22.12.14

Başka Sinema'nın Ocak 2015 Filmleri



M3 Film'in dağıttığı ve Başka Sinema'da gösterilecek olan Ocak 2015 filmleri belli oldu.

İşte o filmler!.


Corn Island / Mısır Adası

2014 | 100' dk | Abhazca, Gurcüce | 02 Ocak 2015

Özellikle başrolündeki İlyas Salman’ın performansıyla çok konuşulan ve Karlovy Vary’de büyük ödüle layık görülen, çok az diyalog içeren Mısır Adası, Salman’ın canlandırdığı yaşlı bir çiftçi ile genç torununu bir tarım sezonu boyunca izliyor. Gürcistan ile Abhazya arasındaki doğal sınırın bir parçasını oluşturan küçük adada yaşayan dede ile onun sözünden çıkmayan torunu, yıllardır yaptıkları gibi önce toprağı belleyip sonra mısır ekerler. Arada kıyıdan geçen askerler dışında bu iki isimsiz çiftçiyi kimse görmez. Sonra bir gün, yaralı bir asker uzamış mısırların arasına saklanır. Yılların tarafsızlığını bozmak zorunda kalacaklar mıdır?

Yönetmen: George Ovashvilı
Oyuncular: İlyas Salman, Mariam Buturishvili, İrakli Samushia, Tamer Levent
Ülke: Gürcistan, Almanya, Fransa, Çek Cumhuriyeti
Dağıtım: M3 Film
İthalat: Mars Production




Filmin mmknmrtb notu: 4 / 5 




The Captive / Kayıp Çocuk

2014 | Gerilim | 112' dk | İngilizce | 02 Ocak 2015

Dokuz yaşındaki Cassandra babasının lokantadan turta alıp dönmesini beklerken yol kenarına park ettikleri kamyonetlerinin içinden kaçırılır. Polisin soruşturmaları sonucunda Cassandra’nın babası Matthew olayın baş şüphelisi haline gelir. Aradan sekiz yıl geçer, Cassandra'dan tek bir haber alınamaz. Küçük kızın hayatta olup olmadığı dahi belirsizdir. Genç adam bu süreçte ailesinin parçalanışına tanık olur ve tek başına kızının izini sürmeye devam eder...

Yönetmenliğini Atom Egoyan’ın üstlendiği ve senaryosunu David Fraser ile beraber kaleme aldığı gerilim dolu filmin başrolünde Ryan Reynolds yer alırken kadroda ayrıca Scott Speedman, Rosario Dawson, Mireille Enos ve Kevin Durand gibi isimler yer alıyor.

Bir psikolojik gerilim filmi olan KAYIP ÇOCUK (THE CAPTIVE) çocukları kaçırılan ailelerin kendi iç ilişkilerinin nasıl yerle bir olabileceğini ele alıyor. Film, kurbanın, ailesinin, suçluların ve kanun görevlilerinin arasındaki karmaşık bağları sırayla örerken çocuğun yaşadığı gizemi de yavaşça aralıyor.

Yönetmen: Atom Egoyan
Oyuncular: Ryan Reynolds, Mireille Enos, Scott Speedman, Rosario Dawson, Kevin Durand, Alexia Fast
Ülke: Kanada
Dağıtım: Mars Dağıtım
Yapım: Atom Egoyan, Stephen Traynor, Simone Urdl, Jennifer Weiss
İthalat: Tanweer
Web: http://www.imdb.com/title/tt2326612/




Filmin mmknmrtb notu: 2 / 5 




Maps to the Stars / Yıldız Haritası

2014 | Dram | 111' dk | İngilizce | 09 Ocak 2015

Julianne Moore, Mia Wasikowska, Robert Pattinson ve John Cusack’ın gibi önemli oyuncuların başrollerini paylaştığı YILDIZ HARİTASI, kült yönetmen David Cronenberg’in en eğlenceli filmi olarak değerlendiriliyor.

