2.3.16

Room / Gizli Dünya



Toronto Film Festivali’nde “Halkın Seçimi”, Altın Küre ve Bafta’da “En İyi Kadın Oyuncu” ödüllerini alan ve “En İyi Kadın Oyuncu”, “En iyi Film”, “En İyi Yönetmen”, En İyi Uyarlama Senaryo” dallarında Oscar adayı olan Room, bir anne ve çocuğu arasındaki sonsuz sevginin benzersiz ve dokunaklı hikâyesini anlatıyor.

Room'da, Ma (Brie Larson), 7 yıl önce Nick (Sean Bridgers) tarafından kaçırılır ve bir odaya kapatılır.
2 yıl sonra oğlu Jack dünyaya gelir ve yaşam artık eskisinden de zor bir hale gelir.
Her iyi anne gibi, Ma da kendini Jack'in mutluluğuna adamıştır ve bu küçücük odada ona büyük bir dünya yaratmaya çalışır.
Penceresi olmayan, 3'e 3 metre bir alanda, Ma üstü kapalı bir şekilde "Oda" dediği yerde, Jack'in iyi bir hayat yaşamasını sağlamak için elinden geleni yapar.
Ama Jack'in, bitmek tükenmez soruları ve artık bu dünyanın ona yetmemesi, kaçmak için riskli bir plan yapmasına neden olacaktır.

Esaret ve özgür kalmaya dair gergin bir anlatımı olan, hem de çocukluğun güzelliklerine yapılan yaratıcı yolculuğu, aile bağları ve dayanıklılığını anlatan Room, Emma Donoghue'nun çok satan ödüllü kitabından uyarlanmıştır.


Yönetmen Lenny Abrahamson, Jack ve Ma’nın tamamen tekil dünyalarını kalbi sıkıştıran, yoğun, sinemasal bir hayata dönüştürürken de romana sadık kalmıştır.
Film, en karanlık koşullarda bile aile sevgisinin üstün gelen gücünü sergiliyor.


FİLM HAKKINDA

Merak uyandıran, duygusal bir yolculuğun, 3 metreye 3 metre kilitli bir odada başlayıp, her şeyin ortaya döküldüğü bir evrene dönüştüğü Room, dünya çapında çok satan Emma Donoghue’nin romanından uyarlandı.
Donoghue'nun kitabı 2010 yılında piyasaya çıkınca, hikâyesi eleştirmenleri ve okuyucuları çok etkiledi.
Son derece popüler, çok satan kitap olmakla kalmayıp modern bir klasik oldu.
Kısmen peri masalı, kısmen gerilim olan kitap, esaret ve özgür kalma, tecrit ve bağ kurma, kafamızdaki dünyayı nasıl yarattığımız ve algıladığımız gibi konuları ele alıyor.
Aynı zamanda ebeveyn sevgisinin ve insan cesaretinin inkâr edilemez bir kutlaması gibi, bir ebeveyn ve çocuk arasındaki hayatın sürdürülebilirliğini ve karmaşaların üstesinden gelinmesini sağlayan bağa yer veriyor.

Çok az sayıda romanın 5 yaşında, hayat dolu, Oda dışında, bizim bildiğimiz dışarıdaki modern dünyayı hiç görmemiş olan Jack gibi bir anlatıcısı vardır.
Jack hiçbir zaman rüzgârı ve yağmuru hissetmemiş, Ma'dan başka kimseyi tanımamıştır.
Ma'nın, 17 yaşından beri Oda'dan kurtulmaya çalıştığını bilmiyor. Onun yerine, annesinin sonsuz sevgisi ve onun mutluluğuna odaklanmış olması, Jack'in içinde bulunduğu tehlikenin farkına varmamasını, meraklı, sevecen cesur bir kâşif olmasını sağlamıştır.


Jack'e göre Oda'nın sınırları, harikalar diyarı gibi. Ama bu harikalar dünyası, Ma'nın dış dünyaya girmek için yaptığı cesurca kaçış planı sayesinde, temsil ettiği tüm şaşırtıcı bilinmeyenlerle birlikte çözülecektir.
İşte bu iki bambaşka dünya arasındaki gerilimden dâhiyane Room ortaya çıkmıştır.

The New York Times şöyle diyor: "Kitap benzersiz bir şekilde sevgiden bahsederken bir yandan da yaşadığımız dünyaya taze, kapsamlı bir bakış atıyor."



Tanınmış yazar Michael Cunningham (THE HOURS) şöyle diyor: "ROOM nadiren rastlanan, çok özgün bir sanat eseri. Onu başka hiçbir kitapla karşılaştıramam, bunu övgü mahiyetinde söylüyorum. Kuvvetli, kasvetli bir güzelliği var ve her şeyi açığa vuruyor."

