30.6.15

La famille Bélier / Hayatımın Şarkısı



İnsanın yüreğini ısıtan bu komedi-dramın baş rolünde 16 yaşındaki Paula ve mandıracılık yapan ailesi var. 

Paula ailenin tek işiten üyesi olarak, neredeyse her gün sağır anne babası ile kardeşinin mecburi çevirmenliğini yapmaktadır. 

Yaklaşan yerel seçimlerde tüm kasabayı hayrete düşürürek belediye başkanlığına adaylığını koyan babası, Paula’ya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyar. 

Ancak Paula’nın müzik öğretmeni bu sırada şarkı söyleme yeteneğini keşfeder ve bir şarkı yarışmasına katılması için cesaretlendirir. 

Paula ailesine destek olmak ve hayallerinin peşinden gitmek arasında kalır. 

Bu dokunaklı baba-kız ve çekirdek aile hikayesi hem güldürürken hem de hüzünlendiriyor.






Filmin mmknmrtb notu :: 

Ukrayna üzerinden tüm dehşetiyle gelen, kapkaranlık bir sessizliğin dayanılmaz ağırlığını üzerimize bırakıveren Plemya'nın 'patetik' ve tamamen umutsuz sağırlarından, La famille Bélier'nin yaşam savaşının doğallığıyla oluşan hüznünü neşesine katık etmiş, umut dolu sağır ve dilsizlerine..


Doğuştan sesi güzel, ama -kendisine her bakımdan muhtaç- ailesi sağır ve dilsizlerden oluşan yeni yetme bir kızın -her şeye rağmen- büyüme, bireyselleşme ve bağımsızlaşma çabaları..


Normal bir aileye sahip olsa nispeten kolayca atlatılabilecek bu sorunlu sürecin güzel kızımızda yarattığı 'kahredici' ikilemin bir biçimde ve taraflara fazla zarar vermeden çözülmesi hepimizin dileğidir..


İşte, finale doğru iyice hızlanan ve aciliyet kazanan, çözüme ulaşma süreci, bu filmin -kendi mantığı içinde- başarılı olabilmek için olmazsa olmaz önceliğidir..
Ki bu zor 'görev'in altından mükemmel bir biçimde kalkmayı başaran La famille Bélier'yi -öncelikle- bencileyin hassas ruhlu sinemaseverlere hararetle öneriyorum..


La famille Bélier / Hayatımın Şarkısı 

Yönetmen: Eric Lartigau
Senaryo: Victoria Bedos, Thomas Bidegain
Oyuncular: Louane Emera, Karin Viard, François Damiens, Eric Elmosnino, Luca Gelberg
Yapım: 2014, Fransa / Belçika, 106'

  3.5 / 5









3 yorum:

  1. Güzel fransız filmleri arıyordum geçenlerde, bu film çıktı karşıma. İndirdim ama elim gitmedi sonradan. Şimdi yeniden istedi canım, geçmeden izleyeyim bari. :) Bu arada babayı oynayan François Damien'in Audrey Tautou ile başrolü paylaştığı La Delicatesse'i de ben önereyim izlemediysen.

    YanıtlaSil
  2. yorumun ve önerin için teşekkürler derya..

    la delicatesse'i izlemiş ve özellikle de fransua'nın buradakinden oldukça farklı karakterli oyunculuğuna da şapka çıkarmıştım..
    sonra yeniden taktım tabii :)

    YanıtlaSil
  3. İsabet, havalar serin ;)

    YanıtlaSil