30.12.14

Samba :: Gönül Ferman Dinlemez



Daha iyi bir hayat umuduyla geldiği Fransa'da düşük gelirli birçok işe girerek tutunmaya çalışan Samba (Omar Sy), belgelerindeki eksik nedeniyle göçmenlik bürosu tarafından sınır dışı edilmek üzeredir. 

Alice (Charlotte Gainsbourg) ise bir şirkette üst düzey yöneticiyken geçirdiği bunalım sonucunda psikolojik tedavisinin bir parçası olarak göçmenlik bürosunda görevlendirilmiş, orta yaşlarda bir kadındır.  

Farklı sosyal katmanlardan gelen, hayatlarının en zor zamanlarını geçiren bu ikilinin yolları çakışır ve aralarındaki duygusal çekim kısa sürede gitgide artar. 
Samba ve Alice’in yeni hayatı için umut artık çok da uzaklarda değildir.


Tüm dünyada 51 milyon kişi tarafından izlenen Intouchables (2011)'ın yönetmenleri Eric Toledano ve Olivier Nakache'yi, oyuncu Omar Sy ile yeniden biraraya getiren Samba, Intouchables'ın seviyesine ulaşamayan, komik olmak için bünyesini gereksizce zorlayan, ama sonuçta kötü de olmayan bir drama..


Ülkesinde kaçak çalışan, hatta sınır dışı edilmek üzere olan saf, temiz ve dürüst bir Senegalli gence fena halde tutulan bir Fransız kadını canlandıran Charlotte Gainsbourg'un, adeta oyunculuk resitali verdiği filmde, Omar Sy ve de Tahar Rahim, onun bu performansına eşlik etmeye çalışıyorlar..


İşsizlikten ve açlıktan memleketini terk edip, kaçak yollarla girdiği 'taşı toprağı altın' Fransa'da, bir iş bulup çalışmak, önce kendini karnını doyurmak, sonra da memlekette bıraktığı ailesine para yollamaktan başka bir isteği olmayan 'gurbetçi' işçilerin meselesini kendine dert edinen Samba'nın en önemli özelliği, bu meseleyi trajik bir biçimde sunmaktan özenle kaçınması..


Bu amaçla, dramının etkisini oldukça zayıflatan komikliklere fazla bel bağlayan filmin, tuhaf bi şekilde, kopuk kopuk sahnelerle ilerlemesine ise hiçbir anlam veremedim..



Samba / Hayatımın Şansı

Yönetmen: Olivier Nakache, Eric Toledano
Senaryo: Muriel Coulin, Delphine Coulin (novel)
Oyuncular: Omar Sy, Charlotte Gainsbourg, Tahar Rahim
Yapım: 2014, Fransa, 120'

  3 / 5