23.5.15

Suite Française :: Savaştan da Üstün



II. Dünya Savaşı sırasında Fransa Nazi işgali altındayken genç ve güzel Lucile, birlikte yaşadığı kayınvalidesinin baskısından boğulmuş, savaştaki eşinden haber beklemektedir. 

Bir grup Alman askeri evleri işgal ederek yerleşmeye başlayınca, iki kadın Teğmen Bruno’yu ağırlamak zorunda kalır. 

Lucile, bu yakışıklı ve kibar Alman subayına başta kayıtsız kalmaya çalışsa da aralarındaki çekime engel olamaz. 

Başta kayınvalidesi olmak üzere çevredekilerin dikkatini çekecek olan bu aşk, tüm gerçeklere inat savaşın gölgesinde var olmaya çalışırken pek çok insanın kaderini de elinde tutacaktır. 

Ne tür kabukların ya da şartların altında yaşarsa yaşasın, insanın insan, erkeğin erkek ve kadının da kadın kaldığının altını çizen Suite Française, genç bir Fransız kadın ile ülkesini işgale gelmiş bir Nazi subayı arasında dahi filizlenebilen aşkın gücünü de 'özellikle' gösteriyor..


Aşkın, savaşla başa çıkabileceğini vurgulayan film -aynı zamanda anlayabilene- insanın en 'hayvani' özelliklerinden biri olan üreme içgüdüsünün engel tanımazlığına dair de çok açık bir delil sunuyor..


Oyunculuklar da dahil, her türlü teknik ve estetik detayla birlikte dönem atmosferini oldukça iyi yansıtan yönetmen Saul Dibb, bundan öteye geçmesine izin vermeyen bir senaryoyla -maalesef- vasatı aşamıyor..


O değil de, Alman bombardıman uçaklarının, Paris'ten kaçarak kırsalda konvoylar oluşturan sivil halka yönelik bomba saldırılarını 'gerçekçi' bir bakışla betimleyen sahnelerin üzerimdeki etkisi epey büyük oldu..


O da değil de, oyunculuk kariyerindeki gelişimini takdirle izlediğim Michelle Williams'ı yine kusursuz bulduğum doğru da; nedense bir türlü kendisine ısınamadığım Matthias Schoenaerts, şu sıralar o kadar çok karşıma çıkıyor ki sanırım artık onu da benimseyip beğenmeye başlayacak gibiyim..


Suite Française / Aşk Uğruna

Yönetmen: Saul Dibb 
Senaryo: Saul Dibb, Matt Charman
Oyuncular: Michelle Williams, Kristin Scott Thomas, Matthias Schoenaerts, Sam Riley, Ruth Wilson, Margot Robbie 
Yapımcı: Xavier Marchand, Romain Brémond, Mıchael Kuhn, Andrea Cornwell
Görüntü Yönetmeni: Eduard Grau
Kurgu: Chris Dickens
Müzik: Rael Jones
Yapım Yılı: 2014
Ülke: İngiltere, Fransa, Kanada
Süre: 107 dk.
Dağıtım: Bir Film
İthalat: Calinos Films


   3 / 5