Kitap için kıyasıya bir teklif savaşı yaşandı, sonra sezonun okunması gereken kitabı oldu, aile ve arkadaşlar arasında ödünç verildi ve çok geçmeden ödüller kazandı.
Prestijli Man Booker Ödülü için kısa listeye kaldı. Doğal olarak bu kadar ilgi görünce sinema filminin çekilmesi de konuşuldu. Ama bir çocuğun kafasındaki içsel, sınırsız, sevgi dolu ve anlık dünya, eşit oranda güçlü bir görsel tecrübeye dönüştürülebilir miydi?
Bu soruyu cevaplamak, romanın yazarı Donoghue, korkusuz yaratıcılığa sahip yönetmen Lenny Abrahamson ve küçük ama kendini adamış bir oyuncu kadrosuna düşüyordu.



OYUNCU KADROSU HAKKINDA

BRIE LARSON (Ma)

Larson, günümüzün çok yönlü bir oyuncusu olarak etkileyici bir kariyer yaptı.
Yönetmenliğini Destin Daniel Cretton'ın yaptığı “SHORT TERM 12”deki performansıyla 2014'te En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. Koruyucu aile kurumunun müdürü, dramatik Grace rolüyle Locarno Film Festivali ve Gotham Ödülleri'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı ve Critics' Choice Ödülleri'nde En İyi Kadın Oyuncu dalında aday oldu.
Kısa süre önce “KONG: SKULL ISLAND”da başrolü aldığı açıklandı. Beğeni topladığı ROOM'un ardından, başyapımcılığını Martin Scorsese'nin üstlendiği 70'lerin suç gerilimi “FREE FIRE”da, Sharlto Copley, Cillian Murphy ve Armie Hammer'la birlikte oynayacak.
Son olarak Larson, yazın hit filmi, Judd Apatow'un yönetmenliğini yaptığı “TRAINWRECK”te Amy Schumer'la birlikte rol aldı.
Geçtiğimiz Aralık ayında Mark Wahlberg'le birlikte “THE GAMBLER”da oynadı.
2013'te, Los Angeles Times, dört filminin gösterildiği SXSW Film Festivali'nde onu medyanın ilgi odağı olan genç kadın olarak ilan etti.
“THE SPECTACULAR NOW”da Shailene Woodley'le birlikte oynadı.
Aynı zamanda Joseph Gordon-Levitt'in ilk yönetmenlik denemesi olan “DON JON”da Gordon-Levitt'in karakterinin alaycı, gerçekçi kız kardeşini canlandırdı.
İki film de Sundance ve SXSW festivallerinde gösterildi.
Larson, Toni Collette'in hit Showtime dizisi, Oscar Ödüllü yazar Diablo Cody'nin yarattığı ve Steven Spielberg'ün özgün fikrinden uyarlanan United States of Tara dizisindeki rolüyle tanınıyor.
Diğer filmleri şöyle: “SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD”, “GREENBERG”, “21 JUMP STREET” ve “RAMPART”.



JACOB TREMBLAY (Jack)

Jacob, oyunculuğa 2010 yılında, yer aldığı yurt içi ve yurt dışında yayınlanan reklamlarla başladı.
5 yaşındayken Jacob hızlı bir şekilde beyazperdeye geçti ve ilk film seçmesine katılarak Raja Gosnell'in “SMURFS 2” filminde yer aldı.
Jacob filmde Neil Patrick Harris ve Jayma Mays'in küçük oğullarını canlandırdı.
SMURFS 2'nin ardından Jacob, ABC'nin Motive ve Disney'in Mr. Young dizilerinde yardımcı roller üstlendi, televizyon filmi “My Mother's Future Husband”da yardımcı başrol canlandırdı.
Şu an 8 yaşındaki oyuncu, Vera Farmiga'yla “BURN YOUR MAPS”i çekiyor.
Bu sene başında, Naomi Watts'la birlikte yer aldığı, yardımcı başrolü canlandırdığı “SHUT IN” filminin çekimlerini tamamladı.
ROOM'un ardından Jacob'ı, Kate Bosworth ve Thomas Jame'le “BEFORE I WAKE”te izleyebilirsiniz.
Filmde Jacob, uyuduğu zaman rüyaları ve kâbusları gerçek olan küçük bir yetimi canlandırıyor.



JOAN ALLEN (Nancy)

