11.11.14

Nejat Satı : Nefs


      2014, Structure 92, tuval üzerine akrilik, 60 x 40 cm
Nejat Satı, Nefs isimli yeni kişisel sergisi ile 8 Kasım – 27 Aralık 2014 tarihleri arasında Pi Artworks İstanbul’da.

Sanatçı 2012 yılında Pi Artworks’te açtığı “Halet-i Ruhiye”nin ardından yeni sergisiyle, izleyiciyi tekrar ışığın ve rengin soyut formlara dönüştüğü, içsel ve derin olan, bir yandan da farklı algılara fırsat tanıyan evrenine davet ediyor.

Nejat Satı’nın bir süredir hem felsefi hem de estetik açıdan üzerinde durduğu “organik soyutlamalar” teması, Nefs isimli son serisinde, parçadan bütüne doğru ilerler ve sonunda adeta bir bedene bürünür. 

Katman katman işlediği tuvalleri hem maddeyi hem de ruhu yansıtır. 
Sanatçının kullandığı çarpıcı renkler ve bu renkleri deneysel bir yaklaşımla, üst üste bindirerek yarattığı renk geçişleri; duygu dünyasını, yani ten örtüsünün altında kalanları açığa çıkarır.


Birden bire kabuğundan sıyrılıp beden üzerine yansıyan hisler ve insani arzular, aslında kendilerini en çok bu renk geçişlerinde ele verir. 
Diğer taraftan, sanatçının asıl renklerinin de bu geçişlerde gizli olduğu hissine kapılmadan edemezsiniz. 
Bu da izleyicide o renkleri keşfetmek için daha kuvvetli bir istek yaratır. 

 Blue Structure, tuval üzerine akrilik, 120 x 100 cm

Nefs’te göze çarpan duygu dünyası her zaman sakin ve tekdüze değildir; tam tersi Nejat Satı’nın renklerle yarattığı formlar oldukça dalgalı ve hareketli. 
Bu formlar, ilk bakışta göze çarpanın altında yatan farklı dünyalara işaret ederken, bir tür enerji açığa çıkarıyor. 
Sanatçının tuvallerindeki katmanların arasında bedene, ruha, duygu dünyasına dair sırlar yatıyor. 
Bu sırlar sürekli bir devinim içerisinde, bir görünüp bir kayboluyor; zaman zaman sihirli müdahalelerle kendini ele veriyor.

Rafet Arslan, Nejat Satı’nın bu son serisini şu sözlerle yorumlar: “Kuşkusuz Nefs, geometrik olmayan bir soyut resmin; derinlik, doku ve kat kat plastik et’sellik ile kendi formlarını yaratma serüvenidir. Önceleri boşluğu; atmosfer, strüktür, peyzaj ile yoklamış bir ressamın artık olgunlaşmış cüretinde, boşluğunu beden ile nesneleştirmesinin; ruha dair arayışını maddeselleştirmesinin de öyküsüdür.” 
Bu sözler genç sanatçının devamlı bir arayış ve yenilenme içerisinde sürdürdüğü, deneysel yaklaşımlarla zenginleşen pratiğine de işaret eder.

Nejat Satı ışığı ve renkleri ustalıkla kullanarak, herkeste farklı duygular uyandırabilecek soyut formlar yaratır. 
Sanatçının belirli aralıklarla açtığı kişisel sergileri izleyiciye, şaşırtıcı bir devamlılık içerisindeki gelişen pratiğini izleme ve genç bir sanatçının olgunlaşma sürecine tanıklık etme fırsatı verir.

Nejat Satı’nın yeni yapıtlarından oluşan Nefs adlı sergisi 08 Kasım – 27 Aralık 2014 tarihleri arasında, Pi Artworks İstanbul’da görülebilir.

Nefs 4, tuval üzerine akrilik,55 x 45 cm

Nejat Satı, 1982 yılında İzmir’de doğdu. 
2004 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun oldu. 
Sanatçının son iki sergisi 2010 ve 2012 yıllarında Pi Artworks İstanbul’da gerçekleşti. 
Avrupa dışında Hong Kong – Yallay Center’da kişisel sergi açan sanatçının katıldığı önemli sergiler arasında; Soyutla Başlamak, Kare Sanat, İstanbul, Türkiye; The Feeling of Happiness, Homa Art Gallery, Tahran, İran (2014); Hot Spot Istanbul, Haus Konstruktiv, Zürih, İsviçre (2013);  Karşılaşmalar: Türk Çağdaş Sanatı Kore’de, Araart Seul, Kore; Pi @ Q, Q Contemporary, Beyrut, Lübnan; Self Portrait, Alan İstanbul, İstanbul, Türkiye (2012) bulunmaktadır. 
2010 yılından itibaren Pi Artworks tarafından temsil edilen sanatçının katıldığı fuarlar arasında Contemporary İstanbul ve Marrakech Art Fair bulunmaktadır.

Yeşim Turanlı tarafından 1998’de İstanbul’da kurulan Pi Artworks, 16 yıldır Türkiye'den ve yurt dışından sanatçıları güncel sanat piyasasında temsil ediyor. Kurulduğu günden bu yana, temsil ettiği sanatçıların çalışmaları için uluslararası bir platform sağlamanın yanı sıra güncel sanatın Türkiye'den ve yurt dışından en iyi örneklerini İstanbul'un yükselen sanat ortamında vitrine çıkarıyor. İstanbul'da tarihi Mısır Apartmanı'nda yer alan galeri,  Ekim 2013 tarihinden itibaren Londra’nın en hareketli bölgelerinden Fitzrovia’nın 55 Eastcastle caddesinde ikinci şubesi Pi Artworks Londra’yı açmıştır.

Nejat Satı: Nefs

Pi Artworks Istanbul
Mısır Apartmanı 163/4 No:13 Kat:4 İstanbul

8 Kasım – 27 Aralık 2014
10.00 – 19.00 (Pazar günleri hariç)