23.7.16

I Am Not Salvador / Ben Salvador Değilim


Bir uyarı ve filmin mmknmrtb notu ::

Uyarı: Bize bu şekilde gönderildiği için yayına soktuğumuz filmin bu yapım notu -daha doğrusu- öyküsü, filmin konusunu
-baştan sona ve hiçbir gelişme atlanmadan- anlatmaktadır..

Yine de merak edip bu öyküyü bir de beyaz perdede izlemek isteyenlerin -komedi olan türü pek alışıldık olmasa da- bir İran filminden beklenebilecek teknik ve oyunculuk kalitesiyle karşılaşacakları kesin..

Amacının o olup olmadığı tartışılır belki ama filmin bana anlattığı şey; dünyanın birbirinden -hem coğrafi hem de kültürel düzeyde- apayrı ülke insanlarının benzerliklerine vurgu yaparken, onları kesin ve hoyratça bir biçimde ayıran tek şeyin -ne dil, ne renk ne bayrak- sadece din olduğudur ki buna itiraz edecek olanın aklını alırım!.

2.5  /5



Naser, orta yaşlı inançlı bir öğretmendir. 
Elham isimli eşi ve Sogol isimli bir kızı vardır. 
Bir gün para dolu bir çanta bulur ve çantayı sahibine hiç beklemeden iade eder. 





Paranın sahibi Naser’in bu güzel davranışı karşısında ona bir para ödülü gönderir, ama Naser onu da iade eder.
Bunun ardından bir televizyon kanalı onu ve eşini olayı anlatmak üzere programa konuk eder. 

Naser’in eşi Elham, sürekli başka bir kadını rüyasında gördüğünü Naser’i anlatır ancak Naser bu rüyalara bir anlam verememektedir.

Bir gün Siamak isimli bir turizm acente yetkilisi Naser ile temas kurar ve onlarla özel bir konuyu görüşmek üzere kahvaltıya davet eder ve acentesinin bu davranıştan dolayı ona ailesiyle birlikte bir haftalık bir Brezilya seyahati hediye ettiğini açıklar. 
Naser önce bu teklifi kabul etmez, ancak eşinin ricası üzerine kabul eder.





Naser ailesiyle birlikte Brezilya’ya gider ancak seyahatin daha başında oradaki kültür farklılıklardan dolayı huzursuzluk duymaya başlar. 
Ailesiyle birlikte otele yerleştikten sonra Siyamak ile birlikte sahile gider ve dolaşırken “Angela” isimli Brezilyalı güzel bir kız tarafından kovalanır. 
Naser kız’dan kaçarken eli yüzüne çarpar ve kız ondan şikâyetçi olduğunu sahil polisine anlatır. 
Naser neden kız tarafından kovalandığını bilmemektedir, çünkü kızın eski nişanlısı olan Salvador’a olan benzerliğinden habersizdir.

Angela bir şartla ona olan şikâyetinden vaz geçeceğini söyler.
Angela’nın eski nişanlısı olan Salvador onu kandırmış ve paralarını alarak kaçmıştır. 
Angela Naser’den kısa süreliğine büyükannesinin önünde Salvador rolünü oynamasını ister, çünkü büyükannesi hasta ve ölmek üzeredir ve Angela’nın evlenmesi şartıyla büyük mirası ona vereceğini söz vermiştir.




Naser Angela’nın şartını kabul eder ve ailesinin yanına otele döner.
Ertesi gün ailesiyle birlikte hayvanat bahçesine gezmeye gider; ancak Siamak ve Angela ile karşılaşır. 
Eşi Angela’yı görür ve onların neden Naser’i aradıklarını sorar; Naser olayı geçiştirir ve onlarla Angela’nın büyükannesini karşılamaya gider.
Eşi olaya bir anlam verememiştir; kızıyla birlikte otele döner.

Naser Salvador’a benzemek için saçını tıraş eder ve onun gibi giyinerek, Angela ile birlikte onun büyükannesini karşılamaya gider.
Naser Portekizce bilmediğinden ses tellerinin hasta olduğunu ve konuşamadığını ima etmek zorundadır. 
Büyükanneyi karşıladıktan sonra onlardan ayrılır ve otele döner.





Naser otele döner, ancak yeni kıyafeti ve saç tıraşıyla eşi ve kızını şoke eder; ancak olayı eşine anlatmaz ve sadece bir hayır işi için böyle yaptığını söyler. 
Naser uyurken eşi Elham onun elbiselerini inceler ve bir ruj lekesi görür ve Naser’i uyandırarak gördüğü rüyaların nedenini anladığını ve Naser’in onu aldattığını haykırarak söyler.

Naser eşine onu yanlış anladığını ve böyle bir şeyin kesinlikle olmadığını kızgınlıkla anlatmaya çalışır, ancak Elham çok kızgın olduğundan ona küser. 
Naser bütün detayları eşine anlatması için Siyamak’i arar ve onlarla buluşma ayarlar.
Siyamak, Elham’a her şeyi anlatır ve konu aydınlanır; ancak artık bu yardım için Naser’in eşi Elham da olaya katılmak zorundadır.




Bu arada Siyamak aslında Angela’ya aşıktır ve onunla evlenmek ister ve bunu da Naser ve eşine anlatır. 
Dans öğretmeni olan Angela’nın kimsesi yoktur ve kimsesiz çocukları barındıran bir okul için öğretmenlik yapmaktadır ve o büyükannesinden o parayı da okulun kapanmaması ve devam etmesi için almayı çalışıyor ancak büyükannesinin evlenme şartından dolayı bunu ona söyleyemiyor.





Büyükanne Naser ve eşini yemeğe davet eder. Naser eşini kız kardeşi olarak ve Angela da Siyamak’i şoförü olarak tanıtmıştır.
Büyükanne bir televizyon programının düzenlediği davet için Naser ve Angela’nın da katılmasını ister ancak Naser’in sahneye davet edilmesi üzerine Naser Tüm gerçeği anlatır. Gerçeklerden etkilenen büyükanne çok etkilenir ve çeki Angela’ya verir ve böylece okul kapanmadan faaliyetine devam eder. 
Finalde Dünyaca ünlü Brezilyalı Rivaldo okula gelir ve yardımın yanısıra çocuklara futbol topları hediye eder. 
Naser ailesiyle birlikte ülkesine döner ancak havalimanında yine başka bir kadın tarafından Salvador’la karıştırılır ve kovalanır.






Gösterim Tarihi: 15 Temmuz 2016
Dağıtım: Mars Dağıtım
İthalat: ENG Şirketler Grubu
Türü: Komedi
Yapım Yılı: 2016
Süre: 88 dk.
Yönetmen: Manouchehr Hadi
Senaryo: Reza Maghsoodi
Görüntü Yönetmeni: Ebrahim Ghafori
Müzik: Amir Tavassoli
Oyuncular: Yekta Naser, Carol Vidotti, Reza Attaran, Rivaldo Ferreira, Bri Fiocca, Mehdi Mehrabi