22.6.15

Backcountry :: Doğa Değil İhmal Öldürür



Şehirli, genç bir çift olan Jenn ile Alex, baş başa ormana kamp yapmaya giderler. 
Jenn çok yoğun çalışan bir avukat olsa da, kamp ve doğa olaylarına daha yatkın ve meraklı olan Alex’in bu teklifini kıramamıştır. 

Kampın ilk gününde Brad isimli tuhaf bir adamla tanışan çift, takip edildiklerinden şüphelenip rotayı değiştirir. 

Alex, yolu hatırladığına emindir, fakat üç günün ardından tamamen kaybolmuşlardır. 
Üstelik vahşi bir ayının bölgesine de davetsizce girmişlerdir.
Artık, ormanda kaybolmuş olmaktan daha büyük bir sorunları vardır.

Tedbirsiz bir biçimde, harita ya da cep telefonu olmadan, hem de bir ormanın içine paldır küldür girmenin, macera dolu bir belayı çağırmak olduğu açıktır ve akıbet -maalesef- başa gelecektir..


Bize 'acımasız' gibi gelen, oysa her türlü kişiselliğin ve yargılamaların ötesinde yaptırımını icra eden 'doğa kanunu'nu ana fikrinin ortasına oturtan Backcountry -kahramanları vasıtasıyla- insanoğlunun milyonlarca yıllık yaşam mücadelesi içinde genlerine işlemiş 'doğal' korkularıyla yüzleşmesinin yeni bir örneğini beyaz perdeye taşıyor..


Olayın başlangıcı, genç oğlanın evrensel denebilecek -bir nevi- aptallığına dayanır..
Sevdiği ve ciddi olarak evlenme teklif etmeye niyetli olduğu kız arkadaşını, sözde cesaretiyle falan etkilemeye çalışan delikanlı, hem kendini, hem de zavallı kızı tehlikenin kucağına attığını anladığında artık çok geçtir..


Kampın başlangıcında karşılaştıkları, tuhaf, şüphe çeken, dengesiz hareketler ve konuşmalar yapan, üstelik kıza asılma emareleri gösteren ukala tavırlı bir adamın varlığıyla çiftimizin işkillenmesi artarken, filmin de gerilimi zirveye fırlar..


Hatta bu durum, birbirini seven gençlerin yeni başlayan ilişkilerinde de önemli bir sarsıntı yaratır..
Bunun nedeni aslında çok açıktır; 'medeni' koşullarda, yâni belli bir konfor ve güvenlik içinde olan insanların en belirgin özelliği, kendilerine uygun gördükleri toplumsal role bürünmek ve de çevrelerine öyle görünmektir..
Gelgelelim koşullar değişip de -mesela- ortam vahşileştiğinde, ortada da rol falan kalmayacak, kadim korkuların içine yuvarlanan insanın gerçek yüzü, apaçık kendini gösterecektir..


Backcountry, kimselerin olmadığı, üstelik yer, yön bilmeden koca bir ormanın içinde kaybolmanın ve yaralı olarak hayatta kalmanın gerilim yüklü mücadelesini oldukça gerçekçi ve de rahatsız edici bir üslupla  sunuyor..


Ve her türlü gereksiz süsten ve efektten kaçınan; 'fake' korkutma numaralarına asla tenezzül etmeden, büyük bir merakla kendini seyrettirmeyi başaran film, sade başlayıp, aynı sadelikte devam edip de sona eren, harika bir gerilim..




BackcountryÖlüm Ormanı 

Senarist-Yönetmen: Adam MacDonald
Oyuncular: Missy Peregrym, Eric Balfour, Nicholas Campbell, Jeff Roop
Yapım: 2014, Kanada, 92'

  3.5 / 5