletin kontrolünde içerde ve işkencede çile çekerken, dışarda da önce karısı, sonra da kızı Zindzi bayrağı devralarak, bu şanlı mücadelenin ateşini harlı tutacaklardır..

Sonuçta, yaşanmış acıların istismarına hiç yanaşmayan bir anlayışla ve olup bitenleri gayet dengeli bir üslupla -elbette insani duyguları da yadsımadan- anlatan bir biyografik drama bu..

Film arada bir, sürecin önemli gelişmelerini, konunun dönüm noktalarını işaret etmek üzere didaktikleştikçe hafiften değer kaybetmeye başlıyor; fakat buradan uzaklaşarak, doğal akışına döndükçe de yeniden güzelleşiyor..


Aslında bu film, görünen tarafının, yani sosyal ve siyasi bir mücadele resminin dışına da çıkarak, bu dava içinde ya da çevresinde yer alan insanın gerçeğine, özellikle de onun sosyal ortamdaki psikolojisine ışık tutuyor..

İşte bu ışığın bana gösterdiği gerçekler:

Son tahlilde, insan insanın kurdudur..

İnsan denen hayvan, içinde uyuyan canavarı ortaya salmak için uygun şartları bekler ve mevcut durumda hazır bekleyen herhangi bir kılıfa uydurarak da faaliyete geçer..


Hiçbir kutsal dava, hiçbir yüce oluşum dahi insanın kötülüğünden vareste değildir..

İnsanın bizatihi varlığı, en büyük kötülüğün varlığına ve üstünlüğüne şaşmaz bir delalettir..

Öyleyse insan da, hatta bu dünya da böyle gelmiş böyle gidecektir..

'Sonsuz iyilik' hiçbir zaman şu alemde hükümdar olamayacaktır..

Sonsuz barış, insanın gördüğü en dandik bir rüyadır..

Daha sayayım mı?!





Mandela: Long Walk to Freedom / Mandela: Özgürlüğe Giden Uzun Yol

Yönetmen: Justin Chadwick
Senaryo: William Nicholson, Nelson Mandela (autobiography)
Oyuncular: Idris Elba, Naomie Harris, Terry Pheto
Yapım: 2013, İngiltere, Güney Afrika, 141'

  3.5 5