15.11.14

The Drop / Kirli Para



The Drop, Bullhead filmiyle Oskar'a aday olan Michaël R. Roskam’ın yeni polisiye dramı. 

Kirli Para’da terk edilmiş ve hırpalanmış yavru bir köpeğin, yalnız bir barmeni kendi yasaklı dünyasından çıkarıp, Brooklyn‘in işçi sınıfının nadir görülen kısmına sürüklüyor. 

Dennis Lehane‘in, çok satan kitabından uyarlanmış ilk hikayesi olan The Drop, organize suçların para aklamak için kullandıkları küçük barların arasında kalmış, sıradışı bir aşk hikayesi.

Bob Saginowski (Tom Hardy), kuzeni Marv (James Gandolfini’nin son performansı)’ın yerinde barmenlik yapmakta ve ne zaman Brooklyn suç baronları mekanlarını yasadaşı kazanımları için bir banka olarak kullansalar, onları görmezden gelmektedir. 
Bu gördüklerini bir yandan içine atıp, bir yandan da suçluluk duyduğu için, kilisesindeki ayinlere bile katılmak istemez.


Bob’un yalın hayatı, çöpte hırpalanmış bir pitbull yavrusu bulduğunda, karmaşıklaşacaktır. 


Köpek için komşusu Nadia (Naomi Rapace)‘dan yardım istediğinde, köpeğin sağlığı için duydukları endişe, aralarında bir yakınlaşmayı ortaya çıkarır. 
Köpeğin gerçek sahibi ve Nadia’nın ağzı bozuk eski sevgilisi Eric Deeds (Matthias Schoenaerts), geri döndüğünde, ondan her ikisini de geri ister..


Bu arada barın soyulması, Bob’u, Eric’in Çeçen patronuyla karşı karşıya getirir. 
Bob, iyi bildiğini düşündüğü insanlar ve kendisi hakkında şok edici gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalacaktır.


Yüksek kalite suç hikayeleri denince akla gelen isimlerin başında gelir Dennis Lehane..
GONE BABY GONE ve MYSTİC RIVER kitaplarıyla hasılat rekorları kıran yazar, bu sefer kendi hikâyesini beyaz perdeye kendi uyarlıyor.




The Drop

Yönetmen: Michael R. Roskam
Senaryo: Dennis Lehane
Oyuncular: Tom Hardy, Noomi Rapace, James Gandolfini  
Yapım: 2014, ABD, 106'



Filmin mmknmrtb notu ::

'Sessiz atın çiftesi pek olur' atasözüne bir örnek vermek gerekirse, filmin kahramanı, yani 'sessiz atı' Bob Saginowski'den iyisini bulamazsınız..

'Üfürükten aksiyon filmleri' piyasasının gözdeleri olarak olarak her yıl onlarcası birden gösterime girerek canımıza okuyan yapımlar vardır ya..
Hani, kendisine ya da sevdiklerine yapılan kötülükler sonucu dolup dolup da taşan ve bir anda süper kahramana dönüşerek taş üstünde taş, omuz üstünde baş bırakmayan figürlere sahip filmler..


İşte bu ve buna benzer her türlü klişeyi ve de bilumum aksiyon yutturmacalarını elinin tersiyle bi güzel iten, mükemmel bir suç draması izlemek isterseniz eğer, The Drop sinemalarda..

  4 / 5