23.8.15

Volkan Aslan sergisi : Mükemmel Bir Gün


Dış, çalışma masası, gece: Bir kırık daha çıkıyor bugün içimden. Gittikçe hafifliyor., 2015

Volkan Aslan'ın 14. İstanbul Bienali paralelinde düzenlenecek kişisel sergisi Mükemmel Bir Gün (The Perfect Day), 1 Eylül'de Pi Artworks İstanbul'da açılıyor.

2013 yılında ürettiği bir neon yerleştirmesi (Oyunlar, oyunlar, Oyunlar, 2013) 13. İstanbul Bienali kapsamında Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda sergilenen sanatçı bu sergisinde, galeri sınırları içinde özerk bir mekan yaratıyor.

Volkan Aslan, Pi Artworks İstanbul'daki yeni sergisi için, galeriyi hakimiyeti altına alan ve adeta mekan içinde mekan yaratan sürpriz bir enstalasyon kurguluyor.
Burada, günlük hayatta sık sık karşımıza çıkan, çoğu zaman dikkatimizi dahi çekmeyen olağan nesneleri ve aletleri dönüştüren, onlara farklı fonksiyonlar kazandıran sanatçı; galeri mekanına dair genelgeçer algıları yerle bir ederek beklentileri de boşa çıkarıyor. 
Galeriye adım attığı andan itibaren bu bütünsel yerleştirmenin etkisi altına giren ziyaretçi, ironik bir yaklaşım ve şaşırtıcı görselliğin yanı sıra doğrudan göndermede bulunmayan sahnelerle baş başa kalacak.

Herhangi Bir Gün (fotoğraf, Arter, 2010), her biri ismini haftanın günlerinden alan yedi bölüm halinde kurgulanmış Hatırlamayı Unutma (kişisel sergi, Arter, 2013) ve Hiç Yaşanmamış Bir Gün'den (kişisel sergi, Pi Artworks Londra, 2014) sonra Aslan, yeni sergisine Mükemmel Bir Gün ismini veriyor. 
Bu başlıkların hiçbiri bugünü ya da belirli bir zaman dilimini esas almıyor. Zamanla ilgili, herkes için ortak bir referansı olan gün kavramına duygusal anlamlar yüklemiyor. 
Bazı tarihler, belirli günler herkes için farklı bir şey ifade edebilir. Kiminin en sıradan günü, bir diğeri için 'mükemmel bir gün' olabilir.

Sanatçının burada mükemmel olarak nitelendirdiği ise, heyecanla, yeni bir işe başlamaya hazırlanılan gün. Bu yüzden sergi, bir tür başlangıcı yansıtıyor. 
Yerleştirmenin tüm unsurları da, henüz tamamlanmamış, hazırlık veya yapım aşamasında izlenimi vermek üzere kurgulanmış.

Kullandığı alçı, neon gibi malzemeleri en yalın halleriyle ele alıyor Aslan. Şaşalı bir anlatımdan, anında kendini ele veren formlardan ve direkt sözlerden kaçınıyor. 
Neonları birer çizgi gibi kullanarak, yerleştirmesinde desenin en sade haline iniyor. Bu çizgileri, anlaşılır bir forma ya da yazılı ifadeye dönüştürme amacı gütmüyor. 
Burada kavramsalla soyut arasında gezinen bir dil kullanıyor. Yerleştirmeyi oluşturan malzemeler, ham hallerine yakın bir noktada duruyorlar; fakat yine de sanatçının yarattığı kurgu içerisinde var oluyorlar.

Sonuç olarak Mükemmel Bir Gün, kurumsal eleştirilerin ya da bireysel hafıza ve öznel hesaplaşmaların yaratacağı sınırlar içerisine hapsolmayan, izleyicinin de sanatçının kendisinin de yakasına yapışmayan bir sergi olarak nitelendirilebilir.


Dış, mola yeri, gündüz: Kafamda başka, sesimde başka şeyler., 2015

Volkan Aslan son kişisel sergisini 2014'te Pi Artworks Londra'da açtı.
Sanatçının kişisel sergileri arasında Arter'deki "Hatırlamayı Unutma" (2013); Maçka Sanat Galerisi'ndeki "Volkan" (2011); Pi Artworks'teki "İstikrarsız Tekrar" (2011); ve Under Construction'daki "Volkan Aslan in İstanbul" (2007) sayılabilir.
Aslan, "The Moving Museum İstanbul" sergisi (2014); "Pi @ Q" (Q Contemporary, Beyrut, 2012); "Doğa Cennetse, Kent Cehennemdir" (Cer Modern, Ankara, 2011); "İkinci Sergi" (Arter, İstanbul, 2010); "Fikirler Suça Dönüşünce" (Depo, İstanbul, 2010); "Too Good to be True" (Delfina Foundation, Londra, 2009); "Once Upon a Time" (Bethanien Künstlerhaus, Berlin, 2009); ve "Save As" (Triennial Bovisa Museum, Milan, 2008) gibi birçok grup sergisine katıldı.
Sanatçının yapıtları aralarında Vehbi Koç Vakfı ve Özyeğin Üniversitesi'nin de bulunduğu önemli koleksiyonlarda yer alır.
Aslan aynı zamanda Unkapanı'ndaki kâr amacı gütmeyen sanat mekanı 5533'ün de kurucularındandır. Sanatçının son dönem yapıtları, Eylül ayında Artinternational fuarında sergilenecektir.

Yeşim Turanlı tarafından 1998’de İstanbul’da kurulan Pi Artworks, 17 yıldır Türkiye'den ve yurtdışından sanatçıları güncel sanat piyasasında temsil ediyor.
Kurulduğu günden bu yana, temsil ettiği sanatçıların çalışmaları için uluslararası bir platform sağlamanın yanı sıra güncel sanatın Türkiye'den ve yurtdışından en iyi örneklerini İstanbul'un yükselen sanat ortamında vitrine çıkarıyor.
İstanbul'da tarihi Mısır Apartmanı'nda yer alan galeri,  Ekim 2013’te Londra’nın en hareketli bölgelerinden Fitzrovia’nın 55 Eastcastle caddesinde ikinci şubesi Pi Artworks Londra’yı açmıştır.


Dış, çalışma masası, gece: Bir kırık daha çıkıyor bugün içimden. Gittikçe hafifliyor., 2015


Volkan Aslan: Mükemmel Bir Gün

Pi Artworks Istanbul
Mısır Apartmanı 163/4 No:13 Kat:4 Istanbul

1 Eylül – 31 Ekim 2015
10.00 – 19.00 (Pazar günleri hariç)

Ön gösterim: Salı, 1 Eylül 2015, 17:00 - 20:00