12.11.14

Pi Artworks - Contemporary İstanbul 2014


Mehmet Ali Uysal, 2014, Wall 1, polyester, 170 x 70 x 65 cm
Pi Artworks, Contemporary Istanbul’da farklı disiplinlerde çalışan sanatçıların işlerinden oluşan karma bir seçki sunacak.

Galerinin fuardaki standında Volkan Aslan, Nancy Atakan, Nezaket Ekici, Horasan, Nejat Satı, Gülay Semercioğlu ve Mehmet Ali Uysal gibi sanatçıların yanı sıra, Ekim ayından itibaren Pi Artworks tarafından temsil edilen Yeşim Akdeniz’in ve İsveçli sanatçı Allen Grubesic’in çalışmaları da sergilenecek.

Pi Artworks, 2006’dan beri düzenli olarak katıldığı Contemporary Istanbul fuarında, bu yıl da galeri sanatçılarının çok özel çalışmalarını sunacak.

İlk kez Pi Artworks çatısı altında işleri sergilenecek olan Yeşim Akdeniz fuarda, “Mr. Jung and Me” isimli yeni çalışmalarıyla yer alacak.


Sanatçı ve yazar Merve Ünsal, Yeşim Akdeniz’in bu serisini yeni bir görsel dil olarak tanımlamış, “Yeşim Akdeniz’in sosyal ve kültürel alt metinlerle yüklü resimleri özellikle 20. yüzyıl kültür tarihine göndermeler yaparak kendine has bir sentezleme yetisine sahiptir” demiştir.

Yeşim Akdeniz, 2014, Mr Jung and Me, tuval üzeri yağlı boya, 160 x 180 cm

İşleri son olarak Pi Artworks ve Galeri Zilberman iş birliğiyle Nat Muller küratörlüğünde düzenlenen “Tedirgin” isimli sergide yer alan Volkan Aslan, bu kez ziyaretçileri şaşırtacak.

Yepyeni çalışmalarında Rönesans estetiğini andıran alçı heykellerle neon ışıkları bir arada kullanan sanatçı, ince bir ironiyi barındıran yaklaşımıyla ortaya, hem görsel hem de kavramsal açıdan doyurucu yapıtlar koyuyor.

Disiplinler arası pratiğinin ürünü olan yapıtlarında insan ilişkilerinin ve sosyal yaşamın çıplak gözle görülemeyen yönlerini ele alan, Nancy Atakan, fuarda yeni ürettiği “Anlaşılmaz Bir Dünya” ve “Kutsal Yalnızlık” isimli videolarını ilk kez sergileyecek.

Nancy Atakan, 2014, Incomprehensible World, digital video, 7.8 min.

Sanatçı geçmişi, yazıyı ve dili yapıbozumuna uğrattığı bu işlerde, parçaları yeniden ve bu kez kendi üslubuyla birleştirir.

Uluslararası performans sanatçısı Nezaket Ekici de, İstanbul Modern’deki “Komşular” sergisi kapsamında geçtiğimiz Mayıs ayında yaptığı “Parıldayan her şey altın değildir ama” isimli canlı performansının videosu ile fuarda yer alacak.
Sanatçı zar zor sığabildiği altın bir kafesten kurtulmaya çalıştığı bu performansında, kendi seçimleri doğrultusunda yarattığı pırıltılı dünyanın korunaklı duvarlarını, bedenin ve sabrın sınırlarını zorlayarak yıkar.

Nezaket Ekici, 2014, But all that glitters is not gold, video performans

İsveçli sanatçı Allen Grubesic’in oyunbaz yapıtları, uzun bir aradan sonra ilk defa İstanbul’da sergilenecek.
Sanatçı kendi heykellerinden esinlenerek ürettiği, sembolik bir biçimde hem ölüm hem de refahın temsili olarak ele aldığı tuvalleri ile, Nisan ayında Pi Artworks İstanbul’da açılacak kişisel sergisinin öncesinde sanat izleyicisiyle buluşacak.

Türkiye güncel sanatının önemli isimlerinden Horasan, sıra dışı unsurlarla dolu son dönem tuvallerini Contemporary Istanbul’da sergiliyor.
Sanat yaşamı boyunca yeni temalar ve yöntemler denemekten çekinmeyen, deneysellik arayışından vazgeçmeyen Horasan’ın yeni işleri, zamanın izlerine ve insan doğasının gizli yönlerine dair ipuçları barındırıyor.

Horasan, 2014, Untitled, tuvale kömür, mum, akrilik ve yağlıboya, 189.5 x 196 cm

“Nefs” isimli kişisel sergisi 27 Aralık tarihine kadar Pi Artworks’te devam edecek olan Nejat Satı, Contemporary Istanbul’da da tuvalleriyle yer alıyor.
Sanatçının son dönemlerde ürettiği soyut resimler adeta bir bedene bürünüyor; farklı katmanlar ve hareketli renk geçişleri arasında hem bedeni hem de ruhu yansıtıyor.

Gülay Semercioğlu’nun metrelerce uzunluktaki teli kullanarak ışığa yön verdiği ve esnek formlar kazandırdığı işleri, artık yüzeyin kısıtlı dünyasından sıyrılıyor ve üç boyutlu hale geliyor.
Sanatçının son dönem çalışmalarında, özünde kaba, sert bir maddeden yapılmış olan şasi de kendini tellerin akışkanlığına kaptırıyor ve kompozisyonun önemli bir parçası oluveriyor.

İngiltere merkezli The Independent gazetesinin 2 Kasım 2014’te yayımladığı listede 2010 yılında ürettiği “Ten 2” adlı dev mandal yerleştirmesi, David Mach’in “Out of Order” (1989) ve Michelangelo’nun “David”inden (1504) sonra kamusal alandaki üçüncü en iyi eser seçilen sanatçı Mehmet Ali Uysal, fuarda yeni bir işiyle yer alacak.
Malzemeyi katı ve sabit yapısından kurtararak özgürce şekillendiren sanatçı, algıya yönelik zekice kurgulanmış oyunlar oynamaktan vazgeçmez.

Pi Artworks 13- 16 Kasım 2014 tarihleri arasında, dokuz sanatçısından rengarenk bir seçkiyle, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki LK 102 numaralı standında, fuar ziyaretçilerini ağırlayacak.