26.6.15

İyi Biri


Filmimiz Antakya’nın küçük bir ilçesinde yaşayan Mızrap’ın, babasının zar zor ayarladığı işinden kovulduğu gün başlar. 
Babası komşularının gözü önünde onu tokatlayıp evden kovar. Mızrap’ın içine oturan herkesin önünde babasının ona söylediği sözdür; “Sen bir hiçsin!” 

Senaryolarına imza attığı TV dramalarından  tanıdığımız Ayhan Sonyürek’i ikinci kez yönetmen koltuğunda göreceğimiz İyi Biri, Antakya'nın Samandağ ilçesinde yaşayan, 40 yaşında, tutunamamış bir adam olan Mızrap, ev, iş ve eş bulma hayaliyle Mersin'in Mut ilçesindeki asker arkadaşına gitmek için, yanında köpeğiyle yola çıkmasının ve bu yolculuk boyunca yaşadığı komik, trajikomik hikayelerin anlatıldığı eğlenceli bir film.

Filmin mmknmrtb notu ::

Belki de bir insanın tüm hayatı boyunca yaşayabileceği kadar çeşitli maceralara Antakya-Mut arasında yaptığı yolculukta girip çıkan, temiz yürekli saf bir adamın, umarsızca çıktığı bu umut dolu yolculuğu süresince başına gelenler üzerine, 'niyeti iyi ama eksiği gani' bir çalışma..


 Askerlik yapan hemen herkesin yaşadığı 'tatlı' bir yalanı -yani- yokluğun, yoksunluğun ve hasretin daniskasını yaşayan askerlik arkadaşları arasında fütursuzca sallanan palavraları, terhis sonrası için kurulan hayalleri, yapılan 'aslı olmayan' sözleşmeleri hatırlatan bir mevzuyu öyküsünün dayanağı yapması, bu filmin en özgün ve de en ilginç özelliği..


O değil de, Türkçe-Kürtçe-Arapça-Rumca'nın karışımı gibi kulağa gelen acayip bir şiveyle konuşan -konuşmak ne kelime- resmen haykıran Mızrap her ağzını açtığında filmden kopmamayı başarmam hiç mümkün olamadı maalesef; inanmazsanız siz de deneyimleyin görün..







İyi Biri

Senarist-Yönetmen: Ayhan Sonyürek
Görüntü Yönetmeni: Barbaros Engin
Kurgu: Onur Uysal
Müzik: Ali Ekber Kayış, Ahmet Aslan
Oyuncular: Cengiz Bozkurt, Macit Sonkan, Mustafa Alabora, Asuman Çakır, Devrim Atmaca, Tulga Serim
Türkiye, 2014, 117’

  2 / 5