22.8.15

The Gift :: Bazıları için geçmiş henüz geçmemiştir!.



Whiplash ve Insidious’un yapımcılarının yeni filmi The Gift / Geçmişten Gelen'de, Simon (Jason Bateman) ile Robyn (Rebecca Hall) mutlu bir evliliğe sahip huzurlu bir çifttir. 

Yeni taşındıkları evde yeni bir başlangıç yapmaya hazırlanan çiftin hayatı, Simon’ın okul yıllarından eski bir tanıdığı olan Gordo (Joel Edgerton) ile karşılaşmasıyla altüst olur. 

Simon ilk anda Gordo’yu hatırlamaz bile. 
Fakat sürekli karşılarına çıkan bu tuhaf adamın sürpriz ziyaretleri ve gizemli hediyeleri, çiftin yaşamında tedirgin ve tehdit edici bir hal almaya başlar. 

Zamanla Simon, geçmişindeki karanlık sırlarıyla yüzleşmek zorunda kalırken; Robyn, eşini aslında hiç tanımadığını fark edecektir. 

The Great Gatsby, Exodus: Gods and Kings, The Thing gibi filmlerin yıldızı Joel Edgerton, bu sefer yönetmenlik koltuğunda karşımıza çıkıyor. 



Soğuk yenildiği çoğunluk tarafından iddia edilerek epeyi bi taraftar da bulan intikamın, neredeyse derin dondurucuda unutulmuş vaziyette 'buz gibi' de yenilebileceğini gösteren bir film The Gift..

Çocukça ya da masumca hatta şaka olsun diye uydurulmuş yalandan bir dedikodunun, yaftalamanın -beklenmedik bir şekilde- nasıl da büyüyerek, zalimce bir sonuca ve asla geri dönülemez travmalara yol açabileceğini hatırlatan film, süresi içinde bir çığ gibi büyüttüğü gerilimini zirveye çıkarmakta hiç zorlanmıyor; final ise katastrofik bir patlama gibi yıkıcı..


Gerilimini zaman zaman korku türüne yaklaştıran refleksvari efektli sahneler (jump scare) -hem yapılışındaki ustalık, hem de yerinde ve kararında oluşuyla- korku sinemasında hâlâ yerinde sayan kuru kalabalığa, ders mahiyetinde..

Gerilim yapısı mükemmel senaryosuyla oluşturduğu bu ilk uzun metrajıyla 'sürpriz' bir başarıya imza atan 'oyuncu' Joel Edgerton,  yönetmenliğini biraz daha geliştirdiğinde çıkabilecek sonucu, fazlasıyla merak ettiriyor..


Sen önemsemesen, unutsan bile- geçmişte yaptıklarından 'travmatik bir biçimde' etkilenmiş bazı insanlar, gün gelir eski defterleri açar ve sana bu yaptıklarını bir bir hatırlatabilirler..
Onlar için geçmiş henüz geçmemiştir..
Belki özellikle değil ama- ister istemez hep beklemişlerdir onlar..
O gün bunu sana nasıl hatırlatacakları ise, onların karakterine, hayal gücüne ve şeytani yeteneklerine bağlıdır..
Hey dostum!. Sana şimdiden geçmiş olsun..






The Gift / Geçmişten Gelen

Senarist - Yönetmen: Joel Edgerton
Oyuncular: Jason Bateman, Joel Edgerton, Rebecca Hall
Yapım: 2015, ABD / Avustralya, 107'

  4 / 5