9.6.16

İstanbul Modern Sinema : Nordik Film Festivali



İstanbul Modern Sinema, İskandinav sinemasından dünya çapında öne çıkan, yeni filmleri bir araya getirdiği program serisine devam ediyor.

Danimarka, İsveç, Norveç, Finlandiya ve İzlanda sinemalarının bu yıl çok konuşulan filmleri arasında yeni Norveç sinemasının gözde isimlerinden Joachim Trier’in İngilizce çektiği Sessiz Çığlık (Louder Than Bombs) göze çarpıyor.

Son yıllarda en az sineması kadar TV dizileriyle de kendinden söz ettiren Norveç, seçkide İşgal Altında (Okkupert) adlı bir yapımla da yer alıyor.

Danimarka ise bu yıl Oscar’da yarışan Savaş (Krigen) ile temsil ediliyor.
Filmde Afganistan’da göreve gönderilen bir kumandanın savaşla ilgili içine düştüğü çelişkili durum anlatılıyor.

Programdaki bir diğer film ise İzlanda’nın şiirsel manzarasında geçen, hassas, etkileyici büyüme hikayesi Serçeler (Þrestir).

Daha iyi görmek için tıkla





DALGA (BØLGEN ), 2015

Norveç | HDD, Renkli,  105’ | Norveççe

Yönetmen:  Roar Uthaug        

Oyuncular: Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Fridtjov Såheim

Norveç’te bulunan Geiranger Fiyordu’nun üzerindeki dağ geçidi çöker. Denize düşen dev buzullar, 85 metre yüksekliğinde dalgalar yaratarak bir tsunami felaketini tetikler.
Ünlü jeoloji uzmanı Kristian ise, bu korkunç felaketten etkilenenler arasındadır ve hayatta kalmak için zamanla yarışmak zorunda kalacaktır.
Bu yıl Norveç’in “Yabancı Dilde En İyi Film” dalında Oscar adayı gösterdiği yapım, etkileyici görsel efektleri ile dikkat çeken bir doğal felaket filmi.






İNSANLAR VE TAVUKLAR (MÆND OG HØNS), 2015

Danimarka, Almanya | DCP, Renkli, 104’ | Danca

Yönetmen: Anders Thomas Jensen

Oyuncular: Mads Mikkelsen, David Dencik, Nikolaj Lie Kaas

Birbirleriyle pek iyi geçinemeyen tuhaf Elias ve Gabriel kardeşler, vefat eden babalarının bıraktığı bir videoyu izlemeleriyle kendilerinin evlat edinildiğini öğrenirler.
Bunun üzerine biyolojik babalarını bulmak üzere bir yolculuğa çıkarlar. Çıktıkları bu yolculukta karşılaşacakları yeni kardeşleriyle ve onların kendilerinden de tuhaf olan dünyalarına adım atmalarıyla olaylar akıl almaz bir hal alacaktır.
Jensen’in on yıl aradan sonra çektiği film, tavuk-yumurta mevzusuna absürt bir yerden bakan, yılın en sıradışı filmlerinden.






SERÇELER (ÞRESTİR ), 2015

İzlanda, Danimarka, Hırvatistan | DCP, Renkli, 99’ | İzlandaca, İngilizce

Yönetmen: Rúnar Rúnarsson

Oyuncular: Atli Oskar Fjalarsson, Rade Serbedzija, Ingvar Eggert Sigurðsson

Kilise korosunda şarkı söyleyen 16 yaşındaki Ari, melek yüzlü ve tiz sesli bir gençtir.
Bir gün, annesiyle yaşadığı Reykjavik’ten babasının yanına Westfjords’a gönderilir.
Yaşadığı bu çevre değişikliği ve babasıyla olan sancılı ilişkisi karşısında ayakta kalmaya çaba sarfederek, kendi yolunu bulmaya çalışacaktır.
İzlanda’nın şiirsel manzarası eşliğinde geçen film, hassas ve etkileyici bir büyüme hikayesi.






SESSİZ ÇIĞLIK (LOUDER THAN BOMBS), 2015

Norveç, Danimarka, Fransa | DCP, Renkli, 115’ | İngilizce, Fransızca

Yönetmen: Joachim Trier

Oyuncular: Jesse Eisenberg, Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, Amy Ryan

Ölümünün üçüncü yılında fotoğrafçı Isabelle Reed’in anısına düzenlenen fotoğraf sergisi, ailenin büyük oğlu Jonah’ın eve dönmesini sağlar.
Jonah günlerini, görüşmekten kaçındığı babası Gene ve yıllardır görmediği kardeşi Condrad ile geçirmek zorunda kalır.
2015 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan filmde, Isabelle’in hayatına dair karşımıza çıkan geri dönüşlerin arasında Reed ailesinin bir yandan acılarıyla başa çıkmaya çalışırken bir yandan da aralarındaki ilişkileri düzeltme çabalarına tanık oluyoruz.






SAVAŞ (KRIGEN), 2015

Danimarka | DCP, Renkli, 86’ | Danca, İngilizce, Arapça

Yönetmen: Tobias Lindholm

Oyuncular: Pilou Asbaek, Tuva Novotny, Soren Malling, Charlotte Munck, Dar Salim

Afganistan’da görevli bir bölüğün kumandanı olan Claus rutin bir görev sırasında askerleri ağır ateş altında kalınca hem kendisi hem de ailesi için ciddi sonuçlar doğuracak bir karar almak zorunda kalır.
Bu sırada eşi Maria ise Danimarka’da babalarını özleyen üç çocukları ile günlük hayatlarını sürdürmek için çabalamaktadır.
Taht Oyunları (Game of Thrones) dizisinin taze aktörü Pilou Asbæk’in başrolü üstlendiği film, 88. Oscar ödüllerinde En İyi Yabancı Film ödülüne aday olmuştu.






