31.12.14

The Rewrite :: Hayatın Senaryosu Yoktur



Bir zamanların ünlü ve ödüllü senaristi Keith Michaels (Hugh Grant), aradan geçen 15 yıl içerisinde hayatının tepetaklak oluşuna tanık olmuştur. 

Boşanan ve 50'li yaşlarına yaklaşan Keith, uzun yıllardır ses getiren yeni bir senaryo yazamadığı için maddi anlamda da uçuruma gitmektedir. 

Bu nedenle, menejerinin, Binghamton Üniversitesi'nde senaryo dersleri için eğitmenlik teklifini kabul ederken tereddüt yaşamaz. 

Burada ilk icraat olarak, eski ününden etkilenen öğrencisi Karen'i (Bella Heathcote) yatağa atmakta hiç zorlanmayan Keith Michaels, görevine en az dikkati verip, yeni bir senaryoya odaklanmayı umarken, kıdemli bir fakülte üyesi ile kötü bir başlangıç yapar. 

Keith'in hayatının senaryosu, öğrencilerinden biri olan, iki çocuk annesi Holly (Marisa Tomei) ile tanıştıktan sonra değişmeye başlar.


Senaryosunu yazdığı bir filmle zirveye çıkarak büyük ün kazanmış, ama belli ki 'bir atımlık barut' sahibi bir yazar olduğundan, başarısının gerisini getiremeyerek işsiz kalmış bir adamın, istemeden ve mecburen giriştiği öğretim görevlisi macerasını anlatan, vasat bir komedi..


İçinde bir adet Hugh Grant olmadan film çekmemeye yeminli olduğuna emin olduğumuz senarist - yönetmen Marc Lawrence'ın, tam anlamıyla ve her şeyiyle yerlerde sürünen 2009 yılı filmi Did You Hear About the Morgans?'dan sonra bu kalitede bir iş çıkarabilmiş olması, bir mucizeyle eş değer valla..


Bu bir mucize değilse eğer, iki film arasındaki beş yılı iyi değerlendiren Marc, hem yazmaya hem de yönetmenliğe dair sıkı bir eğitimden geçmiş olmalı..

Dünyanın gelmiş geçmiş en yüzeysel siyasetçisi olarak- her alkollü içki tüketeni alkolik, her protesto gösterisi yapanı terörist, kendini her eleştireni darbeci olarak yaftalayan malum kişinin sinema sektöründen ikizi diyebileceğimiz namalum birinin türkçeleştirdiği adıyla Çapkın Profesör, özellikle Hugh Grant'ın, etrafına sürekli sempati esintileri yayan varlığını iyi kullanmasını bilen bir film..


Başat karakterini vurgulamaktan kaçınarak, kendisini sürekli görmezden gelen senaryo ona resmen ayıp etse de, 'genç, güzel ve çapkın kız' rolünün hakkını çok iyi veren Bella Heathcote, her göründüğü sahnede pırıl pırıl parlıyor..

Buna karşın, 'aklı havada' Profesör'ümüzü yola getirsin, biraz adam etsin diye öyküye monte edilmiş, Marisa Tomei'nin canlandırdığı Holly figürü, genel havaya muhalif duruşu ve uyumsuz haliyle, filmi aşağıya çeken en mühim unsur olarak göze batıyor..



The Rewrite / Çapkın Profesör

Senarist ve Yönetmen: Marc Lawrence
Oyuncular: Hugh Grant, Bella Heathcote,  Marisa Tomei, Allison Janney, J.K. Simmons
Yapım: 2014, ABD, 106'

  3 / 5