28.3.16

AYSA :: Bütün Kadınların Kafası Karışıktır



Kocasından ayrılan, son kitabı yeni yayınlanmış yazar Ebru Uysal, bir buhran geçirmektedir. 
Ebru, evinin balkonundan intihar girişiminde bulunurken, komşuları Perran, ünlü şarkıcı Meltem Kaya ve yardımcısı Aysel cama çıkıp, onu durdurmaya çalışırlar. 
Ebru’nun isyanı devam ederken yüzleşmeler yaşanacaktır.

Ece Temelkuran’ın 1996 yılında yayınlanan ilk kitabının yeni bir yorumu olarak nitelendirilebilecek Bütün Kadınların Kafası Karışıktır, kadınların her türlü baskı altında verdiği yaşam mücadelesini ve kafalarındaki ‘karışıklığı’ ya da ‘karıştırılmış olmasını’ sorguluyor.

Seray Şahiner tarafından uyarlanan ve ardından Selen Uçer tarafından günümüzde geçen bir olay örgüsü eklenerek kara komedi bir tiyatro oyununa dönüştürülen, AYSA Prodüksiyon Tiyatrosu tarafından da sahneye konan oyunda, Deniz Çakır, Şebnem Sönmez, Zeynep Kankonde, İpek Türktan Kaynak ve Kadir Çermik rol alıyorlar.

Oyunun dramaturgluğunu Saim Güveloğlu, dekor ve kostüm tasarımını Natali Yeres gerçekleştiriyor.  



Oyunun mmknmrtb notu ::

'Bütün kadınların kafası karışıktır' hususunda emin değilim; ama bildiğim bişey varsa o da, düşünen -daha doğrusu- düşünebilen her insanın mutlaka kafası karışıktır.. kadınlarınki daha da karışık olabilir, bak bu doğru..

Toplumun hemen her sosyal statüsüne, her dünya görüşüne denk gelecek özelliklere sahip dört kadın ile hemen her erkeği 'temsil edebilecek' özelliklere sahip bir lümpen adamdan ibaret bu oyun, 'bunalımlı ve komik' metni kadar, oyuncu kadrosunun performansıyla da dikkat çekiyor..


Az önce, erkeklere birazcık haksızlık ettiğimin farkındayım..
Benim -biraz da mizahi yaklaşımlı- 'resmi' görüşüm budur..
Bundan kesin olarak emin olmasam da belki oyunun yazarı da aynı görüşte olabilir..
Son tahlilde bu oyun, erkeklerin 'ikinci planda' tutulduğu bir metne sahip olup, tam anlamıyla da bir 'kadın işi'dir..
Yani beyler.. sakin!.

1996 yılında yayınlanan kitabın bu 'yeni' yorumunda -Ece Temelkuran’ın da izni ve katkısıyla elbet- tesettürlü bir dindar kadın da kadroya eklenebilirmiş..
Kabul ediyorum, bu dönemde bu ekleme için biraz yürek ister; ama, hem sanat, hem de sanatçı bu kadarcık bir cesareti de gösterebilmeli artık..


Epeyi bi gülümsetme dışında- doğrusu beni kahkahalara boğan bir komedi gücü yoktu oyunun..
Ama, Trump Kültür ve Gösteri Merkezi salonunu o gün tıka basa dolduran -kadın ağırlıklı- seyircinin, benimle pek de aynı görüşte olmadığını söylemeliyim; tam da sol kulağımın hemen arkasında konumlanmış o hanfendinin 'şuh' kahkahaları hâlâ kulağımda çınlarken..

Tüm oyuncuların görevlerini layıkıyla yerine getirdiği oyunda; daha önce tiyatroda hiç izlemediğim Deniz Çakır'ın güzel oyunculuğu bana 'sürpriz' olurken, Zeynep Kankonde ile İpek Türktan Kaynak'ın 'komedyen' özellikli performansları dikkat çekiciydi..

Sinema takipçilerine kısa not: Kusursuzlar'ın kusursuz oyuncularından İpek Türktan Kaynak'ı bir de böyle görün derim ben..



Bütün Kadınların Kafası Karışıktır, 4 Nisan 2016, Pazartesi akşamı saat 20:30'da Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi’nde, 7 Nisan 2016, Perşembe akşamı ise saat 20:30'da Trump Kültür ve Gösteri Merkezi’nde!

Oyununa ait biletler, Biletix ve oyunun sahneleneceği gişelerden temin edilebilir. 



1 yorum:

  1. Kadro çok iyi konu beni sardı. Gel gör ki buralara pek tiyatro gelmez. Yine de fikrimiz oldu sayeniz de...sevgiler

    YanıtlaSil