18.11.15

100. Doğum Yılında Haldun Taner Sempozyumu



İstanbul Tiyatro Festivali, İstanbul Üniversitesi Haldun Taner Tiyatro Uygulama ve Araştırma Merkezi, İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü, Pera Müzesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü işbirliğiyle, Haldun Taner, doğumunun 100. yılında özel bir sempozyumla anılıyor.

26-27 Kasım 2015 tarihlerinde Pera Müzesi’nde gerçekleştirilecek olan 100. Doğum Yılında Haldun Taner Sempozyumu'nda, Haldun Taner’in edebiyata ve tiyatroya katkıları ele alınacak.

Sempozyum, kuramla sahne arasındaki bağın güçlenmesini önemseyen ve yazılarında tiyatronun bilimsel yanını vurgulayan Haldun Taner’in yapıtları ile tiyatroya olan katkılarını uluslararası ve disiplinlerarası bir tiyatro buluşmasında değerlendirmeyi hedefliyor.

Tiyatro profesyonellerinin ve sanatçıların katılımıyla yapılacak sempozyumun ayrıntılı programına tiyatro.iksv.org ve https://udtb.wordpress.com/program-schedule/ adresinden ulaşılabilir.

100. Doğum Yılında Haldun Taner Sempozyumu'na dinleyici olarak katılmak için rezervasyon@iksv.org adresine e-posta göndererek onay almak gerekiyor.
Sempozyum Türkçe ve İngilizce olarak gerçekleştirilecektir.

Haldun Taner hakkında 

Edebiyatımızın üretken isimlerinden biri olan Haldun Taner’in, deneme, köşe yazısı, öykü, fıkra, senaryo gibi pek çok türde yapıtı bulunuyor. Özellikle Türkiye tiyatrosuna önemli katkıları olan Taner, epik tiyatro ve kabare gibi yeni tür ve biçimlerin Türkiye’de gelişmesine öncülük etmiş, oyunlarında, karagöz ve ortaoyunu gibi geleneksel gösteri sanatlarından nasıl yararlanılacağına dair bir model olmuş, politik tiyatro alanında özgün bir dil oluşturmuştur.

Türkiye tiyatrosunu evrensel boyutlara ulaştırmış bir usta olan Haldun Taner özellikle tiyatronun bir bilim dalı olduğunu ve üniversitelerde tiyatro bilimi eğitiminin verilmesi gerektiğini ilk kez dile getiren isimlerden biridir. 1950’lerde İstanbul Üniversitesi’nde Tiyatro Bilim dalının kurulması için çabalamış, yoğun uğraşlarına rağmen sonuç alamamıştır.
1992 yılında kurulan Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü ile 2010 yılında yine İstanbul Üniversitesi’nde kurulan Haldun Taner Tiyatro Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin onun bu arzusunun gerçeklemesi olduğu söylenebilir.