6.11.15

Git Başımdan :: Lüzumsuz Adam ile İç Sesi



Latif Selamsız 30’lu yaşların ortalarında, kendini bildiğinden beri aynı kızla birlikte olan, aynı işte çalışan ve hala annesiyle yaşayan tek düze bir adamdır. 
Sevgilisi Reyhan’a ayrılma konuşması yapacağı gün kendini evlenme teklif ederken bulur, annesi Yasemin de çok mutludur bu evlilik için. 

Düğün günü geldiğinde bir anda Latif’in iç sesi konuşur ve her şey mahvolur. 
Latif nikah masasından kaçar ve bilinmeze giden bir yolculuğa koyulur. 

Kaçarken arabayla çarptığı bir adamı arabasına almak zorunda kalır. 
Bu adam Latif’in iç sesi Mansur’dur. 

Latif ve Mansur yolda giderken bir kavgaya karışırlar. 
Bu kavgadan sonra yola onlarla beraber devam edecek olan Selin’le tanışırlar. 

Selin’in özgürlüğüne kavuşturmak istediği kaplumbağa çalınan arabasının bagajında kalmıştır ve en kısa zamanda arabayı bulamazlarsa ölecektir. 

Latif’in tek başına kaçarak başladığı yolculuk kendini bulacağı, iç sesiyle yüzleşeceği, mutluluğa yelken açacağı bir maceraya dönüşmüştür artık.


Evet, okuyunca filmin öyküsü size olduğu gibi bana da oldukça ilginç geldi sayın seyirciler..
Hele ki kadroda, usta oyuncuların yanında yetenekli gençleri de görünce, güzel ya da en azından hoşça vakit geçirtebilecek bir komedi filmiyle karşılaşma umudum epey artmıştı; ki lâkin, heyhat!.

Film gayet iyi başlamış, oldukça da iyi devam ediyordu aslında..


Ne öz güveni, ne de yaşam sevinci olan, en iyimser bakışla kendisine 'lüzumsuz adam' denilebilecek Latif'i canlandıran Şahin Irmak'ın rolüne olan hakimiyeti; anne Nevra Serezli'nin ve özellikle de, oğlanın -ayrılmak isterken evlenme teklif etme durumunda kaldığı- sevgilisi rolünde harika bir performans gösteren Seda Güven'in oyunculuklarıyla güçlenen film, Latif'in nikâh masasından kaçması, dolayısıyla da anne ve sevgilinin devreden çıkması, türün bir anda yol filmine dönüşmesi ve Latif ile 'iç ses' Mansur'un yüz göz olmasıyla birlikte irtifa kaybediyor ve bu iniş, finale kadar da devam ediyor..


Mevzunun ana motifi olan, ete kemiğe bürünebilen bu iç ses, ilk önce ilginç bir fikirmiş gibi geliyor belki ama -tıpkı Latif misali- mevcut duruma sürekli şaşırmamızı bekleyen film, bu motifi hiç de olumlu bir biçimde kullanamıyor..

Filmin süresinin dörtte üçünü aşan bir uzunluğa sahip; ama, Latif'e yeni bir sevgili bulmaktan başka bir işlevini göremediğimiz koca bir yolculuk boyunca enteresan bir olay, vaziyete biraz heyecan katacak bir aksiyon falan da devreye girmeyince, sıkıntıdan patlamak hiç de o kadar zor olmuyor..



Git Başımdan

Senaryo ve Yönetmen: Şahin Altuğ
Oyuncular: Şahin Irmak, Bülent Emrah Parlak, Aslı Tandoğan, Seda Güven, Nevra Serezli, Özgür Ozan
Yapım: 2015, Türkiye, 90'

1.5 / 5