24.4.16

Sharunas Bartas: Kariyerimdeki bütün filmler oldukça kişiseldir.



Litvanyalı yönetmen/oyuncu Sharunas Bartas, İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma’sında gösterilen yeni filmi 'Peace to Us in Our Dreams /  Bize Rüyalarımızda Huzur Ver’de izleyiciyi şehirden uzakta tefekküre çağırıyor.

Yönetmenin kendisinin de kamera karşısına geçtiği film bir baba, yaşdönümündeki kızı ve keman sanatçısı partnerinin bir kır evinde inzivaya çekilişleri üzerine.

Tabii ki onlar kadar ‘şehirli’ olmayan bölge sakinleri de hayatlarını sorgulayanlar arasında.

Yönetmenle, âdeti olduğu üzere uzun planlarla ve dingin bir ritimle şekillendirdiği filmini konuştuk.

‘Bize Rüyalarımızda Huzur Ver’, eleştirmenlerce kariyerinizin en kişisel hikâyelerinden biri olarak kabul edildi. Başından beri böyle bir niyetle mi yola çıkmıştınız, yoksa hikâye kendiliğinden mi böyle gelişti?




Bunu, tüm filmlerim için söyleyebilirsiniz. Kariyerimdeki bütün filmler oldukça kişiseldir ve hep bu niyetle yola koyulurum.

Beklenmedik ziyaretçiyi oynayan Klaudia Korshunova, filmdeki tek profesyonel oyuncu. Kızınız da dahil olmak üzere diğer bütün oyuncular amatörlerden oluşuyor. Böyle bir seçim yapmanızın belli bir sebebi var mıydı?

Oyuncuları her zaman role uygunlukları doğrultusunda seçerim. Bu seferki de istisna değildi.




Filmde sizin oynadığınız karakterle kızı arasında geçen ve gerçeklik fikrinin tartışıldığı diyalog, bu yönüyle bir anlamda filmin de temelindeki fikirleri yansıtıyor. Halihazırda ayrıntılı senaryolardansa kısa sinopsislerle çalışmayı tercih ettiğiniz biliniyor. Peki bu diyalog için hangisi geçerli? Elinizde yazılı bir metin var mıydı, yoksa doğaçlandı mı?

Filmlerimde hiçbir şey doğaçlama ürünü değildir. Bazen yazılı olandan yola çıkmaktansa, çekimler sırasındaki o özel ânı yakalamayı amaçladığım söylenebilir, tabii. Temel yönlendirmelerin yazılı olduğu bir senaryoyla yola çıktıktan sonra filmimin çekimler sırasında şekillenip gelişmesini isterim.



Karakterlerinin kişisel hayatlarına odaklanan filmler, genelde diyaloglara ağırlık verir. ‘Bize Rüyalarımızda Huzur Ver’de ise karakterlerin kendi başlarına kaldıkları durumlar ağırlıkta. Bu, kahramanların dünyayı nasıl farklı algıladıklarını göstermek için tercih ettiğiniz bir yöntem miydi?

Öyle de diyebilirsiniz. Karakterlerin kendi başlarına kaldıkları durumlar olarak nitelendirdiğiniz anlara odaklanmak onların birbirlerinden farkını da ortaya çıkartabilmeye yarıyor. Çünkü birisiyle iletişim kurmaya çalıştığınızda asıl amacınız da bu oluyor, hiçbir zaman tam anlamıyla kendiniz olarak davranamayabiliyorsunuz. Bir diyalog içindeyken her zaman kendinizden de ödün verirsiniz.



Yönetmen: Sharunas Bartas
Senarist: Sharunas Bartas
Oyuncular: Sharunas Bartas, Lora Kmieliauskaite, Ina Marija Bartaite, Edvinas Goldsteinas, Eugenijus Barunovas, Aushra Eitmontiene
Görüntü Yönetmeni: Eitvydas Doshkus
Kurgucu: Gintare Sokelyte
Özgün Müzik: Alexander Zekke
Yapımcı: Jurga Dikciuviene, Sharunas Bartas
Yapım: 2015, Litvanya / Fransa / Rusya, 107´


Filmin mmknmrtb notu :  3.5 / 5