İŞGAL ALTINDA (OKKUPERT), 2015

Norway | HDD, Renkli, 92’ | Norveççe

Yönetmen: Erik Skjoldbjærg

Oyuncular: Ane Dahl Torp, Eldar Skar, Henrik Mestad

Norveçli ünlü yazar Jo Nesbø’nun fikir babası olduğu dizi, yakın gelecekte Norveç’in, Avrupa Birliği adına Rusya tarafından işgal etmesi senaryosu üzerine kurulu politik bir polisiye.
Yeni göreve gelen Norveç hükümeti çevreci politikalar sebebiyle kuzey denizindeki tüm petrol ve doğalgaz çalışmalarını durdurur.
Bunun üzerine başbakanı kaçıran Ruslar üretimin yeniden başlaması için hükümete baskı kurmaya çalışırlar.
İlk iki bölümünü izleyeceğimiz dizi, yayınlandığında tamamen kurgu olmasına rağmen, Norveç ile Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerin gerilmesine sebep olmuştu.






BUNDAN SONRA (EFTERSKALV), 2015

İsveç, Polonya | DCP, Renkli, 102’ | İsveççe

Yönetmen: Magnus Von Horn

Oyuncular: Sven Ahlström, Mats Blomgren, Stefan Cronwall

Dünya prömiyerini geçtiğimiz yıl Cannes´da, Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde yapan ve Magnus Von Horn’un ilk filmi olan Bundan Sonra, eski kız arkadaşını öldürdüğü için hapis yatan John’un cezasını çektikten sonra eve dönüşünü konu alıyor.
Olanları ardında bırakarak yeni bir hayata başlamak ümidiyle evine geri dönen John, kasabasındakiler tarafından cezalandırılmaya devam etmektedir.
John’un tutunma çabalarını analiz eden bu etkileyici karakter portresi iyi bir Avrupa sineması örneği.






YUVA HASRETİ (DE NÆRMESTE), 2015 (18 yaşın altındaki izleyiciler için uygun değildir)

Norveç | DCP, Renkli, 106’ | Norveççe, İngilizce

Yönetmen: Anne Sewitsky

Oyuncular: Ine Marie Wilmann, Simon J. Berger, Anneke von der Lippe

Sundance Film Festivali’ne görücüye çıkan Homesick, sıcak bir aile arayışı içindeki bir kadın hakkında. Soğuk bir anne ve alkolik bir babanın kızı olan Charlotte ile ailesiyle birlikte Oslo’ya taşınan Henrik üvey kardeş olmalarına rağmen hayatlarında ilk defa tanışırlar ve tüm engellere rağmen birbirlerine aşık olurlar.
İlişkileri, adeta hayatları boyunca onları sevgisinden mahrum etmiş annelerine bir isyan niteliğindedir. Aile üzerine tabuları deşen, alışılagelmişin dışında bu aile dramı güçlü oyunculuklarıyla öne çıkıyor.






TERSANE (YARDEN), 2016

İsveç, Almanya | DCP, Renkli, 80’ | İsveççe

Yönetmen: Måns Månsson

Oyuncular: Dennis Axnér, Veselko Bedi, Robert Bengtsson

Kristian Lunderg’in aynı adlı romanından uyarlanan film, işinden kovulan bir şairin geçinmek için mecburen Malmö’de bir tersanede çalışmaya başlamasıyla değişen hayatını konu alıyor.
Alıştığı entelektüel dünyadan kopan yazar, artık adı yerine 11811 numara olarak anılan, saat başı ücretle çalışan bir işçiye dönüşmüştür.
Çoğunlukla göçmenlerin çalıştığı bu iş yerinde bir çok çelişik durum karşısında kalan 11811, sonunda oğluna bakabilmek için maddi manevi zorluklarla dolu çalışma şartlarına ayak uydurur.
Günümüzün çalışma dünyasını yansıtan sosyal gerçekçi, kasvetli bir dram.







ŞAMPİYON (MIEKKAILIJA), 2015

Finlandiya, Estonya, Almanya  HDD, Renkli, 93’ | Estonyaca, Rusça

Yönetmen: Klaus Härö

Oyuncular: Lembit Ulfsak, Kirill Käro, Märt Avandi

Estonyalı ünlü eskrimci Endel Nelis’in hayat hikayesinden filme aktarılan film, 2. Dünya Savaşı sırasında Rusya’da gizli polis teşkilatından kaçmak amacıyla Leningrad’dan Estonya’ya kaçarak orada en büyük tukusu olan eskrim sporunu çocuklara öğretmesini anlatıyor.
Nelis, öğretmen olarak çalışmaya başladığı okulda bir eskrim kulübü kurar ve Rusya işgali sırasında birçoğu öksüz kalmış çocuklar için bir idol ve baba figürüne dönüşür.
Film, bu yıl hem Altın Küre, hem de Oscar ödüllerinde En İyi Yabancı Film kategorisinde aday olmuştu.