4.9.15

Love & Mercy :: Dahi, ünlü, zengin ve mutsuz



Love & Mercy, Beach Boys grubunun kurucularından olan şarkıcı ve söz yazarı Brian Wilson’ın samimi, ancak sıra dışı hikayesini konu alıyor. 

Film, Wilson’un sansasyonel, çağ belirleyici müziğinin yanı sıra, kişisel yolculuğunu, olağanüstü başarılarıyla gelen nihai kurtuluşunu inceliyor.

Aşk ve Merhamet, “Surfer Girl”, “Fun, Fun, Fun”, “Good Vibrations” ve “God Only Knows” şarkılarının yazarı, dahi Wilson’un daha önce hiç görülmemiş yönünü ele alıyor. 

Yaptığı müzik ve oluşturduğu harmoni ile California’nın sonsuz yazlarını anımsatan müziği yaratan bu sorunlu müzik dehasını, oyuncular Paul Dano ve John Cusack canlandırıyor. 

Film Wilson’un hayatının 30 yılından fazlasını anlatırken, müziğin dışında Wilson’un başa çıkmaya çalıştığı akıl hastalığı ve ilaç bağımlılığını da gün yüzüne çıkarıyor.

Terapisti Eugene Landy (Paul Giamatti) gözetimi altında geçirdiği yılları, ve Melinda Ledbetter (Elizabeth Banks) ile yaşadığı kurtarıcı ilişkisini, eşsiz müzisyenliği bağlamında gözler önüne seriyor. 


Tamam, daha o zamanlar doğmamıştım bile ama, daha sonraları daldığım 'ecnebi kaynaklı' müzik deryasında kendileriyle karşılaşmış, yaptıkları müzik, ama daha çok da temsil ettikleri -daha doğrusu- özüme çağrıştırdıkları sosyal sınıf ve yaşam biçimi nedeniyle -aslında tamamen önyargıyla- pek de ilgilenmemiş, hatta küçümsemişimdir Beach Boys grubunu..


Bu yüzden, hayranı olduğum Rock topluluklarının  (evet topluluk.. ne var!) yakınına dahi yaklaştırmadığım bu grubu ve liderini, bana oldukça yakından tanıtan, nasıl da önyargılı bir genç olduğumu resmen yüzüme vuran bu şahane filme -her şeyden önce- bir teşekkür borçluyum.. arz ederim..


Ben de kim oluyorsam- efsane The Beatles'ın beğenip de etkilendiği (Aslında bu etkilenme durumu, iki grup arasında karşılıklı oluşmuş) Beach Boys'un, bir 'arka plan' olarak kullanıldığı film, en güçlü sahne ışığını da, grubun en yaratıcı elemanı, yani beyni durumundaki Brian Wilson ve onun 'deha fışkıran ama sorunlu' beyninin karanlık dehlizlerinde olan bitenlere doğrultuyor..


Brian Wilson'ın gençliğini ve yaşlılığını canlandıran Paul Dano ve John Cusack'ın, adeta birbirleriyle yarışırcasına gösterdikleri performansı, doğrusu nasıl öveceğimi bilemiyorum..
O kahrolası 'Baba' dışında tabii- Brian'ı -olumlu ve olumsuz yönde- en çok etkileyen iki insanı ete kemiğe büründüren Elizabeth Banks ile Paul Giamatti'nin katılımı, filmi adeta bir 'oyunculuk yarışması'na çeviriyor..


Velhasılıkelam- Love & Mercy, şaşaalı gençliğini geride bırakmış, maddi yönden alabildiğine zengin, ama özgürlüğü -bilinçli olarak, çıkarcı bir anlayışla- kısıtlanmış, 'vesayet' altındaki, mutsuz bir 'güzel adam'ın, umarsız bir çabayla zincirlerini kırıp yeniden özgürleşme, mutluluğu yakalama hamlelerine, geçmiş ve bugünün perspektifinden, hem gayet estetik, hem de oldukça derinden ve de etraflıca bir bakış sunuyor..



Love & Mercy / Aşk ve Merhamet

Yönetmen: Bill Pohlad 
Senaryo: Oren Moverman, Michael Alan Lerner
Oyuncular: John Cusack, Paul Dano, Elizabeth Banks, Paul Giamatti
Yapım: 2014, ABD, 121'

  4 / 5