17.4.15

İstanbul Film Festivali 'Köprüde Buluşmalar'da kazananlar belli oldu!.



Köprüde Buluşmalar, 15-16 Nisan 2015 tarihlerinde İstanbul Film Festivali kapsamında bu yıl onuncu kez düzenlendi.

Türkiye’den 8 uzun metraj ve 2 belgesel film projesi ile post prodüksiyonuna devam eden 1 uzun metraj ve 1 belgeselin sunumları atölyelerde yapıldı.

Köprüde Buluşmalar’a Türkiye’den sinemacılar ile buluşmak amacıyla gelen yaklaşık 100 uluslararası sinema profesyoneli, atölyelere seçilen proje ve filmlerin yönetmen ve yapımcıları ile yaklaşık 450 toplantı yaptı.

Film Geliştirme Atölyesi’nde yapılan sunumların ardından uluslararası jüri, ödül alacak projeleri belirledi.
Türkiye-Almanya Ortak Yapım Fonu tarafından desteklenecek projelere üç kurumun temsilcileri tarafından karar verildi.

Ödül ve fon desteği alan proje ve filmler 16 Nisan Perşembe akşamı Cezayir Restoran’da yapılan bir törenle duyuruldu.

Ödül töreni İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan ve Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün’ün konuşmalarıyla başladı.

Film Geliştirme Atölyesi’nin Kazanan Projeleri

Köprüde Buluşmalar kapsamında bu yıl sekizincisi gerçekleştirilen Film Geliştirme Atölyesi’ne yapılan 120 başvuru arasından 10 proje seçildi.

• Anons (Mahmut Fazıl Coşkun)
• Av (Emre Akay)
• Bir Baba ve Oğlun Ölümü (Zekeriya Aydoğan)
• Çarpık Ev (Sinem Sakaoğlu)
• Hafiye (Mehmet Sait Korkut)
• Hayatı Beklerken (Ayşe Toprak)
• Herşey O.K (Theron Patterson)
• Iguana Tokyo (Kaan Müjdeci)
• Nebula (Tarık Aktaş)
• Yanlama (Dağhan Celayir)

Gabrielle Dumon (Le Bureau Films), Giovanni Robbiano (Mediterranean Film Institute - MFI), Khalil Benkirane (Doha Film Institute), Meinolf Zurhorst (ZDF), Sergio Garcia De Leaniz (Eurimages)’den oluşan uluslararası jüri atölyede ödül alan projeleri belirledi.

Nebula’nın yönetmeni Tarık Aktaş, Köprüde Buluşmalar 10.000 dolarlık Destek Ödülü’nü Gabrielle Dumon’dan aldı.

Zekeriya Aydoğan’ın Bir Baba ve Oğulun Ölümü projesine, Fransa Ulusal Film Merkezi (CNC) tarafından verilen 10.000 Avro Destek Ödülü’nü, Fransa Kültür Ataşesi Fanny Aubert Malaurie takdim etti.

Tüm ses prodüksiyonunu kapsayan Melodika Ses Post Prodüksiyon Ödülü, Mahmut Fazıl Coşkun’un Anons isimli projesine Melodika Genel Müdürü Didem Oğuz tarafından verildi.

Sinem Sakaoğlu’nun Çarpık Ev  adlı projesine, 4 aşamalı Akdeniz Film Enstitüsü (MFI) Senaryo Atölyesi Ödülü’nü, MFI’dan Giovanni Robbiano verdi.
Ödül alan projenin yönetmen ve senaristi, ikisi 2015 yılı içerisinde Yunanistan’ın Nisiros ve Samos adalarında, ikisi ise online gerçekleşecek 4 aşamalı senaryo atölyesine katılmaya hak kazandı.

Yapım Aşaması Atölyesi 

Köprüde Buluşmalar kapsamında, yapım aşamasında olan filmleri desteklemek amacıyla çekimlerinin en az yarısı tamamlanmış veya post-prodüksiyon aşamasında olan uzun metraj filmlere ve belgesellere açık olan Yapım Aşaması Atölyesi bu yıl beşinci kez düzenlendi.
Yapım Aşaması Atölyesi’ne katılmak üzere 5 film seçildi.

12 Nisan günü gerçekleşen gösterim iptalinin ardından festivalin Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması, Uluslararası Yarışma, İnsan Hakları Yarışması, Yarışma Dışı ve Yeni Türkiye Sineması bölümlerinde gösterilen filmlerin büyük çoğunluğu filmlerini göstermeme kararı aldı.
34. İstanbul Film Festivali’nde gerçekleştirilmesi planlanan Altın Lale Uluslararası Yarışması’nda yer alan film gösterimlerinin devam edeceği ancak Ulusal ve Uluslararası Altın Lale ve Ulusal Belgesel Yarışmaları ile festivalin kapanış töreninin iptal edildiği açıklandı.

Bu gelişmeler paralelinde, Yapım Aşaması Atölyesi’ne katılma hakkı kazanan filmlerden üçü, sunumlarını yapmama kararı aldı ve bu doğrultuda, Köprüde Buluşmalar Yapım Aşaması Ödülleri’nin iptaline karar verildi.