Havana(Julianne Moore), eski ününe tekrar kavuşabilme umuduyla parlak bir rolün peşinde olan hırslı ve güzel bir oyuncudur. Geçmişi sırlarla dolu gizemli Agatha(Mia Wasikowska) Hollywood’a geri döndüğünde Havana onu asistanı olarak işe alır. Yıllar önce babası tarafından evden uzaklaştırılmış olan Agatha'nın planı, ünlü psikoterapist babası Stafford(John Cusack) ve şımarık oyuncu kardeşi Benjie’nin(Evan Bird) hayatlarına gizlice dahil olmaya çalışmaktır. Ancak Hollywood sanıldığı kadar büyük değildir ve herkesin hırsları birbiriyle kesişecektir. Bu hikayenin tek masum kahramanı ise senarist olma hayalleriyle Hollywood’a gelen ve Havana’nın limuzin şoförlüğünü yapan Jerome(Robert Pattinson) olacaktır.

Birçok aktörün “bir cadı kazanı” olarak tanımladığı Hollywood hakkında bilinmeyenleri olağanüstü bir çıplaklıkla gözler önüne seren YILDIZ HARİTASI, 2014 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışarak Julianne Moore’a “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü” kazandırmıştı. Julianne Moore bu filmdeki rolüyle aynı zamanda Altın Küre Ödülleri’nde de Müzikal-Komedi dalında En İyi Kadın Oyuncu Adayı oldu.

Yönetmen: David Cronenberg
Oyuncular: Julianne Moore, Mia Wasikowska, Robert Pattinson, John Cusack, Olivia Williams, Evan Bird, Sarah Gadon
Ülke: Kanada, A.B.D., Almanya, Fransa
Dağıtım: M3 Film
Yapım: Martın Katz, Saïd Ben Saïd
İthalat: Calinos Films
Web: http://www.imdb.com/title/tt2172584




Filmin mmknmrtb notu: 4 / 5





Fehér Isten /  White God / Beyaz Tanrı

2014 | Dram | 119' dk | Macarca, İngilizce | 09 Ocak 2015

13 yaşındaki Lili’nin annesi ve babası ayrı yaşamaktadır. Annesinin bir yurtdışı seyahatine çıkması üzerine, Lili köpeği Hagen ile babasının evine yerleşir. Ancak Macaristan’da yeni çıkan bir yasa gereği melez köpeklerin sahipleri tarafından evde beslenmesi zorlaşmış ve ağır vergiler gelmiştir. Bu yüzden saf ırk olmayan köpekler sahipleri tarafından dışlanmaktadır. Lili’nin babası da tıpkı diğer köpek sahipleri gibi Hagen’i istemez ve onu sokağa atar. Lili bu duruma çok üzülür ve köpeği Hagen’i canla başla her yerde aramaya başlar. Sokakta hayatta kalma mücadelesi veren Hagen’in başına gelmeyen kalmaz. Köpek yakalayıcıların elinden kaçsa da, önce kurnaz bir dilencinin eline düşer, sonra da bir köpek dövüşü eğitimcisine satılır. Artık Hagen için hiçbir şey eskisi gibi değildir. İnsanların köpeklerin dostu olmadığını anlar ve diğer köpeklerle birlikte insanlara savaş açar. İntikamları acı olacaktır. Acaba Lili, insanoğluyla köpekler arasındaki bu savaşı durdurabilecek midir?

Yönetmen: Kornél Mundruczó
Oyuncular: Zsófıa Psotta, Luke ve Body, Sándor Zsótér, Szabolcs Thuróczy, Lili Monori, László Gálffi, Lili Horváth
Ülke: Macaristan, Almanya, İsveç
Dağıtım: M3 Film
Yapım: Eszter Gyárfás
İthalat: Filmartı Film
Web: http://www.imdb.com/title/tt2844798/




Filmin mmknmrtb notu: 4 / 5





Leviathan

2014 | Dram | 140' dk | Rusça | 16 Ocak 2015

Rusya’nın en önemli yönetmenlerinden biri olan Andrey Zvyagintsev, “Dönüş”, “Sürgün” ve “Elena” gibi ödüllü filmlerinin ardından “Leviathan” ile yine çarpıcı bir hikayeye imza atıyor. Yozlaşmış otoriteye karşı tek bir kişinin mücadelesini olgun bir dille gözler önüne seren film, Altın Küre Ödülleri’nde En İyi Yabancı Film Adayları arasında yer aldı ve 2014 Cannes Film Festivali’nde “En İyi Senaryo Ödülü”nü aldı. Katıldığı pek çok festivalden “En İyi Film” ödülüyle dönen Leviathan, 2015 Oscar Ödülleri’nde “En İyi Yabancı Film” dalının en önemli adaylarından biri olarak Rusya’yı temsil ediyor.

