13.10.16

SALT Galata'da Performans: Modern Sanat Kamu Koleksiyonu



Manuel Pelmuş ve Alexandra Pirici’nin bu performatif işi, modernitenin söylemler tarihi ile önemli anları arasında bir diyalog oluşturarak modern sanata özgün bir bakış sunar.
Seçili modern sanat eserlerini beden hareketleriyle canlandırmaya dayalı olan performans, SALT Galata’da Mustafa Karadağ, Buyan Yağmur Memişoğulları ve Müge Olacak tarafından Türkçe anlatımla gerçekleştirilecek.

Performansta canlandırılacak eserler arasında Pablo Picasso’nun Guernica (1937) ve Max Beckmann’ın Sahil (1927) resmiyle Constantin Brancusi’nin Mekânda Kuş (1932-40) heykeli yer alıyor.

Modern Sanat Kamu Koleksiyonu (2014), Çarşamba’dan Pazar’a her gün üç saat, yapının birinci katı ile diğer yerlerine yayılacak bir sergi şeklinde hazırlandı.
Bu temelde performans, maddi olmayan üretimler ve bunların ekonomisine ilişkin soruları irdelemeyi amaçlıyor.
Ayrıca, tarih yazımına yön veren müzelerin geleneksel açıdan köşe taşı addedilen kalıcı koleksiyonlarının olması ya da -özellikle SALT’ın durumunda- olmamasının ne anlama geldiğini sorguluyor.

L'internationale müze konfederasyonunun karşılıklı ödünç anlaşması çerçevesinde Van Abbemuseum'dan alınan iş, SALT’ın Tek ve Çok sergisi kapsamında sunuluyor.




Oyuncuların hazırlık süreçlerine eşlik eden Pelmuş, 13 Ekim Perşembe saat 19.00’da SALT Galata’da, sanat pratiğinin yanı sıra serginin irdelediği özgün kopyalar kavramıyla performansın nasıl ilişkilendiği üzerine bir konuşma (İngilizce) yapacak.

13 Ekim - 6 Kasım
Çarşamba - Cumartesi 16.00 - 19.00
Pazar 15.00 - 18.00