21.4.15

34. İstanbul Film Festivali sona erdi



İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali’nin 34’üncüsü, 19 Nisan Pazar günü sona erdi.

İki hafta boyunca 8 salonda, 455 seansta uzun ve kısa metrajlı toplam 171 filmin gösterildiği festivali toplam 130 bin sinemasever izledi.
Festival boyunca film gösterimlerinin 100’den fazlası yönetmen, oyuncu ya da yapımcıların katılımıyla gerçekleştirildi.

Festivale film gösterimleri, etkinlikler ve konuklarla yapılan söyleşilerin yanı sıra gösterim iptalleri ve sinema sektörünün sıkıntıları da damgasını vurdu.
Kuzey / Bakur filminin kayıt tescil belgesi olmadığı için festivalde gösterilememesinin ardından, festivalin Altın Lale Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması, Altın Lale Uluslararası Yarışma, FACE İnsan Hakları Yarışması, Yarışma Dışı ve Yeni Türkiye Sineması bölümlerinde gösterilen 33 film, gösterimlerini iptal etme kararı aldı.

13 Nisan Pazartesi günü yapılan bir basın toplantısında festivalin tüm jürileri bu karara destek vererek görevlerinden çekildiler ve festivalin ödül töreni de iptal edildi.
Toplantıda, festivallerde gösterilecek Türkiye’de üretilmiş yapımların kayıt tescil belgesi almış olmasını zorunlu tutan “Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”in değişmesi ve yerli ve yabancı filmler arasında gözetilen farklı uygulamanın kaldırılmasının sağlanması için tüm sektöre, festivallere, meslek birliklerine dayanışma içinde olma çağrısı yapıldı.
Yıllardır sinemacıların dile getirdiği sorunların yeniden gündeme geldiği bu festivali fırsata çevirmenin İstanbul Film Festivali ve Türkiye’de sinema adına en büyük kazanç olacağına inanıyoruz.

Festival sürecince festival konuklarının katıldığı 6 sinema dersi ve panel, 1 konser ve 3 partinin yanı sıra bu yıl onuncu yılını kutlayan Köprüde Buluşmalar kapsamında Türkiye’den sinemacılar ile buluşmak amacıyla gelen yaklaşık 100 uluslararası sinema profesyoneli, atölyelere seçilen proje ve filmlerin yönetmen ve yapımcıları ile yaklaşık 450 toplantı yaptı.

İstanbul Film Festivali, bu yıl ayrıca film gösterimlerinin yanında etkinlikleriyle de Kadıköy yakasına taşındı. Rexx sinemasının 2 salonunda yapılan film gösterimleri, yönetmen söyleşileriyle birlikte ilk hafta sonu Kadıköy sokaklarında Fil’m Hafızası işbirliğinde ücretsiz bir parti de gerçekleştirildi.

Metin Erksan’ın başyapıtı Yılanların Öcü, 53 Yıl Sonra Yeniden Beyazperdede 

İstanbul Film Festivali’nin Groupama işbirliğiyle sekiz yıl önce başlattığı “Türk Klasikleri Yeniden” projesi için bu yıl Metin Erksan’ın, başrollerini Fikret Hakan, Nurhan Nur, Aliye Rona, Kadir Savun, Şadiye Arcıman ve Erol Taş’ın paylaştığı, 1962 yapımı filmi Yılanların Öcü yenilenerek izleyicilerle buluştu.
Fanatik Film tarafından restore edilen filmin TİM Show Center’da gerçekleştirilen özel gösterimine filmin başrol oyuncularından Nurhan Nur’un yanı sıra filmin özgün müziklerini yapan Yalçın Tura ve filmin uyarlandığı özgün romanın yazarı Fakir Baykurt’un kızı Işık Baykurt katıldı.

Festivalin Sinema Onur Ödülleri

Festivalin 3 Nisan’da gerçekleştirilen açılış töreninde yönetmen ve yapımcı Yılmaz Atadeniz, müzisyen Cahit Berkay, oyuncu Nebahat Çehre, senarist ve yönetmen Safa Önal ve oyuncu Süleyman Turan’a Sinema Onur Ödülleri takdim edildi.

