23.5.15

Far from the Madding Crowd :: Tekkeyi bekleyen çorbayı içer



Danimarka sinemasının yıldız yönetmenlerinden Thomas Vinterberg’in kamerasını Victoria İngiltere’sine çevirdiği Çılgın Kalabalıktan Uzak, birbirinden çok farklı üç adamı etkisi altına alan Bathsheba Everdene’in hikâyesini anlatıyor.

Bağımsız ve güçlü bir kadın olan Bathsheba’ya, Weatherbury’deki bir çiftlik miras kalır.
Çiftliğini ayakta tutmaya çalışırken, Bathsheba kararlılığına vurulan kendi halindeki bir çiftçiyi, pervasız ve yakışıklı bir çavuşu ve zengin, olgun bir bekârı kendine âşık eder.

Tercihler ve tutkular aracılığıyla aşkın doğasını inceleyen bu zamansız öykü, direnç ve kararlılıkla zorlukları aşmanın mümkün olacağını da anlatıyor.

Ustalığını bundan önceki filmi Jagten (2012) ile bir kez daha göstermiş yönetmen Vinterberg, yüz yıldır sinemanın, sonra da televizyonun didikleyerek cılkını çıkardığı 'klasik' bir romandan uyarlanarak -en azından- sanatçı yönünü kısıtlayan bir senaryoyla elinden geleni yapıyor ama nafile..

Bu arada Thomas dostumuzun hakkını da yemeyelim tabii; bu romandan -şimdiye kadar ki- en iyi sonucu da yine kendisi alıyor..


Ezelden beridir değişmeden gelen, dünya durdukça da sürecek olan -genetik kodlarına kazılı olduğunu da ayrıca tahmin ettiğim- bir kadın 'tercih'inin anafikrini oluşturduğu film, bu kaçınılmaz gerçeği kulağımıza bir kez daha fısıldar: Kadınlar, onu sessizce ama çok sevecek ve büyük ihtimalle de mutlu edecek iyi adamlara değil; gözünü boyayarak kendine aşık eden ve çok büyük ihtimal büyük acılar çektirip mutsuz edecek olan, 'yakışıklı serseri' görünümünü kötü ruhuna paravan etmiş adamlara bağlanırlar..


Öte yandan, bizim de ne güzel atasözlerimiz var değil mi dostlar:
"Bekleyen derviş muradına erermiş." ya da "Tekkeyi bekleyen çorbayı içer." gibi..



Far from the Madding Crowd / Çılgın Kalabalıktan Uzak

Yönetmen: Thomas Vinterberg
Senarist: David Nicholls
Özgün Yapıt: 'Far From The Madding Crowd', Thomas Hardy
Görüntü Yönetmeni: Charlotte Bruus Christensen
Kurgucu: Claire Simpson
Özgün Müzik: Craig Armstrong
Oyuncular: Juno Temple, Carey Mulligan, Michael Sheen, Matthias Schoenaerts, Tom Sturridge, Jessica Barden
Yapımcı: Andrew Macdonald, Allon Reich
Abd, İngiltere / 2015 / DCP / Renkli / 119'

  3 / 5