30.12.15

The Program / Son Efsane



Usta yönetmen Stephen Frears imzalı Son Efsane / The Program, üst üste 7 kez kazandığı Fransa Bisiklet Turu şampiyonluğuyla dünyaca ünlü bir efsaneye dönüşen ve yıllar sonra doping kullandığını itiraf eden Lance Armstrong'un skandallarla dolu gerçek öyküsünü anlatıyor. 

Spor yazarı David Walsh, Armstrong’un Tour de France başarısının sebebinin doping olduğuna inanmakta ve bu yalanı ortaya çıkarmak için araştırma yapmaktadır. 

Kanseri yendikten sonra kazandığı tarihi başarılar ile kahramana dönüşen, son yılların en popüler figürlerinden biri olan Armstrong’un şöhret basamaklarındaki yükselişini ve düşüşünü anlatan filmin senaryosunu Trainspotting'in senaristi John Hodge, yapımcılığını ise Philomena ve The Theory of Everything'in yapımcıları üstleniyor. 

Armstrong'u Ben Foster'ın canlandırdığı filmde Chris O'Dowd, Guillaume Canet ve Dustin Hoffman da rol alıyor.

Filmin mmknmrtb notu ::

Sadece sporda değil, hayatın içindeki hemen hemen her faaliyette kendini gösteren ve hemen her şeyin, herkesin, her duygunun önüne geçebilen, adına 'hırs' denen insani/hayvani dürtünün esiri, meşhur bir bisikletçinin ibretlik öyküsü..


Bu 'ibret' onun dışındakiler için geçerli tabii; adamın egosu öyle kocaman, hırsı öylesine tavan yapmıştır ki değil ibret almak, en ufak bi yanlışının olduğunu dahi kabul etmeye yanaşmaz..

Aynı zamanda bu hırs onu öylesine korkutucu kılar ki bi ara yakalandığı kanser bile arkasına bakmadan kaçıp gidecektir ondan!.


Neyse işte, bu film de hemen her biyografik drama gibi, ne yaparsa yapsın, ne numaralar çekerse çeksin, türün varoluşu itibarıyla üzerine yapışmış 'bilinen gerçekliğin' yavanlığını bir türlü gideremiyor ve üst düzey bir vasatlığın zirvelerinde dolaşarak -kendince- coşuyor ve de duruluyor..

Filmin her şeyi olan kahramanımızı canlandıran Ben Foster gayet iyi de, Dustin Hoffman'ın figürasyonda ne işi vardı, işte onu anlayamadım..




Son Efsane / The Program

Yönetmen: Stephen Frears
Senaryo: John Hodge
Oyuncular: Ben Foster, Chris O’Dowd, Guillaume Canet, Dustin Hoffman
Yapım: 2015, İngiltere, 103'

3 / 5