6.12.16

Görümce :: Bahçelerde Börülce



Yeliz (Gupse Özay) erkek kardeşi Ahmet'e (Buğra Gülsoy) fazlasıyla düşkündür. 
Yeliz'in bu düşkünlüğü sonucu, ikili birlikte yaşamaktadır. 
Fakat Yeliz'i kötü bir sürpriz beklemektedir, zira Ahmet bir kıza aşık olmuştur. 
İşler hızlı gelişir ve Ahmet kıza evlenme teklifi eder. 
Bunu duyan Yeliz'in dünyası başına yıkılır. 
Yeliz'in umudu, Ahmet'in şimdiye kadarki kız arkadaşlarını ayırdığı gibi bu kızdan da ayrılmasıdır. 
Ancak işini şansa bırakmayan Yeliz, arkadaş grubuyla kafa kafaya verip kardeşiyle sevdiği kızı ayırma planları yapmaya başlar. 
Kıskanç ablası Yeliz ile sevdiği kız Deniz (Eda Ece) arasında sıkışıp kalan Ahmet'in yapabileceği tek şey her şeyden habersiz Deniz’i ablasının tuzaklarından korumaya çalışmaktır. 
Bu mücadele boyunca Yeliz'i de, Deniz'i de, Ahmet’i de türlü komik maceralar beklemektedir..

BKM yapımı filmin yönetmen koltuğunda Kocan Kadar Konuş, Kocan Kadar Konuş: Diriliş ve Patron Mutlu Son İstiyor gibi filmlerin yönetmenliğini yapan Kıvanç Baruönü otururken, filmin senaryosu ise Gupse Özay'a ait.




Bundan önce çektiği üç adet filminin başarısıyla  benim gözümde 'yakın dönem -belki de tüm zamanların- yerli romantik komedilerin bir numaralı yönetmeni' hissiyatı bırakan Kıvanç Baruönü'den beklenmedik bir geri adım..

Gerçi bu tam anlamıyla bir yönetmenlik başarısızlığı değil; lâkin, bir filmin asıl sahibinin yönetmen olduğunu kabul ettiğime göre ve kendisi, hiçbir özgün tarafı bulunmayan, sıradan ve de tamamen 'sıkıcı' klişelerden ibaret bu senaryoyu filme dönüştürmeyi kabul ettiğine göre, eleştirilerimin hedefi de o olacak elbet..




Pek gördüğümü söyleyemesem de- Gupse Özay'ın da ilginç fikirleri ve bunları yazma becerisi olabilir; ama onun asıl üzerinde durması gereken, kesinlikle yetenekli olduğu oyunculuğu..
Yalnıız.. 'Senaryoyu ben yazdım, filmin her sahnesinde de ben görünmeliyim' gibi, diğer oyuncuların önüne adeta perde geren bir hırsla, beyaz perdeyi işgal etmeyi; suratını şekilden şekle sokan aşırı mimiklerle, kulaklara  adeta tecavüz edercesine sürekli bağırış çağırışlı bir 'hiperaktivite' performansıyla komedi yapma -daha doğrusu- güldürmeye çalışma anlayışını bırakmalı..
Onun önünde iyi bir örnek de var aslında; bu filmde de -efsane karakter Feriştah olarak- kendisini izlediğimiz, Demet Akbağ..




Öte yandan Gupse Hanım, 'Kusura bakmayın ama, ben Recep İvedik'in dişisi olucam, paraya da para demiycem' iddiasındaysa eğer, kendi bilir tabii..

O değil de bu perde işgalinden en çok etkilenen Buğra Gülsoy olmuş, ki çocukcağızı neredeyse hiç göremedik; Eda Ece, önceki filmlerine göre oyunculuğunu geliştirmiş görünürken; kendisine 'komedyen doğmuş' diyebileceğimiz Zeynep Kankonde yine çok doğal ve iyi..




Feriştah dışında, beni filmde tek güldüren şey ise, 'sempatik ecnebi' Danilo Zanna'nın söyleyemediği, 'dal sarkar' tekerlemesiydi.. arz ederim!.

Sonuç olarak, prodüksiyonuna harcanan emek ve paranın karşılığının -görsel manada- net olarak göründüğü film, zeka pırıltısı eksikliği yaşayan esprileriyle asıl işlevini yerine getiremeyerek güldüremiyor; karikatürize ve gürültücü karakterlerle de daha çok kafa şişiriyor..





Görümce


Yönetmen: Kıvanç Baruönü
Senarist: Gupse Özay
Oyuncular: Gupse Özay, Eda Ece, Buğra Gülsoy, Danilo Zanna, Zeynep Kankonde, İnci Pars, Özlem Tokaslan, Gürkan Deniz Akhanlı, Alp Tuğhan, Fazıl Öztürk, Dilşah Demir, Özlem Öçalmaz, Ayşegül İşsever, Sevgi Berna Biber ve Demet Akbağ
Yapım: 2016, Türkiye

4 / 10



1 yorum:

  1. Adsız7.12.16

    deliha filminden daha iyi olduğu aşikar ama bence oyunculukta yönelmeli gerçekten aşırı yetenekli gupse hanım

    YanıtlaSil