3.2.16

Im Labyrinth des Schweigens / Yalan Labirenti / Labyrinth of Lies



Yabancı Dilde En İyi Film dalında Almanya’nın Oscar adayı seçilen film, Hitler sonrası döneme ışık tutuyor. 

II. Dünya Savaşı’nın ardından dünyanın Auschwitz’teki soykırıma ve ne tür bir vahşet yaşandığına dair en ufak bir fikri yoktur. 

Toplama kamplarıyla ilgili binlerce gizli belge mevcut olsa da, Nazi otoriteleri ve kamptan kaçmayı başaran esirler sessiz kalmış veya buna zorlanmıştır. 

Yıllar sonra genç savcı Johann, tesadüf eseri bazı kanıtlara ulaşır ve kamptan kurtulan esirlerle kampta görev almış Nazi subaylarını tek tek sorgulamaya başlar. 

İdealist savcı, hem ülkesinin hem de insanlığın yüzleşmesi için bu korkunç olayları gün yüzüne çıkarmaya, sorumluları adalete teslim etmeye kararlıdır. 

Sorgular sırasında derinlere indikçe Auschwitz’te yaşananlara dair akıl almaz deliller elde edecek ve bu deliller, dünya tarihini sonsuza dek değiştirecektir.




Filmin mmknmrtb notu ::

Günümüzde -sinema sanatının da büyük etkisiyle- hemen hemen en ayrıntısına kadar bildiğimiz, kahrettiğimiz bir vahşetin, bir insanlık suçunun yani Yahudi Soykırımı'nın, savaşın psikolojik ve toplumsal etkilerinin sıcaklığının henüz sürdüğü tarihlerde hem de Almanya'da bu denli 'bilinmiyor' olmasına şaşırmamak mümkün değil..


Bireysel ve toplumsal ölçekli ve de bilinçli bu cehalet; unutma, unutturma, konuşmama, konuşturmama, suçu ve suçluluğu örtme çabaları, Yalan Labirenti'nin en etkileyici, en can yakıcı tarafı ki bunun, tüm filmin asıl vurgusu olduğunu söyleyebiliriz..


Bir de şu var tabii ilginç olan; bir dizi katliamlardan sağ kurtulup da ülkede yaşantısına devam edebilen, neredeyse hemen herkesin birer Nazi üyesi olarak, 'ötekileri' öldürmeyi görev kabul etmiş olması ya da sempatizan olarak bu cinayetleri alkışlaması ve savaşın hemen ertesinde tüm bu insanların, hiçbir şey olmamışcasına -ilkokul öğretmenliği de dahil- işine gücüne bakması..


Bu tarihi dramada anlatılan olayların önemine, genç savcıyı canlandıran Alexander Fehling'in oyunculuğuna, titizlikle yaratılmaya çalışılmış dönem atmosferine diyecek pek lafım yok; ancak, zaman zaman didaktikleşerek doğallığını yitiren anlatımın, filmi aşağı çeken bir unsur olduğunu düşünüyorum..




Im Labyrinth des Schweigens / Labyrinth of Lies / Yalan Labirenti

Yönetmen: Giulio Ricciarelli
Senaryo: Elisabeth Bartel, Giulio Ricciarelli
Oyuncular: André Szymanski, Alexander Fehling, Friederike Becht, Johannes Krisch, Gert Voss
Yapım: 2014, Almanya, 124'

3 / 5