Araba tamirciliği yaparak geçimini sağlayan Kolya, eşi ve çocuğuyla birlikte mütevazı bir yaşam sürmektedir. Hayatı, bir gün şehrin Belediye Başkanı’nın, dükkanı ve evinin bulunduğu araziyi elinden almak istemesiyle değişir. Kolya, bu duruma itiraz ederek hukuku kendine göre yöneten otorite ile mücadele etmek zorunda kalır ve Moskova’dan gelen avukat arkadaşı Dmitri’den yardım almaya karar verir. Yaşadığı süreçte evi ile birlikte sahip olduğu her şeyi kaybetmek üzere olan Kolya, kızgınlıkla beraber çaresizliği de omuzlarında hissedecektir.

Yönetmen: Andrey Zvyagintsev
Oyuncular: Alexey Serebryakov, Elena Lyadova, Vladimir Vdovichenkov, Roman Madyanov
Ülke: Rusya
Dağıtım: M3 Film
Yapım: Alexander Rodnyansky, Sergey Melkumov
İthalat: Calinos Films
Web: http://www.imdb.com/title/tt2802154/




Filmin mmknmrtb notu: 4.5 / 5





Whiplash

2014 | Dram - Müzikal | 107' dk | İngilizce | 16 Ocak 2015

Bir tarafta öğrencilerinin korkulu rüyası, konservatuar jazz öğretmeni Terrence Fletcher (J.K. Simmons), diğer tarafta ‘en iyi’ olmayı kafaya koymuş, aşırı hırslı genç öğrencisi Andrew Neyman (Miles Teller). İki taraf da baskın karakterinden geri adım atmayınca çok geçmeden mantık dışı olaylar gelişmeye, elleri çalışmaktan kanlar içinde kalan Neyman, küfürbaz Fletcher’ın hakaretl bezeli eğitim tekniklerine boyun eğmek zorunda kalıyor. Ama Neyman’ın da kendine göre numaraları var ve işler en sonunda karşı karşıya kalacakları müzikal düellodan önce iyice çirkinleşiyor.

2014 Sundance Film Festivali
Jüri Büyük Ödülü
İzleyici Ödülü

Yönetmen: Damien Chazelle
Oyuncular: Miles Teller, J.K. Simmons, Melissa Benoist, Paul Reiser
Ülke: A.B.D.
Dağıtım: M3 Film
Yapım: Jason Blum, Helen Estabrook, David Lancaster, Michel Litvak
İthalat: Kurmaca Film
Web: http://www.imdb.com/title/tt2582802/




Filmin mmknmrtb notu: 4.5 / 5 





Neden Tarkovski Olamıyorum

2014 | Dram | 110' dk | Türkçe | 23 Ocak 2015

Büyük hayalleri olan ve hayatını televizyona ucuz türkü filmleri çekerek sürdüren 35 yaşındaki bir yönetmenin, Bahadır’ın traji-komik hikayesini konu edinen Neden Tarkovski Olamıyorum, Andrey Tarkovski’nin sanatına öykünen ve bir gün onun gibi filmler çekebileceğine inanan Bahadır’ın hayalleri ve hayatın gerçekleri arasında kalmışlığını anlatıyor.

Yönetmen: Murat Düzgünoğlu
Oyuncular: Tansu Biçer, Menderes Samancılar, Esra Kızıldoğan, Vuslat Saraçoğlu
Ülke: Türkiye
Dağıtım: M3 Film
Yapım: Kuzgun Film
Web: https://www.facebook.com/pages/Neden-Tarkovski-Olam%C4%B1yorumWhy-Cant-I-Be-Tarkovsy/224262854419124?fref=ts




