30.9.15

45 Years :: Bitmemiş Bir Aşkın Hayaleti



Çocuk yapmadan 45 yıl evli kalan Kate ve Geoff Mercer, evlilik yıl dönümlerini bir partiyle kutlama hazırlıkları içindedir. 

Ancak Geoff’un aldığı bir mektup ikisini de sarsacaktır. 
İsviçre’den gelen mektupta bir cesedin bulunduğu yazılıdır. 
Ceset, Geoff’un, 1962’de gittikleri tatilde bir yürüyüş sırasında yarılmış bir buzulun içine düşüp ölen, Kate’den önceki kız arkadaşı Katya’ya aittir. 

Kate parti hazırlıklarını sürdürse ve çiftimiz kutlama için romantik bir heyecan duysa da Kate, Geoff’un sürekli Katya olayıyla meşgul olmasından git gide daha fazla rahatsızlık duyar. 

Geoff tekrar sigaraya başlar; eski aşkıyla dertsiz tasasız geçirdikleri günleri anar; tavan arasında onun fotoğraflarını arar ve arkadaşlarının, eski meslektaşlarının yaşlanış şekillerini acı acı eleştirir. 

Kate kocasını Katya konusunda sıkıştırdığında, yaşasaydı onunla evlenmiş olacağını öğrenir. 

Geoff’un arkadaşlarıyla çıktığı bir yemek sırasında Kate tavan arasındaki eskileri karıştırarak Katya’nın fotoğraflarını bulur. 
Fotoğraflarda, Katya öldüğünde hamiledir. 

Kutlama yaklaştıkça geçmişlerini deşmeye, geleceklerini gölgelemeye başlarlar.


Eşlerden birinin gençliğine damga vuracak kadar çok önemli bir olayın, 45 yıldır devam eden bir evlilik süresi boyunca gizli kalması, ikili arasında hiç konuşulmaması, nadir bir durum mudur sizce?.

Tabii ki değildir!.
Arttırıyor ve iddia ediyorum ki, tüm evliliklerde -iki taraf için de- söylenmesi stratejik olarak doğru bulunmayan ya da gereksiz bir riske girme anlamına gelen ve de bir diğeriyle kesinlikle paylaşılmayan gerçekler, yaşanmışlıklar illaki vardır..

Yani, sırf ortaya çıktı diye şimdi üzerine 'insafsızca' gidilen Geoff'un değil, Kate'in de kimbilir neleri vardır neleri..
Hatta, kuru iftira gibi anlaşılmasın ama, bütün bunların illaki evlilik öncesi yaşanmış olması da gerekmez yani..
Tamam tamam.. bu kısmı geçiyorum (gülücük).


İnsanlar yaşlanır, ama -henüz gençliğini yaşayanlar inanmakta zorlansa da- duygular, etkilere tepkiler ve davranış biçimleri asla yaşlanmaz..
Yani, 'Yedisinde ne ise yetmişinde de aynı olmak' olayı, öyle uçuk bir deyim, fantastik bir yaklaşım falan değildir..

Tabii ki, her yaştan içi geçmiş, pili bitmişler konumuz haricidir ve zaten o gereksiz mahlukatın nefes alıyor olması bile bir suçtur..


Yarım asır sonra -hayalet biçiminde de olsa- ortaya çıkan gençlik aşkı, Geoff’a o güzel, renkli ve özgür günlerini hatırlatır; o günleri sanki yeniden yaşar..
Lâkin bu olay, yine -hiç şüphesiz- aşkla bağlı olduğu karısı Kate'i ise oldukça derinden yaralayacaktır..

Aslında ortada, herkesin haklı olduğu bir durum vardır..

Adam, heyecanını karısına açık edecek derecede duygulanmakta haklıdır..
Genç yaşta dehşet verici bir deneyim yaşamış, çok sevdiği -üstelik bir de hamile- sevgilisini, feci bir kazada yitirmiştir..
Taş olsa, ortadan yarılır yahu!.
Sonradan hayatına kim girerse girsin, yeniden ne denli aşık olursa olsun; ne o kız unutulur asla, ne de geçip giden gençlik çağı..


Kadın da -en azından- kırılmakta haklıdır tabii..
Belki bu saatten sonra ortada 'başka bir kadın' tehlikesi yoktur; ama kendisinin, bunca yıldır var olduğunu sandığı 'biriciklik' unvanı, bir anda tuzla buz olmuştur..
Kendisi daha ortada yokken, 'müstakbel kocası'nın bir kızla yaşadıklarını ve onunla evlenme ihtimalini düşünmek bile zulüm gibi gelmiştir ona..
Kaldı ki o acı hatıra, kendi evlilik sürecini dahi etkilemiş gibi görünmektedir..


Bundan önceki filmi Weekend (2011) ile -içerik farkı olsa da- yine ilişkiler üzerine yoğunlaşan yönetmen Andrew Haigh, yarattığı duygusal aura ve gerçekçi bakışıyla, aynı başarıyı yeniden yakalamayı biliyor..

Her türden ilişki gibi- herhangi bir taraftan, her an darbe almaya teşne bir müessese olan evliliğin olduğu kadar, onun olmazsa olmaz unsuru olan 'darbeli' çiftlerin varoluşsal sorunlarını, pek derinden ve çok 'incelikli' bir yaklaşımla irdeleyen 45 Years, başta Charlotte Rampling olmak üzre,  başroldeki iki ustanın adeta oyunculuk dersi verdiği; yaşlandıkça biter sanılan duygusallığın ve bazı romantik dürtülerin ölümsüzlüğü üzerine, harika bir romantik drama..



45 Years / 45 Yıl

Yönetmen: Andrew Haigh
Senaryo: David Constantine (öykü), Andrew Haigh (uyarlama)
Oyuncular: Charlotte Rampling, Tom Courtenay, Dolly Wells
Yapım: 2015, İngiltere, 95'

4 / 5