26.6.16

Hrútar :: Biz ve Koyunlarımız İçin



Kuzey’in nefes kesen manzarası, sevimli sıcacık mizahı ve iki kardeşin duygusal hikayesi ile İzlanda’nın Oscar adayı filmi.

Gummi ve Kiddo, şehrin dışında geniş bir vadide yan yana evlerde yaşayan yaşlı iki kardeştir. 
Babadan kalma meslekleri olan koç yetiştiriciliğine devam etmekte ve ülkenin en iyi koçlarını yetiştirmektedirler. 
Her sene kasabada düzenlenen ya Gummi’nin ya da Kiddo’nun kazandığı en iyi koç yarışmasında büyük ödülü almak için mücadele eden ve tek hayatları koçları olan bu iki kardeş, birbirleri ile 40 yıldır konuşmamaktadırlar.

Birgün Kiddo’nun koçu bulaşıcı ve ölümcül bir hastalığa yakalanır. Yetkililer tüm kasabayı boşaltıp, tüm hayvanların da itlaf edilmesinin en uygun çözüm olduğunda ısrarcıdır. 
Ancak 40 yıldır birbirleri ile konuşmayacak kadar inatçı olan bu ikili, iş koçlarına gelince de bu kadar çabuk pes etmeyecektir.

2015 Cannes Film Festivali 'Belirli Bir Bakış' ödülü sahibi İnatçılar, 17 Haziran'da gösterime girdi.




Ortak 'düşman' karşısında çaresiz kalınınca -kendisiyle pek de hoşlaşılmayan- komşuya, akrabaya -hem de karşılıklı olarak- muhtaç olmanın, ocağına düşmenin halini, İzlanda köy hayatından örnek bir öykü ve 'ibretle' anlatan filmin evrenselliği, hiç şüphe götürmüyor..



Öte yandan, aynı öyküyü metaforik bir okumayla -mesela- ülkemizin -her açıdan- (hadi 'adeta' diyelim!) parçalanmış durumuna benzetmek de mümkün..
Ya, aynı gemide olduğumuzu, dostluğumuzu, kardeşliğimizi görmeden, ayrı ayrı yok olacağız; ya da bir an önce barışarak, güçlerimizi birleştirip mücadele vererek, hep birlikte karanlığa yenilerek yok olacağız!.
Tamam tamam enseyi karartmayalım- veyahut, hep birlikte aydınlığa kavuşacağız..




Birbirlerine dargın iki kardeşin -mecbur kaldıklarında- haberleşmelerini sağlayan 'postacı köpek' benzeri sahneler -arada sırada- yüzümüzde bir tebessüm oluşturuyorsa da; Hrútar, her anını tamamen saran yalnızlık duygusunun, çaresizliğin ve iletişimsizliğin içimizi üşüttüğü, ağır bir dramdan ibaret..




Hele o, soluk aldırmaz cinsinden ve buzdan bir fırtınanın da etkisiyle adeta 'ruh dondurucu' bir hâl alan finalin yaşattığı o tarifi namümkün duygu yoğunluğu ve hüzne ne demeli!.
Sırf -mükemmel bir başarıyla üstesinden gelinen- bu zorlu sekans için bile bu filme gidilir ve tüm yaratıcıları da ayakta alkışlanır..



Hrútar / İnatçılar / Rams


Senarist ve yönetmen: Grímur Hákonarson
Oyuncular: Sigurður Sigurjónsson, Theodór Júlíusson, Charlotte Bøving, Jón Benónýsson, Gunnar Jónsson
Yapım: 2015,  Iceland | Denmark | Norway | Poland, 93'

3.5 / 5