Filmin mmknmrtb notu: 3.5 / 5 




The Search / Arayış

2014 | Dram | 133' dk | Fransızca, İngilizce, Çeçence, Rusça | 23 Ocak 2015

1999 İkinci Çeçen Savaşı. Kaderin şok edici oyunuyla bir araya gelen dört hayatın kesişmesiyle çatışmanın güçlü hikâyesi anlatılıyor. Köyde yaşayan Hadji savaşın ortasında ailesi öldürüldükten sonra mülteci akınına katılarak kaçar. Bölgede göreve giden Avrupa Birliği Heyeti Başkanı Carol ile kaçtığı yerde tanışır. Carol, küçük çocuğu evine alır ve küçük çocuk yavaş yavaş hayata dönmeye başlar. Bu sırada Hadji’nin ablası Raissa onu her yerde yorulmak bilmeden aramaya başlar. Bir de Kolia var… 20 yaşındaki Rus müzisyen yolda esrar içerken yakalanır. Tutuklandıktan sonra orduya gönderilir ve hayatı değişir. Kolia, orduda aldığı eğitimlerle gaddar bir insana dönüşmüş ve bu dönüşüm onu “ölüm makinesi” haline getirmiştir. Aslında, Kolia yavaş yavaş katile dönüşen bir kurbandır.

Yönetmen: Michel Hazanavicius
Oyuncular: Bérénice Bejo, Annette Bening, Maxim Emelianov, Abdul-Khalim Mamatsuiev, Zukhra Duishvilli, Lela Bagakashvili, Yuriy Tsurilo
Ülke: Fransa, Gürcistan
Dağıtım: M3 Film
Yapım: Thomas Langmann, Michel Hazanavicius
İthalat: Filmartı Film
Web: http://www.imdb.com/title/tt2177827/








Mr. Turner / Bay Turner

2014 | Biyografi - Dram - Tarihi | 149' dk | İngilizce | 30 Ocak 2015

Bu senenin en çok konuşulan İngiliz filmi olan Mr. Turner’da, İngiliz orta sınıfını anlattığı filmleriyle tanıdığımız Mike Leigh, 19. yüzyıl İngiliz ressamı Turner’ın hayatının son 25 senesini anlatıyor. Hayatı yaşadığı dönemde de çok merak edilen Turner’ın seyahatleri, sanatı, aşk ve cinsel hayatı ile dönemin Londra sanat dünyası perdeye yansıyor.  Yönetmen, ressamın filmini boyarken fırçasını bazen usulca Turner'ın evindeki yaşlı babası, birlikte olduğu hizmetçisi, metresi ve iki yetişkin kızıyla olan ilişkisine, bazen de kendisini gemi direğine bağlaması gibi aşırılıklarına dokunduruyor.

2014 Cannes Film Festivali
En İyi Erkek Oyuncu

Yönetmen: Mike Leigh
Oyuncular: Timothy Spall, Paul Jesson, Dorothy Atkinson, Marion Bailey
Ülke: İngiltere
Dağıtım: M3 Film
Yapım: Georgina Lowe
İthalat: Kurmaca Film
Web: http://www.imdb.com/title/tt2473794/

Filmin mmknmrtb notu: 3.5 / 5



Timbuktu

2014 | Dram | 97' dk | Fransızca | 30 Ocak 2015

Kidane, Timbuktu yakınlarındaki çölde karısı Satima, kızı Toya ve 12 yaşındaki çobanları Issan ile birlikte kendi halinde bir hayat yaşamaktadır. Ancak Timbuktu yeni islamist-köktenci yönetim altına girmiştir. Acı ve sefalet içindeki halk bu cihatçı terör karşısında kaderlerine boyun eğmeyi reddederken, şehirde müzik, kahkaha, sigara ve futbol dahi yasaklanır. Her gün yeni mahkemeler Timbuktu’ya trajik ve absürd yeni kurallar buyurur. Birer gölgeye dönüştürülmeye çalışılan kadınlar ise ağırbaşlılıkla direnmektedirler. Tüm bunlar olurken Kidane ve ailesinin şehir ve kargaşadan uzaktaki yaşamları ise Kidane’nin, çok sevgili GPS adlı ineklerini katleden balıkçı Amadou’yu yanlışlıkla vurması ile değişir. Bu olay şehirden uzaktaki bu aileyi, yeni Timbuktu ve kurallarıyla tanıştıracaktır.

Yönetmen: Abderrahmane Sissako
Oyuncular: Ahmed Ibrahim dit Pino, Toulou Kiki, Abel Jafri, Hichem Yacoubi, Kettly Noël, Fatoumata Diawara
Ülke: Fransa
Dağıtım: M3 Film
İthalat: Mars Production
Web: http://www.imdb.com/title/tt3409392/




Filmin mmknmrtb notu: 3.5 / 5