17.2.16

'12. Akbank Kısa Film Festivali' Mart'ta başlıyor!.



Sinema sanatı üzerinde kısa filmlerin etkin rolünün bilinciyle, Türkiye’de bu alanda bir platform oluşturma hedefiyle başlayan alanında öncü etkinliklerden biri haline gelen Akbank Kısa Film Festivali, bu yıl 7 - 17 Mart tarihleri arasında 12. kez düzenlenecek.

10 gün boyunca yurt içi ve yurt dışından geniş katılımlı atölye çalışmaları ve söyleşileriyle sinemaseverlere keyifle izleyecekleri bir program sunacak olan Festival, bu yıl yarışmalı bölümlerinin yanı sıra ilk kez eklenen “Perspektif” bölümü ve dünyanın farklı bölgelerinden birbirinden güzel kısa filmlerle yelpazesini genişletiyor.

45 ülkeden toplam 822 kısa filmin başvurduğu 12. Akbank Kısa Film Festivali, bu alanda dünyada yaşanan hareketliliği gösterir nitelikte.

“FESTİVAL KISALARI”, “DÜNYADAN KISALAR”, “KISADAN UZUNA”, “DENEYİMLER”, “BELGESEL SİNEMA”, “PERSPEKTİF” ve “ÖZEL GÖSTERİM” bölümlerinde aralarında; 2016 Oscar ödüllerinde kısa film dalında yarışacak olan yönetmen Basil Khalil imzalı Ave Maria, Till Nowak’ın Berlin Film Festivali’nde ödül kazanan filmi Dissonance, Dubravka Turic’in Venedik Film Festivali’nde En İyi Kısa Film Ödülü alan filmi Belladonna, Yönetmen Dusan Kasalica’nın Saraybosna Film Festivali’nde En İyi Kısa Film ödülü alan filmi A Matter of Will, Yönetmen David Uloth’un Montreal Film Festivali’nde iki ödül alan kısa filmi La Voce, ABD ve Hindistan yapımı Yönetmen Sonejuhi Sinha’nın Cannes Film Festivali Eleştirmenler Ödülü kazanan filmi Love Comes Later gibi çok sayıda önemli filmin bulunduğu 28 ülkeden toplam 104 film seyirciyle buluşacak.

12. Akbank Kısa Film Festivali’nin DENEYİMLER bölümü, bu yıl dünya sinemasının Altın Ayı ödüllü büyük usta Cafer Panahi’nin sinemasını mercek altına alıyor.


Yönetmenin son filmi Taksi Tahran ve kısa filmlerinin sinema tutkunlarıyla buluşacağı programda, ayrıca kızı Solmaz Panahi ve kurgu yönetmeni Mastaneh Mojer’in konuşmacı olarak katılacağı bir söyleşi de gerçekleştirilecek.

Bölümün diğer konuğu olan Saraybosna Film Festivali’nin programcısı, yapımcı ve senarist Elma Tataragic ise söyleşisi ile Festival’e renk katacak.


Festival’in KISADAN UZUNA bölümünde bu yıl ilk kısa filminden itibaren Akbank Film Festivali’nin müdavimi olan yönetmen Tolga Karaçelik yer alıyor.
Başarılı yönetmenin bol ödüllü filmi Sarmaşık ve ilk kısa filmleri de Festival’de izlenebilecek.

Bu yıl Macar Sineması’na ayrılan ÖZEL GÖSTERİM bölümünün konukları, David Geczy ve Gabor Hörcher olacak.
BELGESEL SİNEMA’da ise belgesel çalışmalarıyla tanınan yönetmen Semra Güzel Korver izleyicilerle buluşacak.



12. Akbank Kısa Film Festivali programında bu yıl da söyleşi ve atölye çalışmaları ağırlıkta. “ATÖLYE ÇALIŞMALARI” bölümünde İran’da 50’den fazla uzun metraj filmin kurgusunu yapan, Cafer Panahi, Asghar Farhadi, Hana Makhmalbaf gibi birçok önemli yönetmenle çalışan Mastaneh Mohajer, Festival kapsamında gerçekleştireceği atölye çalışması ile deneyimlerini sinema severlerle paylaşacak.
“Murathan Özbek ile ‘Görsel İfade”, “Ferhat Öçmen ile Görüntü Yönetmenliği”, “Güven Çatak ve Sami Hamid ile Sanal Gerçeklik” “İbrahim Altınsay ile Video on Demand Atölyeleri” sinemaseverlere ilginç deneyimler yaşatacak.


12. Akbank Kısa Film Festivali, söyleşileriyle ise sinema dünyasının önemli isimlerini sinemaseverlerle bir araya getirecek.
“Senaryo” başlıklı söyleşide Ebru Ceylan, Hakkı Kurtuluş ve Ferit Karahan, “Yönetmen ve Oyuncu İlişkisi” başlıklı söyleşide Nadir Sarıbacak, “Oyuncu Gözüyle Kısa Film” başlıklı söyleşide Onur Ünsal, Tuba Büyüküstün, Bülent Emin Yarar, Settar Tanrıöğen ve Türkü Turan’ın deneyimlerini sinemaseverlere aktaracak.


Festival kapsamında düzenlenecek ulusal ve uluslararası yarışmada jüri tarafından en iyi film seçilecek olan yapımlar, Festival’in ardından “Ödüllü Filmler Üniversitelerde” etkinliği kapsamında Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde gösterilecek.



www.akbanksanat.com