16.5.15

Child 44 / 44. Çocuk



Tom Rob Smith’in çok satan romanından uyarlanmış Child 44, 1953 Stalin Rusya’sında geçen heyecanlı bir gerilim hikayesi.

Filmin mmknmrtb notu ::

Child 44, Hollywood yani ABD zihniyetinin, "Habire Hitler'i, Nazi canilerini falan itin götüne sokup çıkarıyoruz.. Biraz da, aynı dönemde nice haltlar karıştırmış Stalin'i ve SSCB'yi yoklasak ya lan." diyerek yola çıkmış ve bu yolda ilerlerken, zamanında Sovyetler'den çok çekmiş bazı Avrupa ülkelerini de yedeğine almış gibi bir intiba bırakıyor..

Filmin başında ibretle tanık olduğumuz, 'bir propaganda aracı olarak milli kahraman yaratma ya da haybeden kahraman olma' sekansının, bu filmin doğru dürüst bir anlam taşıyan tek değerli tarafı olduğunu söylemek mümkün..

Filmin geri kalanı kötü yazılmış, kötü kurgulanmış, kötü oynanmış, uyandırdığı izlenim, vermeye çalıştığı duygu tamamen dekordan ibaret bir drama..

Rusya'da herkesin İngilizce konuşuyor olması ise tam bir saçmalık..
Bir de 'Rus aksanı' mecburiyeti getirmişler ki galiba bununla, katıksız birer 'gerzek' olarak gördükleri seyircinin vaziyete uyanmayarak, karakterlerin Rusça konuştuğunu sanmaları amaçlanmış olmalı..
Te allam ya!.

  2 / 5



Gururlu Sovyet sisteminin ürünü, yetim ve bir savaş kahramanı olan Leo Demidov (Tom Hardy), gizli servisin rütbe basamaklarını tırmanıp devletin iç güvenliğinden sorumlu hale gelir.

Sadist meslektaşı Vasil (Joel Kinnaman), daha önce şüphelendiği Anatoly Tarasovich Brodsky  (Jason Clarke) adındaki ajanı yakaladığında, ajan “hain” olarak Leo’nun öğretmen karısı Raisa’yı (Noomi Rapace) hedef gösterir.


Raisa vatana hainlik suçuyla sorgulandığı sırada Leo, tren yolu kenarında bulunmuş bir çocuk cesedi olayı ile ilgilenmektedir.
Aksi deliller olsa da Leo bu ölümü, çocuğun babası MGB ajanı Alexei Andreyev’e (Fares Fares), Stalin‘in “Cennette suç yok” politikası sebebi ile 'bir kaza' olarak tanımlar.


Leo, karısı aleyhinde bir ifadede bulunmadığı için, MGB Komutanı Major Kuzmin (Vincent Cassel), çifti bir sanayi şehri olan Volsk’a sürgüne gönderir.

Tek odalı bir harabede yaşamlarını sürdürürken, çift Alexei’nin oğlunun ölümüne bire bir benzeyen cinayetlerden haberdar olur.


Yörenin polis şefi General Nesterov (Gary Oldman) ile birlikte Moskova’ya geri sızarlar ve ipuçları onları, fabrika çalışanı Vladimir Malevich’e (Paddy Considine) götürür.

Eski meslektaşı Vasili, Leo ve Raisa’yı çocukların katilini bulmaması için psikopatça engellemeye çalışır.


Bunun nedeni Stalin’in suçtan arınmış bir komunist topluluk fikridir. Sonunda kahraman, pedofili ve bürokrat arasından sadece biri hayatta kalacaktır.
Ancak insanların gördüğü zarara rağmen Sovyet Hükümeti, Leo’nun doğrularına duyarsızlığını sürdürür.




44. Çocuk’un yapımcılığını Ridley Scott, Micheal Schaefer (Exodus: Tanrılar ve Krallar) ve Akademi ödüllü Greg Shapiro (Ölümcül Tuzak, En iyi film, 2009) üstlenmektedir.


Yönetmen: Daniel Espinosa
Oyuncular: Tom Hardy, Noomi Rapace, Gary Oldman
Tür: Gerilim, Dram
Ülke: ABD, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, Romanya