15.6.15

Saeed Ensafi : Love, Hate and Edit



Portraits of the Forgotten Superheroes
İranlı sanatçı Saeed Ensafi Türkiye'deki ilk kişisel sergisini Pi Artworks İstanbul'da açıyor.

Son üç yıldır yaşamını İstanbul ve Tahran arasında sürdüren Ensafi'nin yapıtları, 2013'te "Tehran Calling London/ London Calling Tehran" projesi kapsamında Londra'da; 2012'de Berlin'de bulunan Kunstquartier Bethanien'de; "Dialogue" isimli sergi projesi dahilinde 2010'da University of Chicago ve 2010'da Andenken Gallery'de (Denver, ABD) gösterilmişti.

Sanatçının Love, Hate and Edit başlığını taşıyan son sergisi ise 17 Haziran - 10 Temmuz 2015 tarihleri arasında Pi Artworks İstanbul'da izlenebilecek.

'Savaş' olgusunun, İran'da yaşayan her kuşaktan insan için farklı bir karşılığı vardır.

Kimilerine kaybı, kimilerine ise kahramanlık öykülerini anımsatsa da bu kelime, herkes üzerinde mutlaka bir etki yaratır.
Çünkü savaş, hayatın içindedir.
Sivillerin, ülkedeki baskıcı rejime karşı verdiği mücadelenin yanı sıra, 1980-1988 yılları arasında İran ile Irak arasında devam eden büyük savaş, her iki ülkede de telafisi mümkün olmayan yıkımlara ve yaklaşık bir milyon kişinin ölümüne yol açtı.
Ensafi'nin de dahil olduğu bir nesil bu savaşla büyüdü, savaş sonrası dönemin etkilerini yaşadı. Sanatçının uzun yıllar yaşamını ve çalışmalarını sürdürdüğü Tahran'ın sokakları, bugün hâlâ kahramanlık öyküleriyle yüceltilen savaş şehitlerinin devasa tasvirleriyle doludur.

Dear Wild Tulip, 2015, buluntu fotoğraf üzerine karışık teknik, 5.5 x 13 cm

Birdenbire hayatımızdan çıkan insanların, kayıpların geride bıraktıkları izler, Saeed Ensafi'nin son dönem çalışmalarına farklı şekillerde yansıyor.
Sanatçı geçtiğimiz yıl Tahran'daki Homa Sanat Galerisi'nde açtığı Smile Brother isimli kişisel sergisinde, savaşta yitirilenlere; bazıları kahramanlaştırılırken, çoğu tarihten silinip gidenlere odaklanıyordu.
Sergiyi oluşturan kolajlarında, albümlerdeki fotoğraflardan yüzleri, cisimleri kesilerek çıkarılan bu insanların, arkalarında bıraktığı boşluğu işliyor ve suratsız siluetler yaratıyordu.
Bu serinin devamı olan Love, Hate and Edit sergisinde ise sanatçı, bakışını tamamen aile albümlerine çeviriyor.
Burada hikayeler daha domestik ve kişisel, bir o kadar da tanıdık hale geliyor.
Ait oldukları fotoğraflardan farklı nedenlerle kesilen, kimi özenle yeniden çerçevelenirken kimi imha edilen insanların siluetleri, Ensafi'nin kolajlarında kalıp işlevi görüyor.
Sanatçı kompozisyonlarını, bu kimliksiz siluetler etrafında kurguluyor.

My Dear Superheroes, 2015, karşık teknikle üretilmiş 30 parça iş, her biri 6 x 8 cm

Bir kısmı yok edilmiş, eksik bir fotoğrafla karşılaşmanın yaşattığı tuhaf ve keskin hissi vurgulayan Ensafi, bu karşılaşmanın üzüntüyü derinleştiren etkisine dikkat çekiyor.
Sanatçı, aile albümlerinde bulduğu boşlukları çeşitli hikayelerle dolduruyor.
Diğer taraftan, her izleyicinin bu boşluklara kendi duygu ve anlamlarını yüklemelerine izin veriyor. Aynı zamanda ödüllü bir illüstratör olan sanatçı, buluntu fotoğrafları merkeze alarak yarattığı kolajlarını, dantel gibi gelenekselliğe ve belirli bir kültüre çağrışım yapan öğeler ve desenleriyle zenginleştiriyor.


Saeed Ensafi: Love, Hate and Edit

Pi Artworks İstanbul

Mısır Apartmanı 163/4 No: 13 Kat: 4 İstanbul

17 Haziran – 10 Temmuz 2015

10.00 – 19.00 (Pazar günleri hariç)

Özel Gösterim: 16 Haziran Salı, 18:30 - 20:30