Üç kez Oscar'a aday gösterilen Joan Allen, şu an Rupert Graves, Alison Pill, Zach Gilford ve Andrew McCarthy ile yer aldığı ABC dizisi The Family'de rol alıyor.
Televizyonda Allen kısa süre önce “The Killing”de Mireille Enos ve Joel Kinnaman'la birlikte rol aldı.
Aynı zamanda David Milch ve Michael Mann'ın dram dizisi “Luck”ta Dustin Hoffman'la oynadı.
2009'da Allen, Lifetime Television biyografik filmi “Georgia O'Keeffe”te Jeremy Irons'la birlikte rol aldı.
Başroldeki karakter ve aynı zamanda filmin başyapımcısı olan oyuncu, Emmy, SAG ve Altın Küre ödüllerinde, bir mini dizi ya da film dalında en iyi kadın oyuncu ve en iyi televizyon filmi dallarında aday gösterildi.
2001'de Allen mini dizi olan “The Mists of Avalon”da Anjelica Huston ve Julianna Margulies'le beraber rol aldı ve bir mini dizi ya da filmdeki En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Emmy'ye aday gösterildi.
Allen aynı zamanda Oliver Stone'un NIXON filmindeki rolüyle ilk kez Oscar Ödülü'ne aday gösterildi, birçok eleştirmen derneğinden ödül kazandı.
Bunlar arasında Los Angeles Film Eleştirmenleri Derneği ve National Society of Film Critics var.
Aynı zamanda En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Oyuncu Kadrosu dallarında da SAG adaylıkları var.Allen ikinci En iyi Kadın Oyuncu Oscar Ödülü adaylığını, Arthur Miller'ın “THE CRUCIBLE”ındaki rolüyle aldı.
Bu rolüyle Altın Küre'ye de aday gösterildi.Hemen ardından “THE ICE STORM”da Kevin Kline ve Sigourney Weaver'la, “PLEASANTVILLE”de William H. Macy ve Jeff Daniels'la oynadı ve büyük beğeni toplamanın yanı sıra birçok eleştirmen ödülü de aldı.
“THE CONTENDER”daki başrolüyle Allen, Altın Küre, Oscar, SAG ve Independent Spirit Ödülleri'nde En İyi Kadın Oyuncu dalında aday oldu.
Allen'ın diğer filmleri arasında şunlar yer alıyor: “THE BOURNE ULTIMATUM”; “A GOOD MARRIAGE”; “THE BOURNE SUPREMACY”; “THE NOTEBOOK”; “COMPROMISING POSITIONS”; “PEGGY SUE GOT MARRIED”; “MANHUNTER”; “TUCKER: THE MAN AND HIS DREAM”; “ETHAN FROME ve THE UPSIDE OF ANGER”.



YAPIM KADROSU HAKKINDA

LENNY ABRAHAMSON (Yönetmen)

Lenny’nin ilk kısa filmi “3 JOES”, Cork Film Festivali'nde En İyi Avrupa Kısa Filmi ödülünü, Oberhausen Kısa Film Festivali'nde de Organizer's Ödülü'nü kazandı.
İrlanda, İngiltere ve dünya çapında birçok TV reklamı yönettikten sonra ilk sinema filmi, Mark O'Halloran'ın yazdığı karamsar komedi “ADAM & PAUL”ü yönetti ve film 2004'te çıktı.
ADAM & PAUL, 2004 Galway Film Fleadh'te En İyi İlk Sinema Filmi ve 2005 Sofya Uluslararası Film Festivali'nde Grand Prix ödüllerini kazandı.
İkinci sinema filmi, yine yazar Mark O'Halloran'la çalıştığı “GARAGE”, 2007 Cannes Film Festivali'nde Director's Fortnight'a seçildi, CICAE Art ve Essai ödüllerini kazandı.
Film aynı zamanda En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu dallarında 2008 İrlanda Sinema ve Televizyon Ödülleri'nde (IFTA) ödül kazandı.
Bunun yanı sıra Londra Evening Standard Film Ödülleri'nde de Pat Shortt, En İyi Erkek Oyuncu ödülü kazandı. Üçüncü sinema filmi “WHAT RICHARD DID” 2012 yılında çıktı ve beğeni topladı.
Malcolm Campbell'ın yazdığı film, bir yaz gecesi dünyası altüst olan zengin bir Dublin gencinin hikâyesini anlatıyor.


“WHAT RICHARD DID”in, 2012 Toronto Uluslararası Film Festivali'nde galası yapıldı ve 2012 BFI Londra Film Festivali'yle 2013 Tribeca Film Festivali'ne seçildi.
Abrahamson'ın dördüncü sinema filmi, Domnhall Gleeson, Michael Fassbender ve Maggie Gyllenhaal'ın rol aldığı “RANK”te, gruba adını veren, sürekli dev bir kukla kafasıyla gezen gizemli Frank'in liderliğini yaptığı avangart pop grubuna giren genç müzisyenin hikâyesi anlatılıyor.
FRANK'in galası büyük beğeni topladığı 2014 Sundance Film Festivali'nde yapıldı.
Abrahamson'ın birçok projesi arasında Sarah Waters'ın romanından uyarlanan, “THE LITTLE STRANGER”ın yanı sıra, Element Laird Hunt'ın iç savaş romanından uyarlanan “NEVERHOME” yer alıyor.


EMMA DONOGHUE (Senarist/Roman Yazarı)

Emma Donoghue, radyo, tiyatro ve TV için oyunların yanı sıra kurgu ve tarih konularında da yazıyor.
Çok satan uluslararası romanı Room'la tanınan yazar, Man Booker ve Orange Ödülleri'nde kısa listeye kaldı, Commonwealth (Kanada/Karayipler) ödülünü ve Rogers Writers' Trust ve Hughes Yılın İrlanda Romanı ödüllerini aldı.
Kurgu romanları modernden (Stir-fry, Hood, Landing ve Touchy Subjects) tarihi romanlara (Slammerkin, The Woman Who Gave Birth to Rabbits, Life Mask, The Sealed Letter ve Astray) ve peri masallarına (Kissing The Witch) uzanan birçok türü kapsıyor.


Filmin mmknmrtb notu: 3.5 / 5