Yapım Aşaması Atölyesi’ne katılan yaklaşık 50 dağıtımcıya, satış şirketi ve festival temsilcilerine filmini sunan 2 film aşağıdaki gibi:
Ben Apaçi Değilim (Yönetmen: Aytunç Akad, Yapımcı: Cahit Binici, Onur Koçak, Yekta Kurtçebe Yapım Şirketi: İkinci Parti Prodüksiyon)

Mavi Bisiklet (Yönetmen ve Yapımcı: Ümit Köreken Yapımcı: Ümit Köreken Yapım Şirketi: Drama Film Prodüksiyon)

Atölyede yer alan filmlerin off-line kurguları Karel Och (Karlovy Vary Film Festival), Rickard Olsson (Picture Tree International GMBH) ve Stienette Bosklopper (Circle Films) tarafından izlendi ve ardından filmlerin yönetmen ve yapımcıları ile birebir görüşmeler yapıldı.

Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu 

Törende ayrıca, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle İstanbul Film Festivali Köprüde Buluşmalar, Medienboard Berlin-Brandenburg ve Hamburg Schleswig-Holstein Film Fonu işbirliğinde oluşturulan ve bu yıl 5. kez iki ülke arasındaki ortak yapımlar için teşvik sunmayı amaçlayan Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu tarafından desteklenecek projeler açıklandı.

Başvuru yapan 10 proje arasından, kurum temsilcilerinden oluşan jüri tarafından oybirliğiyle seçilen 7 proje fon ile desteklenecek.

Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu’nun destekleyeceği projeler şunlar:

Mehmet Can Mertoğlu –  Albüm / Album – 30.000 AVRO (Prodüksiyon Desteği)
Ortak Yapımcılar: Yoel Meranda- Kamara Film (TR), Alexander Ris- Neue Mediopolis Filmproduktion (DE)

Hüseyin Karabey - Hamarat Apartmanı / Hamarat Apartment- 20.000 AVRO
Ortak Yapımcılar: Hüseyin Karabey- Asi Film (TR), Alexander Ris- Neue Mediopolis Filmproduktion (DE)

Nefin Dinç – Antoine Köpe’nin Hatıraları/ The Memoirs of Antoine Köpe – 20.000 AVRO
Ortak Yapımcılar: Gamze Paker – Atlantik Film (TR), Titus Kreyenberg- Una Film (DE)

Melisa Önel – 16 – 10.000 AVRO
Ortak Yapımcılar: İpek Kent- Yedi Film (TR), Ufuk Genç- Cine Chromatix (DE)

Çayan Demirel – Kardeş Türküler / Songs of Fraternity – 10.000 AVRO
Ortak Yapımcılar: Ayşe Çetinbaş- Surela Film (TR), Zülfiye Akkulak- Newa Film (DE)

Erol Mintaş – Kargalar / Crows – 15.000 AVRO
Ortak Yapımcılar:  Erol Mintaş- Mintaş Film (TR), Verena Graefe-Hoet (DE)

M. Cem Öztüfekçi – Boş Zamanlar / Idle Moments – 10.000 AVRO
Ortak Yapımcılar: Annamaria Aslanoğlu- İstos Film (TR), Titus Kreyenberg- Una Film (DE)

Komşular Projesi 

10. yılında Köprüde Buluşmalar ilk defa  Komşular projesi kapsamında komşu ülkelerden film projeleri davet etti.
Bu projedeki amaç komşularımız ile kültürel alışverişi ve diyaloğu artırarak ortak yapımlarda yeni işbirliklerine önayak olmak ve aynı veya benzer kültürlere sahip yaratıcıların birlikte çalışmasını sağlamak idi.
Projeler atölye boyunca uluslararası sinema profesyonelleri ile 80’e yakın toplantı yaptı. Köprüde Buluşmalar’ın Komşular bölümüne katılan 3 proje aşağıdaki gibidir:

• Forgiveness (yönetmen Sadaf Foroughi, yapımcı Majid Barzegar) - Iran
• Manji (yönetmen Tinatin Kajrishvili, yapımcı Lasha Khalvashi) - Gürcistan
• Radiogram (yönetmen Rouzie Hassanova, yapımcı Gergana Stankova) - Bulgaristan


Köprüde Buluşmalar, Avrupa ve Türkiye’den yapımcı, yönetmen, senarist ve kurum temsilcilerini bir araya getirerek, Türkiye’den uzun metraj projelerin ve post-prodüksiyon aşamasındaki filmlerin uluslararası ilk sunumlarının yapılması için olanaklar yaratıyor.
Sinemacılar için projelerini sunacakları uluslararası bir platform sağlamak ve yapım sürecini başlatmaları için gerekli desteği bulmalarına olanak veren Köprüde Buluşmalar, önümüzdeki yıllarda da İstanbul Film Festivali kapsamında dünyadan kurum temsilcileri ile Türkiye’den proje ve filmler üreten sinemacıları buluşturmaya devam edecek.