Festival kapsamında ayrıca Yılmaz Güney’in, başrollerini Nebahat Çehre’yle paylaştığı 1968 yapımı filmi Seyyit Han, yönetmenliğini Yılmaz Atadeniz’in üstlendiği, Tamer Yiğit, Selma Güneri, Erol Taş ve Süleyman Turan’ın rol aldığı Maskeli 5ler ve Süleyman Turan’ın Ekrem Bora’yla baş rolünü paylaştığı Temel Gürsu’nun yönettiği Dikkat Kan Aranıyor filmleri de gösterildi. Gösterimlere Nebahat Çehre, Yılmaz Atadeniz, Süleyman Turan ve Temel Gürsu da katılarak izleyicilerle buluştu.

Festivalde Bu Yıla Özel Bölümler

Festivalin artık gelenekselleşen Akbank Galaları, Dünya Festivallerinden, Ustalar, Yeni Bir Bakış, NTV Belgesel Kuşağı, Mayınlı Bölge, Geceyarısı Çılgınlığı ve Çocuk Mönüsü bölümlerinin yanı sıra 2015 yılına özel bölümleri de dikkat çekti.

İstanbul Film Festivali bu yıl, Balkan ülkelerinin sinemasına özel bir bölüm hazırladı.
Balkanlar: Ateşin Sineması, bize çok yakın bu bölgenin en iyi ve en güncel sinema örneklerini bir araya getirdi ve bu bölüm kapsamında 7 film gösterildi.
En çok kutsanan ve en çok eleştirilen toplumsal kurum olan aile festivalin Aile Bağları bölümünde ele alındı.

İstanbul Modern’in kuruluşunun 10. yılında, Türkiye sinemasının 100. yılına ithafen gerçekleştirdiği proje için üretilen ve ülkenin sinema tarihine güncel bir yaklaşımla katkı sağlayan kısa filmler, Ufak Hakikatler başlığı altında festivalde bir arada gösterildi.

İstanbul Film Festivali ve Goethe-Institut işbirliğiyle hazırlanan Alman Canlandırma Sineması bölümünde DOK Leipzig Uluslararası Belgesel ve Canlandırma Film Festivali’nin Canlandırma Bölümü Yöneticisi Annegret Richter’in hazırladığı iki bölümlü canlandırma programı gösterildi.

Yeni Arjantin Sineması’nın en önemli temsilcileri arasında sayılan senarist ve yönetmen Lisandro Alonso’nun tüm filmleri Türkiye’de ilk defa festival kapsamında izleyiciyle buluştu.

Uluslararası Basında İstanbul Film Festivali 

Dünya basını her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul Film Festivali’ne büyük ilgi gösterdi.
Festivale yurtdışından ve uluslararası basının Türkiye temsilcilerinden oluşan 100’e yakın basın mensubu ve film eleştirmeni katıldı.

34. İstanbul Film Festivali haberleri, Screen International, Variety, Indiewire, The Hollywood Reporter, Film New Europe, Sight and Sound, Cahiers du Cinema, Cineuropa gibi önde gelen sektörel yayınların yanı sıra, The Guardian, The Wall Street Journal, The Huffington Post, The Evening Standard, The Times, El Sol de Mexico, Le Figaro, Le Monde, El Pais, Süddeutsche Zeitung, Die Tageszeitung, Die Presse, Der Spiegel, De Telgraaf, Politika, Daily Star gibi saygın gazetelerde yer almaya başladı. Önde gelen uluslararası haber ajansları Reuters, Associated Press, ANSA, EFE, AFP ve ayrıca Euronews, İtalyan RAI Televizyonu, Yunan ALPHA Televizyonu, Rudaw TV, Bloomberg, Çin Devlet Televizyonu ve Radyosu, WDR Radyoları, Radio Romania, Radio Belgrad temsilcileri de 34. İstanbul Film Festivali’ni takip ettiler.

34. İstanbul Film Festivali süresince, Avrupa Birliği tarafından desteklenen genç film profesyonelleri birliği Nisi Masa, aralarında uluslararası ve ulusal katılımcıların olduğu bir film eleştirmenliği atölyesi düzenleyerek, ilk hafta bir adet, ikinci hafta günlük olarak “Nisimazine” gazetesi hazırladılar.

İstanbul Film Festivali, gelecek yıl yine Nisan ayında İstanbullu sinemaseverle buluşacak.