21.3.15

Bir Varmış Bir Yokmuş :: Terk Edemeyenler



Bir şarkıyı beğenirsiniz çünkü onu yazan bir şekilde size dokunmuştur. 
Nehir'in peşine düştüğü şarkıda ise sonu olmayan bir yol Ozan'a çıkmaktadır. 
Birinin kararlılığı ile diğerinin gelgitleri arasında sıkışıp kalan ilişkileri, aslında biraz da yetişkinlerin elinde kalan son masaldır.

Evet sayın seyirciler!.
Filmimizin resmi tanıtım yazısı olan üstteki bu cümlelerden, şairin -pardon- senarist yönetmenimizin ne anlatmak istediğini sanırım ve umarım anlamışsınızdır..
Bu hususta, benden fazla bi yardım beklemeyin; zira, film öyküsü anlatmak, beni bir hayli yoruyor şu günlerde..

Şaka bir yana, beğendim aslında bu kısa, ama insanı derin düşüncelere sevk edici yazıyı..

Keşke bu usul her film için uygulanabilse ve sayfalar dolusu tanıtım yazılarından işe yarayacak bir şeyler çıkarmak için, satırlar dolusu yanlışları düzeltmek zorunda kalmasak..
Hem mantıken, yazı kısa olunca hata da az olacaktır..


Neyse işte.. ben de tamamen kendi üretimim olan ve henüz kimseler tarafından kullanılmamış 'kısaya kısa' politikasını uygulayarak, film hakkında -kısa tarafından- bir kaç kelam edeyim..
Şimdi kısa diyorum ama, benim de ne yazacağım, kalemime ne taklalar attıracağım aslında hiç de belli olmaz..
Du bakalım..


Fazlasıyla umut vadeden ilk filmi Başka Dilde Aşk'tan sonra çektiği Atlıkarınca ve Erkek Tarafı'yla aynı başarının yanına yaklaşamayan yönetmen İlksen Başarır bu yeni işiyle, kendisi hakkında geriye kalan umut kırıntılarımı da bitirmiş bulunmaktadır.. hayırlısı olsun..


Olur ya bazen öyle; çok seversin birini, o da sever aslında, ama bir gün gelir ki terk etmek ister seni..
Gelgelelim, sen buna hiç hazır değilsindir, istemezsin hiç gitmesini..
Salim kafayla düşünürsen eğer, bu yaptığın çok saçma bi şeydir; o artık seni sevmediğine karar vermiştir, ne direniyorsun lan salak gibi..
Yalnız bi dakka.. bir şeyi unutuyorsun güzel kardeşim, kadın -ya da adam- aşık lan, aşık!.
Nasıl düşünecek ki salim kafayla.. kafa mı kalmıştır ki salimini bulsun..


Film işte böylesine 'terk edebilme özürlü' kardeşlerimizin duygularına tercüman olmak istiyor; hem de bu kez, çift taraflı bir terk edememe durumu söz konusu..
Bir tür, 'senle de olmuyor sensiz de' vaziyeti..
Hatta şarkısı bile vardır bunun, İrlanda dolaylarından U2 çığırmıştı bir zamanlar: With or Without You..


Ozan (Mert Fırat) ile Nehir'in (Melisa Sözen) halleri aşağı yukarı bu minvaldedir ama, filmin bu durumu layıkıyla gösterip hissettirdiği de pek söylenemez..
Ne yeni aşkın başlangıcında, ne ilerleme sürecinde, ne de tarafların bunu bitirme hamlelerinde bi inandırıcılık söz konusudur..


Doğal olsun diye kasılmış, ama sırf bu yüzden doğallığını yitirmiş, önemli şeyler söylüyormuş gibi düzenlense de, içinin boşluğu gizlenememiş diyaloglar mı istersiniz..
Duygusal biri de olsa bir erkekten asla beklenmeyecek, buradaki gibi zorlanınca da sadece komik kaçan, inanılmaz vefa duygusuyla karışık -hele ki o karaktere hiç yakışmayan- 'feragat' babalanmaları mı istersiniz..
Vaziyet böyle olunca, seyirci tamamen hikâyeden kopmasın da ne yapsın..


O değil de, artık kendini kanıtlamış Melisa Sözen'in filmin kalite düzeyini çok çok aşan oyunculuğu karşısında insan tuhaf bir 'yazık olmuş' duygusu yaşıyor..
Yine de, bu oyunculuk gösterisi ve ona ayak uydurmaya çalışan Mert Fırat'ın performansı, bu 'olmamış' filmin de en değerli tarafı..
Son olarak değerli tarafa, Bubituzak'ın müziklerini de ayrıca ekler, huzurlarınızdan saygıyla ayrılırım..



Bir Varmış Bir Yokmuş

Yönetmen: İlksen Başarır
Senaryo:   İlksen Başarır ve Mert Fırat
Oyuncular: Mert Fırat, Melisa Sözen, Hare Sürel, Mustafa Uzunyılmaz, Judith Lieberman, Onur Şirin, Anıl Altınöz, Göktay Tosun
Yapım: 2015, Türkiye

  2 / 5