13.7.14

Enemy / Düşman


Seyrettiğiniz filmde size ikiziniz kadar benzeyen birini görseniz ne yaparsınız?

Üniversitede tarih dersleri veren Adam Bell (Jake Gyllenhaal), okul ve ev arasında gidip gelen monoton hayatına en azından bir kız arkadaş sığdırmayı başarmıştır. 

Bir gün bir iş arkadaşının tavsiyesi üzerine izlediği filmde küçük rollerden birinde yer alan Anthony Clair isimli aktörün kendisine çok benzediğini fark eder.

'Onunla' görüşmek için yanıp tutuşan Adam, karısı şu an hamile olan Anthony’nin peşine düşer.
Ve nihayet karşılaşırlar..

Tuhaf ikili, karışık ve tehlikeli bir oyunun içine birlikte sürüklenirken, hayatları da garip ve geri döndürülemez bir biçimde birbirine geçmeye başlar.



Adam artık, kendisine ikizi kadar benzeyen Anthony'nin hayatının bir parçasıdır, tabii Anthony de onunkinin.


mümkünmertebe notu ::

Monoton yaşantısı içinde yuvarlanırken, çevresindeki ya da içindeki her şeye yabancılaşan entelektüel bir adam olan Adam, hayatının 'psycho sırlı kaotik ayna'sında kendisini görür ve şaşırır..

Adam, başka bir adla 'başka' bir yerde, 'başka' bir hayatı yaşamaktadır..

Yaşamakta mıdır?.



Ustalığına daha 2010 yılında Incendies ile tanık olduğumuz Denis Villeneuve, gizemiyle, gerilimiyle, adamı allak bullak eden final sahnesiyle yeni bir psikolojik dramın daha hakkını veriyor..

Benim için, 'Donnie Darko' olmaktan asla kurtulamayacak Jake Gyllenhaal, ortaya koyduğu 'duble' performansla yine çok iyi..


Enemy / Düşman

Yönetmen: Denis Villeneuve / Senarist: Javier Gullón / Özgün Kitap: The Double, Jose Saramago / Görüntü Yönetmeni: Nicolas Bolduc / Kurgucu: Matt Hannam / Özgün Müzik: Danny Bensi, Saunder Jurriaans / Oyuncular: Jake Gyllenhaal, Mélanie Laurent, Isabella Rossellini 

  4 5


1 yorum:


  1. Önce "Binlerce kasırga aşkına! Film Jose Saramago'nun kitabından sinemaya uyarlanmış öyle mi?" dedim..

    Ardından "Üstelik notu 4/5 miş öyle mi?"yi ekledim..

    O halde..

    Hemen seyretmeliyim:)

    YanıtlaSil