28.5.16

SALT Galata'da Perşembe Sineması Haziran Programı



SALT tarafından Garanti Mortgage desteğiyle hazırlanan Perşembe Sineması programı bu yıl, dünya fuarları ve kupaları ile olimpiyatların, düzenlendikleri şehirlere geçici ve kalıcı etkilerine odaklanıyor.

Haziran gösterimlerinin ardından, Eylül-Aralık aylarında programın ikinci bölümü gerçekleştirilecek.

Perşembe Sineması Haziran Programı


The World’s Greatest Fair [Dünyanın En Harika Fuarı] (2004)

2 Haziran, 19.00
SALT Galata, Oditoryum

Yönetmen: Scott Huegerich ve Bob Miano
116 dakika
İngilizce; Türkçe alt yazılı

Theodore Roosevelt’in “Amerikan yüzyılı” olarak nitelendirdiği dönemin başlangıcıdır.
1904 St. Louis Dünya Fuarı’nın o zamana kadarki en iyi ve kapsamlı fuar olması amaçlanır; öyle de olur.
Bir dizi ilgi çekici, samimi ve eğlenceli hikâye üzerinden ilerleyen bu belgesel film, Amerika tarihinin önemli bir kesitine odaklanıyor.

Resmî olarak “Louisiana Satınalma Fuarı” adıyla bilinen fuar, Amerika Birleşik Devletleri’nin 1803’te Louisiana topraklarını Fransa’dan satın alışının 100. yıl dönümü kutlaması olarak planlandı.
Hem bölgedeki ticari fuarların devamı olan hem de tüketim malları ile popüler kültürü ilk kez bir arada halkın ilgisine sunan sergi, pek çok dünya fuarı gibi ardında mimari izler bıraktı.
Fuardaki yapıların birçoğu geçici bir süre için inşa edilmiş olmakla birlikte, Palace of Fine Arts yapısı hâlen Saint Louise Art Museum olarak faaliyet göstermektedir.






Africa United [Birleşik Afrika] (2010)

9 Haziran, 19.00
SALT Galata, Oditoryum

Yönetmen: Debs Gardner-Paterson
88 dakika
İngilizce; Türkçe altyazılı

Africa United [Birleşik Afrika], 2010 FIFA Dünya Kupası’nın Johannesburg’taki açılış törenine katılmak için yaklaşık 5000 km yol kateden Ruandalı üç çocuğun hikâyesini anlatır.
Yanlış otobüse binerek Kongo sınırını geçen çocuklar, kendilerini birden bir felaketin ortasında bulur; ne kimlik, ne para, ne de inandırıcı bir mazaretleri vardır.
Mülteci kampına yerleştirilen bu üç cingöz, akıl almaz bir marifetle, ellerindeki Dünya Kupası afişini harita yaparak kamptan kaçmayı ve hayallerini gerçekleştirmeyi başarır.
Yedi ülkede geçen bu yolculuk, daha önce görülmemiş bir Afrika’yı gün yüzüne çıkarıyor.

FIFA Dünya Kupası, 1930’da Uruguay’daki ilk resmî organizasyondan 2000’lere kadar Amerika ve Avrupa kıtası ülkelerinde yapıldı. Asya’daki ilk organizasyon 2002’de gerçekleştirildi.
Yalnızca Afrika ülkelerine aday olma hakkının tanındığı 2010 Dünya Kupası’nın ev sahibi ise, oylamada Mısır ve Fas’ı geride bırakan Güney Afrika Cumhuriyeti oldu.






Beijing Taxi [Pekin Taksi] (2010)

16 Haziran, 19.00
SALT Galata, Oditoryum

Yönetmen: Miao Wang
78 dakika
Mandarin; Türkçe ve İngilizce altyazılı

Bu belgesel film, Çin’in sarsıcı bir dönüşümden geçmekte olan tarihî başkentinin güncel, sansürsüz ve zengin bir sinemasal portresini çizer.
2008 Pekin Yaz Olimpiyatları’nı fon olarak kullanan film, modern hayatın sorunları ve değişen değerleriyle yüzleşen üç taksi şoförünün hayatını gerçekçi bir yaklaşımla aktarır.
Mizah ve sessiz bir kararlılıkla harmanlanan gündelik hayat mücadelelerine yer veren film, Çin’in dönüşen kalıplarının karmaşık ve bir o kadar da çelişkili tabiatına dikkati çeker.

Pekin’in 2008 Yaz Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak olması, uluslararası tanınırlıkta çeşitli projeleri de içeren devasa bir inşaat sürecini başlattı.
Bunlardan “Kuş Yuvası” olarak da bilinen Ulusal Stadyum projesi, Basel merkezli Herzog & de Meuron mimarlık ofisi tarafından, yerel kurumlardan China Architecture Design & Research Group ile uluslararası mühendislik firması Arup iş birliği ve Ai Weiwei’nin sanat danışmanlığında hayata geçirilmiştir.






Suçlular Aramızda (1964)

23 Haziran, 19.00
SALT Galata, Oditoryum

Yönetmen: Metin Erksan
98 dakika
Türkçe; İngilizce altyazılı

Varlıklı bir ailenin İstanbul’daki konağından çok değerli olduğu söylenen bir kolye çalınır.
İşin gerçeği, kolye sahtedir.
Hırsızlar ile ailenin oğlu arasında bir gurur meselesi ve üstünlük mücadelesine dönüşen sahte kolye, toplumsal sınıf çatışmaları ve bireysel adaletin sembolü olur.
Polisiye romanları andıran yapısıyla büyük ilgi gören Suçlular Aramızda, 1965’te düzenlenen 34. İzmir Enternasyonal Fuarı 1. Film Şenliği’nde Metin Erksan’a “En İyi Yönetmen” ödülünü kazandırdı; aynı yıl film, Milano Film Festivali’nde “En İyi Sosyal İçerikli Film” ödülüne layık görüldü.

34. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamındaki ilk film şenliği Manolya Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi.
Şenlikte, Osman Seden’in Affetmeyen Kadın (1964), Nevzat Pesen’in Ahtapotun Kolları (1964) ile Hülya (1965), Atıf Yılmaz’ın Keşanlı Ali Destanı (1964) ile Sayılı Dakikalar (1965), Sırrı Gültekin’in Kavgasız Yaşayalım (1963), Ömer Lütfi Akad ve Memduh Ün’ün Üç Tekerlekli Bisiklet (1963), Tunç Başaran’ın Kara Memed (1964), Natuk Baytan’ın Sahildeki Ceset (1964) ve Metin Erksan’ın Suçlular Aramızda (1964) filmleri yarıştı.
Beş gece süren gösterimlerin ardından jüri oylamasının sonuçlarına göre belirlenen ödüller Kübana Gazinosu’nda dağıtıldı.


Perşembe Sineması, Garanti Mortgage desteğiyle gerçekleştirilmektedir.
Katılım ücretsizdir.
Rezervasyon yapılmamaktadır.