30.8.15

13 Sins :: Tebrikler.. Kazandınız!.



Elliot Brindle genç bir pazarlamacıdır ve borçları sebebiyle zor zamanlar yaşamaktadır. 
Bunun yanı sıra hayatının aşkıyla evlenme hayalleri de yıkılmıştır. 

Elliot bir gün tanımadığı birinden bir telefon alır. 
Telefonun ucundaki kişi ona 13 farklı testten oluşan bir oyun oynayacaklarını, eğer hepsini geçip görevini tamamlarsa sonunda milyon dolarlık bir ödül kazanacağını söyler. 

Gizli kameralarla takip edilen Elliot testin ilk iki aşamasını geçer ve paralar hesabına yatmaya başlar. 

İstediği zaman bırakabileceğini düşünerek oyuna devam etse de zorluğu kademeli olarak artan ve dönüşü olmayan bir maceranın içerisine sürüklenmiştir.

Film, Chookiat Sakveerakul’un yönettiği, 2006 yılı Tayland yapımı 13: Game of Death / 13 game sayawng filminin İngilizce yeniden çekimi.
Konu üzerinde herhangi bir oynama yapılmamış olan filmin yönetmeni The Last Exorcism ile tanınan Daniel Stamm.

Çevresindeki herkese maddi-manevi yetişmeye çalışan, bu zamanda geçerli olan kişilik özelliklerinden -yani- kendini ayakta tutmada işine yarayacak, bencillik ve kötü niyetten tamamen uzak, iyi kalpli genç bir adamın, işte tam da bu yüzden içine düştüğü borç batağında parasız ve de umarsız çırpınışları nihayet sona erebilecektir..


Peki, bu harika olay nasıl gerçekleşecektir?.
Tabii ki, öncelikle kendini düşünen, sonunda kazanacağı para ve benzeri 'başarılar' için maddi-manevi her haltı yiyebilen bir adama dönüşerek..

İlk testleri, bir karasineği öldürüp yiyerek başarıyla aşan adamımız, bakalım bu yolda daha ne kadar çirkinleşip, ne kadar ilerleyecektir?.

Hayatta başarılı olmak, yani 'kazanmak' için başkalarının sırtına basmanın, arsız ve bencil olmanın, bir başka deyişle günaha girmenin adeta bir gereklilik olduğunun altını çizen 13 Sins'i, "Hadi oradan be salak! Hiç öyle şey olur mu." diyerek, kolayca tersliyebilir miyiz?.


Son tahlilde, "Onun zor durumda kaldığı anı kollayarak ve bu olumsuz şartları daha da körükleyip çaresiz bırakarak, dünyanın en iyi, en çekingen, en mülayim insanını, gözü hiçbir şeyi görmeyen bir canavara dönüştürmeniz mümkün." tezini savunan film, enteresan öyküsünü işlerken kullandığı kurgunun güzelliği ve iyi oyunculuk performanslarıyla, gayet başarılı bir gerilim..

Senaryosu -özellikle olayın uzun geçmişini düşünürsek- bazı mantık hataları içeriyor elbet; ancak, gayet akıcı özelliğe sahip öykü öylesine ilginç ve heyecan yüklü ki filmin bu ve de buna benzer hatalarını o an fark edemiyorsunuz bile..


Yönetmen Daniel Stamm'ı, bundan önce yaptığı korku filmi The Last Exorcism (2010)'deki başarısını aynen sürdürdüğü için ayrıca kutluyor, başarılarının devamını diliyorum..
Gott zihin açıklığı versin yavrıım..




13 Sins / 13 Günah

Yönetmen: Daniel Stamm
Senaryo: David Birke, Daniel Stamm, Chookiat Sakveerakul
Oyuncular: Mark Webber, Devon Graye, Tom Bower
Yapım: 2014, ABD, 93'

3.5 / 5